Sub ce "masti" se ascunde bullyingul si ce poti face pentru copilul tau

Bullyingul este un fenomen ingrijorator, iar statisticile din tara noastra arata ca multi dintre copii sunt expusi mai multor forme de bullying in acelasi timp.

Desi pare greu de crezut, acest fenomen se ascunde sub mai multe "masti", asa ca e bine sa il ajuti pe cel mic sa le identifice, sa il inveti cum sa recunoasca acest fenomen, dar mai ales la cine sa apeleze atunci cand se simte agresat. In plus, in tara noastra exista o linie telefonica gratuita pe care cei mici o pot apela.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit cifrelor date publicitatii recent de Asociatia Telefonul Copilului, jumatate dintre apelurile primite la linia telefonica gratuita (116 111) reclama agresiuni care au ca motivatie aspectul fizic si statutul social.

Cate cazuri de bullying s-au raportat la noi in tara

In perioada 2015-2017, Asociatia Telefonul Copilului a inregistrat un numar de 4.328 de cazuri de bullying.

  • 54% dintre copii nu au vorbit cu nimeni altcineva despre abuzul la care au fost supusi,
  • 24% au impartasit cu prietenii sau colegii,
  • doar 22% au vorbit cu parintii lor despre acest subiect.


Reprezentantii Asociatiei Telefonul Copilului spun ca mai mult de jumatate dintre copiii care au apelat linia gratuita au fost fete (51,18%), 42,08% au fost baieti si doar 6,74% au fost adulti, in special parintii celor agresati.

In 62% dintre situatii, copiii au semnalat ca sunt expusi mai multor forme de bullying in acelasi timp:

  • fizic (prin imbrancire, deposedare de obiecte, lovire);
  • verbal (prin insulte, umiliri, intimidari),
  • relational (zvonuri, situatii stanjenitoare, barfe, excluderi);
  • si online (mesaje, filme, imagini cu continut defaimator, jignitor, umilitor).

De ce sunt hartuiti copiii romani

Tot specialistii ne spun ca principalele motive pentru care copiii romani au fost hartuiti sunt:

  • aspectul fizic,
  • statutul social,
  • interesele si pasiunile,
  • situatia scolara foarte buna,
  • situatia scolara mediocra,
  • nevoile speciale sau dizabilitatile,
  • etnia,
  • religia,
  • si orientarea sexuala.

Cum recunosti, ca parinte, semnele bullyingului

Exceptand situatia in care copilul tau iti spune despre faptul ca e agresat (chiar daca nu cunoaste notiunea de bullying inca) - sau daca are vanatai vizibile pe corp sau lovituri ori rani), poate fi dificil sa iti dai seama ce se intampla.

Insa expertii ne spun ca exista unele semnale de alarma care ar trebui sa ne dea de gandit. Parintii ar putea observa ca, de pilda, copiii sau adolescentii se comporta diferit sau ca par a fi mai anxiosi, ca nu mai mananca, ca nu mai dorm bine sau ca nu mai fac lucrurile care pana mai ieri le faceau placere.

Cand copiii par mai suparati decat in mod normal, dau impresia ca au schimbari de dispozitie sau daca parintele observa ca au inceput sa evite anumite situatii (cum ar fi sa mearga pe o anumita ruta la scoala), atunci aceste schimbari in comportament ar putea fi din cauza unui agresor (un bully).

Invita-l pe copil la dialog, fara sa insisti prea tare

Daca suspectezi ca ar putea fi vorba de bullying, insa copilul tau nu pare dispus sa fie deschis pe acest subiect, cauta ocazii prin care sa poti scoate la iveala problema, insa intr-un mod "mai pe ocolite". De exemplu, ati putea sa vedeti o situatie intr-un program de la televizor si sa o folosesti ca punct de plecare pentru conversatia voastra, intrebandu-l pe copil "Ce parere ai despre situatia asta?" sau "Tu ce crezi ca ar fi trebuit sa faca persoana aceea?".

Aceste ar putea duce la intrebari precum: "Tu ai vazut vreodata situatia asta sa se intample?" sau "Tu te-ai confruntat vreodata cu situatia asta?". Specialistii spun ca un alt punct de plecare ar fi sa vorbesti, ca parinte, despre orice experiente pe care tu (sau un alt membru din familie) le-ai avut la acea varsta.

Spune-i copilului tau ca daca este hartuit, agresat jignit (sau daca vede ca aceste lucruri i se intampla unui alt copil sau adolescent), este important sa discute cu cineva despre asta, fie ca e vorba de tine, de un alt adult (un profesor, dirigintele sau un prieten de familie) sau un frate ori o sora.

Ajuta-i pe copii sa recunoasca semnele

Daca adolescentul sau copilul tau iti spune despre faptul ca este agresat sau hartuit de un bully, asculta-l calm si ofera-i sprijinul tau. Copiii sunt adeseori ezitanti cand vine vorba de acest subiect, de a le spune adultilor despre bullying, deoarece se simt jenati, stanjeniti si rusinati ca acest lucru li se intampla sau pentru ca se ingrijoreaza pentru ca parintii lor vor fi dezamagiti, suparati, furiosi sau ca vor reactiona intr-un anume fel.

Ce e de facut si unde poti cere sprijin

Incearca sa discuti cu el si sa il faci sa constientizeze acest fenomen. Totodata, ajuta-l (daca e cazul si iti spune ca a fost martor la anumite situatii) sa identifice acele cazuri de tip bullying (care pot fi violenta verbala sau fizica, abuz emotional, hartuire si excludere) care au nevoie de sprijinul specialistilor si care pot beneficia de serviciile de consiliere oferite de psihologi si de asistentii sociali din tara noastra.

Asociatia Telefonul Copilului ii incurajeaza pe copii, pe victime sau pe colegii acestora, cat si pe parinti sa ceara sprijin la linia telefonica gratuita 116 111.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0