Tanatofobia: cum se manifesta si cum se trateaza

Fobiile sunt frici irationale, sunt frici care se sustrag ratiunii.Tanatofobia este teama patologica de moarte. Concret, este vorba fie de teama de moarte in sine, fie de chinurile de dinainte de moarte.

Teama de moarte este naturala, insa atunci cand este intensa si apare in permanenta in gandurile individului, devine o problema. Tanatofobia, ca si celelate fobii,  nu este inca recunoscuta de catre medici ca fiind o tulburare mintala, ci este, mai degraba, asociata cu anxietatea generalizat. Evident orice anxietate generalizata, indiferent de ceea ce o declanseaza, are nevoie de consult de specialitate, fie el psihoterapeut sau psihiatru, functie de caz, intensitate dar si structura interna a pacientului.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Semnele si simptomele acestei fobii includ anxietatea, teama accentuata si stresul permanent. Tratamentul fobiilor s-a putea sprijini pe intelegerea conflictelor interne care  genereaza anxietatea generalizata ceea ce va conduce inerent la modificarea tiparelor de comportament. Uneori sunt utilizate si medicatii usoare care au menirea de a reduce anxietatea si depresia care subantinde majoritatea afectiunilor emotionale si mentale. 

Simptome tanatofobie

Simptomele pot aparea in permanenta, insa exista si situatii in care acestea dispar pentru o perioada si reapar in situatii dificile, atunci cand individul pierde pe cineva drag sau primeste un diagnostic grav.

Cele mai frecvente simptome ale tanatofobiei sunt:

 • Atacuri de panica dese si intense
 • Anxietate sporita
 • Ameteli
 • Transpiratii
 • Palpitatii
 • Greata
 • Durere de stomac
 • Sensibilitate accentuata la caldura sau la frig

Pe masura ce simptomele tanatofobiei se intensifica, apar si simptomele de natura emotionala:

 • Evitarea prietenilor si a familiei
 • Furia
 • Tristetea
 • Nelinistea
 • Vina
 • Ingrijorarea constanta

Factori de risc tanatofobie

Oricine poate dezvolta aceasta fobie, insa unele persoane prezinta risc crescut, comparativ cu altele. Iata factorii de risc ce pot mari predispozitia pentru tanatofobie:

Varsta – teama patologica de moarte are tendinta de a aparea in jurul varstei de 20 de ani si se diminueaza pe masura ce trec anii.

Sexul – si barbatii si femeile pot avea de-a face cu aceasta fobie in jurul varstei de 20 de ani, insa femeile sufera, adesea, de o revenire a tanatofobiei in jurul varstei de 50 de ani.

Moartea unui parinte – batranii au tendinta de a isi accepta moartea, spre deosebire de copiii acestora care adesea dezvolta tanatofobie in momentul in care un parinte se apropie de finalul vietii.

Problemele de sanatate – persoanele care au probleme serioase de sanatate au, de cele mai multe ori, tendinta de a dezvolta tanatofobie.

 

 

Cum se diagnosticheaza tanatofobia

Tanatofobia nu este o afectiune per se, recunoscuta de  medici. Fobiile sunt in general diagnosticate ca anxietate generalizata. Totusi, medicul psihiatru (sau psihologul) este in masura sa stabileasca faptul ca este vorba despre o fobie specifica – in acest caz, frica patologica de moarte.

Cum se poate trata tanatofobia

Tratamentul pentru fobii si anxietate se concentreaza, in general, pe ameliorarea fricii resimtite. In acest scop, medicii pot folosi urmatoarele strategii:

Terapia prin vorbit – discutand cu un terapeut si descarcandu-te, vei capata o noua perspectiva asupra subiectului. Mai mult decat atat, psihologul te va ajuta sa intelegi cum apare teama si care este procesul prin care lucrurile scapa de sub control si anxietatea reuseste sa te domine.

Terapia cognitiv comportamentala – acest tip de terapie se concentreaza pe gasirea unor solutii practice pentru problema pe care o ai. Scopul este de a modifica, la final, tiparul de gandire astfel incat sa poti face fata ideii de moarte.

Tehnici de relaxare – meditatia, exercitiile de respiratie, masajul terapeutic si orice alta tehnica de relaxare poate fi folosita in tratarea tanatofobiei. Concret, aceste tehnici reduc simptomele cauzate de anxietate si, in timp, reduc fricile specifice.

Tratamentul medicamentos – medicul iti poate prescrie medicamente pentru reducerea anxietatii si a atacurilor de panica. In general, medicatia este folosita pe termen scurt, nu pe termen lung, in tratarea tanatofobiei.

False credinte - multi oameni considera ca supraexpunerea la factorii declansatori amelioreaza sau vindeca fobiile. Din pacate nu este adevarat, de cele mai multe ori individul va dezvolta o noua fobie si va trai cosmaric aceasta supraexpunere. 

Orice fobie poate fi ameliorata cu ajutor de specialitate. Nu te izola si nu te invinovati pentru ceea ce simti sau gandesti. Mai degraba, apeleaza la un specialist care te poate ajuta sa iti depasesti temerile, sa le intelegi si mai ales sa le accepti. Psihoterapia iti poate schimba viata in bine, diminuand anxietatea.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0