Fenomenul bullying: cum iti inveti copilul sa infrunte agresorul

Bullyingul este un fenomen real, iar daca esti parinte, nu neglija semnele. O statistica de la Asociatia Telefonul Copilului arata ca, in perioada 2015-2017, s-au inregistrat la noi in tara 4.328 de cazuri de bullying.

54% dintre copiii care au sunat la Telefonul Copilului (la linia gratuita 116 111) nu au vorbit cu nimeni altcineva despre abuzul la care au fost supusi, 24% au impartasit cu prietenii sau colegii si doar 22% au vorbit cu parintii lor.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mai mult de jumatate dintre copiii care au apelat linia gratuita au fost fete (51,18%), 42,08% baieti si doar 6,74% au fost adulti, in special parintii micutilor agresati. Daca vrei ca cel mic sa nu cada "victima" unui agresor de la scoala sau din anturaj, invata-l cateva tactici simple si discuta deschis cu el sau cu ea despre bullying.

Bullyingul, actul de a face rau in mod voit altora, prin hartuire verbala, asalt fizic (lovire, muscare, imbranceli) sau excludere sociala (respingerea intentionata a unui copil dintr-un grup) este un fenomen care ar trebui sa ii ingrijoreze pe parinti, mai ales ca un comportament agresiv poate sa inceapa inca de la gradinita, nu doar in anii de scoala.

Depinde de tine, ca parinte, cum iti poti ajuta copilul sa faca fata unui bully. Fii mereu atent si vezi daca exista semne, daca pare ca ceva il deranjeaza pe copilul tau si incurajeaza-l sa discute despre problemele pe care le are cu alti copii. Apoi fii pregatit sa treci la "actiune" si sa iei masurile necesare:

1. Discuta cu profesorul sau educatorul copilului tau. Daca hartuiala sau violentele se intampla la gradinita sau la scoala, e bine ca personalul din invatamant sa fie constient de aceasta problema imediat. Atunci cand raportezi un incident, fii clar in legatura cu ceea ce s-a intamplat si cine a fost implicat.

2. Contacteaza-i pe parintii copilului care ti-a agresat micutul (in termeni de specialitate, agresorul este numit bully). Aceasta este abordarea corecta doar pentru actele persistente de intimidare si doar atunci cand simti ca acesti parinti vor fi receptivi si vor accepta sa lucreze intr-o maniera corecta (cooperanta) cu tine.

3. Invata-ti copilul sa ceara ajutorul unui adult. Indiferent de modul in care copilul tau este "luat in vizor" de bully (de agresor), faptul ca raspunde cu aceeasi moneda (de pilda, se bate) nu este cea mai buna solutie. In schimb, invata-ti fiul sau fiica sa se indeparteze de agresor si sa ceara ajutor de la un adult sau de la un profesor supraveghetor.

4. Practicati un "scenariu". Puteti face repetitii, prin care iti vei invata copilul modul corect prin care poate raspunde unui copil dur, asfel incat micutul tau sa se simta pregatit. Invata-l sa vorbeasca pe un ton puternic, cu o voce ferma, pentru ca plansul il va incuraja pe bully, spun specialistii. Sugereaza-i copilului sa spuna ceva de genul "Nu ma mai deranja!" sau "Nu o sa ma joc cu tine daca esti rau". De asemenea, ar putea incerca sa spuna "Da, mi-e indiferent" si apoi sa se indeparteze de bully.

5. Aminteste-i, daca copilul tau este mai mare, ca poate cere ajutor, sub protectia anonimatului. Cei de la Asociatia Telefonul Copilului pun la dispozitie linia gratuita 116 111 la care copiii pot suna si pot cere sfaturi sau consiliere psihologica in legatura cu fenomenul bullying.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0