Tanatofobia: cum se manifesta si cum se trateaza

Fobiile sunt frici iraționale, sunt frici care se sustrag rațiunii. Tanatofobia este teama patologică de moarte. Concret, este vorba fie de teamă de moarte în sine, fie de chinurile de dinainte de moarte.

Teama de moarte este naturală, însă atunci când este intensă și apare în permanență în gândurile individului, devine o problemă. Tanatofobia, ca și celelate fobii,  nu este încă recunoscută de către medici ca fiind o tulburare mintală, ci este, mai degrabă, asociată cu anxietatea generalizată. Evident orice anxietate generalizată, indiferent de ceea ce o declanșează, are nevoie de consult de specialitate, fie el psihoterapeut sau psihiatru, funcție de caz, intensitate dar și structura internă a pacientului. 

Semnele și simptomele acestei fobii includ anxietatea, teamă accentuată și stresul permanent. Tratamentul fobiilor s-a putea sprijini pe înțelegerea conflictelor interne care  generează anxietatea generalizată ceea ce va conduce inerent la modificarea tiparelor de comportament. Uneori sunt utilizate și medicații ușoare care au menirea de a reduce anxietatea și depresia care subantinde majoritatea afecțiunilor emoționale și mentale. 

Cauze și tipuri de tanatofobie

Tanatofobia este definită ca o frică generală de moarte, dar există multe tipuri și cauze ale acestei tulburări anxietate, iar simptomele pot varia de la un individ la altul.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Fobiile sunt adesea declanșate de un anumit eveniment din trecutul unei persoane, deși persoana nu își amintește întotdeauna care a fost. Declanșatoarele particulare ale tanatofobiei ar putea include un eveniment traumatizant legat de o situație limită sau chiar moartea unei persoane dragi.

O persoană care are o boală severă poate experimenta tanatofobie deoarece este îngrijorată de moarte, deși sănătatea precară nu este necesară pentru ca o persoană să experimenteze această anxietate. În schimb, este adesea legat de suferința psihologică.

Experiența fricii de moarte poate diferi, în funcție de factorii individuali:

  • Vârstă. Un studiu din 2017 sugerează că adulții în vârstă se tem de procesul moarții, în timp ce tinerii se tem mai frecvent de moartea însăși.
  • Sex. Potrivit unui studiu din 2012, femeile erau mai predispuse decât bărbații să se teamă de moartea celor dragi și de consecințele morții lor.

Profesioniștii din domeniul medical leagă anxietatea din jurul morții cu o serie de afecțiuni de sănătate mintală, inclusiv tulburări depresive, PTSD și tulburări de anxietate.

Tanatofobia poate fi legată de:

Anxietatea legată de moarte este asociată cu o serie de fobii specifice. Cele mai obișnuite obiecte ale fobiilor sunt lucrurile care pot provoca vătămări sau moarte, inclusiv șerpi, păianjeni, avioane și înălțimi.

  • Tulburări de panică

Frica de a muri joacă un rol în multe tulburări de anxietate, cum ar fi tulburările de panică. În timpul unui atac de panică, oamenii pot simți o pierdere a controlului și o teamă intensă de a muri.

  • Tulburări de anxietate legate de boală

Anxietatea legată de moarte poate fi legată de tulburările psihice cauzate de boală, cunoscute anterior ca ipohondrie. Aici, o persoană are o teamă intensă asociată cu îmbolnăvirea și își face griji excesive cu privire la sănătatea sa.

Factori de risc ai tanatofobiei

Oricine poate dezvoltă această fobie, însă unele persoane prezintă risc crescut, comparativ cu altele. Iată factorii de risc ce pot mări predispoziția pentru tanatofobie:

Vârstă – teamă patologică de moarte are tendința de a apărea în jurul vârstei de 20 de ani și se diminuează pe măsură ce trec anii.

Sexul – și bărbații și femeile pot avea de-a face cu această fobie în jurul vârstei de 20 de ani, însă femeile suferă, adesea, de o revenire a tanatofobiei în jurul vârstei de 50 de ani.

Moartea unui părinte – bătrânii au tendința de a își accepta moartea, spre deosebire de copiii acestora care adesea dezvoltă tanatofobie în momentul în care un părinte se apropie de finalul vieții.

