Teama de a vorbi cu ceilalți

Îmi scriu din ce în ce mai mulți "timizi cronici". Nu mă refer la anxietatea la o primă întâlnire sau când vorbiți pentru prima data în fața unei audiențe, lucruri care sunt absolut normale. Ci atunci când sentimentele de nesiguranță și teamă persistă în varii situații, aproape se generalizează.

Fobia socială

În acest caz e posibil să suferiți de... fobie socială, o afecțiune psihiatrică, a treia ca frecvență după depresie și alcoolism.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este normal să aveți emoții înainte de a vorbi în public, înainte de a vă duce la o primă întâlnire importantă pe plan personal sau profesional sau înainte de un examen pe care îl investiți cu o importanță mare. Aceste emoții vă fac... vii, vă fac să captați atenția interlocutorului, prin descărcările de adrenalină.

Dacă însă vă e teamă de momentul în care interacționați cu altcineva, apare blocajul. Și vă autolimitați. Însă, nu e normal să vă autolimitați expunerile sociale de teama propriilor emoții. Aceasta este primă etapă dintr-o situație patologică care se poate accentua în lipsa terapiei. Renunțând, se accentuează și mai mult elementul depresiv: “Eu nu sunt în stare!”, “Eu nu pot!”.

Terapia ca tratament eficient

În momentul în care aveți probleme să vă exprimați în public, următoarea etapă este să nu mai comunicați nici cu persoane apropiate sau proaspăt cumoscute, în spații publice. Acum este momentul să vă conștientizați problema și, poate, să apelați la terapie.

Dacă evitați să vorbiți cu alți oameni de teama permanentă a penibilului sau dacă toate situațiile în care vă expuneți social vi se par ridicole, aceste situații conduc la așa numita fobie socială.

Este o afecțiune psihiatrică care se tratatează cu medicamente. Fobia socială va poate incapacita total. În extrem înseamnă să nu mai vreți să ieșiți din casă, să nu mai explorați nici locuința și să rămâneți doar în zona în care... dormiți.

Psihologii vă dezvăluie și mici trucuri să nu ajungeți în astfel de situații

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dacă vă e exagerat de teamă de întâlnirea cu o persoană de sex opus care vă place, încercați să vă vedeți mai întâi și în compania altor oameni. Vă ajută, de asemenea, să interacționați o perioadă doar prin internet. Și, în fiecare zi, psihologii insistă că, dacă încercați doar să salutați cât mai multe persoane de sex opus pe care nu le cunoașteți, este un pas înainte care vă poate feri de o situație patologică.

În cazul fricii de a vorbi în fața mai multor oameni sau la examene, ce puteți să faceți? Nu îi mai valorizați pe cei în fața cărora vorbiți și veti reuși să aveți coerență. Spre exemplu, vă puteți imagina că auditoriul e format din oameni care poartă doar lenjerie intimă.

Un alt truc în situațiile în care vă simțiți emoționați este să vă uitați la un centrimetru deasupra sprâncenelor interlocutorului. Concentrarea într-un punct fix reduce până la dispariție impresia ca spuneți ceva total nepotrivit.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0