Copilul tau ar putea fi un bully: cum poti stopa acest comportament

Chiar daca nu exista abordari perfecte pentru a preveni sau pentru a stopa fenomenul bullying, exista, din fericire, mai multe strategii pe care specialistii le-au descoperit a fi eficiente in cazul unui numar mare de copii. Si cel mai important aspect ar fi intelegerea fenomenului. 

Asa ca astazi iti prezentam cateva dintre aceste strategii, pentru ca tu, ca parinte, sa poti intelege  comportamentul de tipul bullyingului si pentru a-l sprijini pe cel mic sa evite transformarea intr-un bully pentru ceilalti copii. Din pacate daca privim cu atentie acest cuplu : bully-victma si observam mediile si familile din care provin copiii vom intelege ca micutii experimenteaza astfel de relatii cu cei apropiati. Adulti care isi implementeaza "forta, puterea, dorintele, ideologiile" prin intimidare iar copiii, ca intr-o piesa de teatru vor juca un rol sau altul, al intimidatorului sau al victimei. In esenta este doar o strategie de aparare, chiar daca suna paradoxal. 

Evita cliseele si aminteste-i ca este un copil bun

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Generalizarile nu vor fi bine intelese de copii, dar daca esti cat mai clar si specific, aceasta strategie te va ajuta. Sinceritatea pe care i-o arati copilului tau poate scoate la iveala o empatie reala vizavi de un concept care poate e prea greu de inteles. Asa ca fii cat mai clar cand vorbesti cu cel mic. Deasemenea sprijina-te pe ideea ca el este un copil bun care sigur se intristeaza cand ii vede pe ceilalti plangand si suferind. Exemplele personale sau povestile pe care i le spui il vor ajuta sa inteleaga mai bine problema. Din pacate este si momentul in care incep sa inteleleaga ca unele atitudini ale adultilor apropiati nu sunt adecvate sau corecte. 

Aminteste-ti scopul bullyingului

Pentru a intelege bullyingul, trebuie sa il vezi din perspectiva unui copil. Pentru multi dintre copii, bullyingul inseamna afirmare si confunda puterea cu intimidare, asa cum fac uneori si adultii cand confunda pedeapsa cu disciplina. Le ofera sentimentul de forta si de putere, care practic ii "intoxica". Bullyingul il poate face pe adolescent sa se simta cool. Tocmai de aceea e bine sa discuti cu copilul tau despre moralitate si despre putere. Spune-i ca opusul unui bully este un lider si ca redirectionarea acelei energii (nevoia de a-i domina pe altii) intr-un mod pozitiv ii poate aduce castiguri pe termen lung, devenind un lider.

Cei care sunt bully nu stiu, de cele mai multe ori, ca ei sunt bully

Evita discursurile moralizatoare pentru ca vor starni rezistente uriase. Cand un copil are manifestari de acest gen va crede ca este vina tuturor celorlalti. Daca adolescentul tau are o lista lunga de "dusmani" si de frustrari, acest lucru ar trebui sa fie un semnal de alarma. Discuta cu copilul tau despre modul in care se simte. Lucreaza cu el pentru a indeparta pronumele personale externe, de genul "El m-a enervat". "El" fiind o proiectie a faptului ca nu vrea sa isi asume responsabilitatea.Dar inseamna si ca se simte vinovat si iarasi sa te bazezi pe bunatatea lui innascuta este mai util decat infierarea comportamentului. Invata-l sa spuna "Eu sunt enervat cand...", pentru ca aceasta este o expresie onesta, emotionala, care pune accentul pe adaptarea interioara.

Copiii bully sunt, adeseori, nerabdatori sa creasca

Bullyingul, spun expertii, este in mod frecvent o rebeliune impotriva subtilitatilor copilariei si tot el este o incercare de a accesa si de a imbratisa puterea. Copiii bully mimeaza, imita ceea ce ei considera ca reprezinta putere, forta.

O abordare serioasa, mai respectuoasa, este mult mai onorabila in cazul unui anumit tip de bully, spun expertii. E bine sa ii spui copiiilor ca nu asta este forta sau putere ci mai degraba spaima de ceilalti si de propriile impulsuri interioare. Copiii, de multe ori, cred ca pot scapa nepedepsiti, facand orice, fara ca aceste lucruri sa aiba consecinte pentru ei. Faptul ca ii spui ca nu va scapa fara repercursiuni, ca nu treci lucrurile cu vederea, ar putea pregati terenul pentru un model pozitiv a ceea ce inseamna sa fii adult. Pune accentul pe taria sau forta interioara si nu pe cruzimea exterioara aplicata celor din jur.

Bullyingul nu este o judecata

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Parintii se pot simti jenati de modul in care sunt perceputi, dar adevarul este ca bullyingul este atemporal, vesnic. Nu trebuie sa vezi comportamentul copilului tau de bullying ca pe o morala care ti se face tie, din cauza abilitatilor tale de parinte. Fa-ti griji in legatura cu faptul ca adolescentul devine un bully, chiar daca el poate nu realizeaza. Teama de a fi etichetat si teama de conotatiile acestui cuvant, bullying, ii face pe multi parinti sa evite sa discute despre bullying cu copiii lor. Insa nu uita: copiii invata doar ceea ce ii inveti tu acasa. Cand stii ca adolescentul ar putea fi un bully, iar tu te uiti in alta directie, acest lucru le face copilului tau si colegilor lui de clasa un deserviciu. De asemenea ar putea fi util sa apelezi la un specialist care sa va ajute, atat pe copil cat si familia lui, sa intelegeti mai bine ce anume declanseaza acest tip de comportament conflictual.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0