Problemele de sănătate – persoanele care au probleme serioase de sănătate au, de cele mai multe ori, tendința de a dezvolta tanatofobie.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Simptomele tanatofobiei

Simptomele pot apărea în permanență, însă există și situații în care acestea dispar pentru o perioadă și reapar în situații dificile, atunci când individul pierde pe cineva drag sau primește un diagnostic grav.

Dacă anxietatea legată de moarte este legată de o altă anxietate sau stare depresivă, o persoană poate prezenta, de asemenea, simptome specifice legate de condițiile de bază.

Medicii nu clasifică tanatofobia ca o afecțiune distinctă, dar poate fi clasificată ca o fobie specifică. 

Conform Manualului de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mintale (DSM-5), o fobie este o tulburare de anxietate legată de un anumit obiect sau situație. Fobiile pot face ca o persoană să se simtă izolată și să evite contactul cu prietenii și familia pentru perioade lungi de timp.

Frica de moarte este considerată o fobie dacă:

  • apare aproape de fiecare dată când o persoană se gândește la  moarte
  • persistă mai mult de 6 luni
  • stă în calea vieții cotidiene sau a relațiilor

Simptomele principale includ:

  • frică sau anxietate imediată atunci când te gândești la moarte sau la procesul morții
  • atacuri de panică care pot provoca amețeli, bufeuri, transpirații și o frecvență cardiacă crescută sau neregulată
  • evitarea situațiilor în care poate fi necesară gândirea la moarte
  • senzație de rău sau dureri de stomac când te gândești la moarte
  • sentimente generale de depresie sau anxietate

Cum se diagnostichează tanatofobia

Tanatofobia nu este o afecțiune per se, recunoscută de medici. Fobiile sunt în general diagnosticate ca anxietate generalizată. Totuși, medicul psihiatru (sau psihologul) este în măsură să stabilească faptul că este vorba despre o fobie specifică – în acest caz, frică patologică de moarte.

Cum se poate trata tanatofobia

Tratamentul pentru fobii și anxietate se concentrează, în general, pe ameliorarea fricii resimțite. În acest scop, medicii pot folosi următoarele strategii:

Terapia prin vorbit – discutând cu un terapeut și descărcându-te, vei capătă o nouă perspectiva asupra subiectului. Mai mult decât atât, psihologul te va ajută să înțelegi cum apare teamă și care este procesul prin care lucrurile scapă de sub control și anxietatea reușește să te domine.

Terapia cognitiv comportamentală – acest tip de terapie se concentrează pe găsirea unor soluții practice pentru problema pe care o ai. Scopul este de a modifica, la final, tiparul de gândire astfel încât să poți face față ideii de moarte.

Tehnici de relaxare – meditația, exercițiile de respirație, masajul terapeutic și orice altă tehnică de relaxare poate fi folosită în tratarea tanatofobiei. Concret, aceste tehnici reduc simptomele cauzate de anxietate și, în timp, reduc fricile specifice.

Tratamentul medicamentos – medicul îți poate prescrie medicamente pentru reducerea anxietății și a atacurilor de panică. În general, medicația este folosită pe termen scurt, nu pe termen lung, în tratarea tanatofobiei.

False credințe - mulți oameni consideră că supraexpunerea la factorii declanșatori ameliorează sau vindecă fobiile. Din păcate nu este adevărat, de cele mai multe ori individul va dezvoltă o nouă fobie și va trăi coșmaric această supraexpunere. 

Orice fobie poate fi ameliorată cu ajutor de specialitate. Nu te izola și nu te învinovăți pentru ceea ce simți sau gândești. Mai degrabă, apelează la un specialist care te poate ajută să îți depășești temerile, să le înțelegi și mai ales să le accepți. Psihoterapia îți poate schimbă viață în bine, diminuand anxietatea.

Reține!

Stresul și frica întâlnite în tanatofobie sunt foarte reale, însă nu trebuie să le lași să îți domine viața. Cu toții trebuie să ne înțelegem faptul că nu putem trăi pentru totdeauna. În cele din urmă, tanatofobia poate reprezenta ”frica de necunoscut”, însă dacă te confrunți cu această fobie, există diverse modalități să o tratezi. Ia legătura cu un profesionist în sănătate mintală dacă ai nevoie de ajutor!

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

DEATH ANXIETY IN OLDER ADULTS: A QUANTITATIVE REVIEW 

Death Anxiety: An Analysis of an Evolving Concept 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0