Remisiunea in lupus – cum se poate mentine

Lupusul este o afectiune cronica autoimuna care se manifesta in mod diferit, in functie de pacient.

Lupusul este caracterizat de o hiperactivitate a sistemului imunitar, care determina atacarea tesuturilor sanatoase ale organismului. Ca urmare a acestui atac, apar simptome precum: inflamarea articulatiilor, iritatiile cutanate, probleme renale, probleme cardiace, dar si probleme in alte zone ale organismului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

La unii pacienti, lupusul eritematos sistemic are un episod de activitate a bolii, urmat apoi de remisiune (n.r. ameliorarea sau disparitia temporara a simptomelor). La alti pacienti, insa, boala se poate manifesta cronic, adica ramane in faza de activitate pentru o perioada indelungata.

Primii 5 ani dupa stabilirea diagnosticului de lupus eritematos sistemic sunt vitali, in aceasta perioada totul fiind pus sub semnul intrebarii atat pentru pacient, cat si pentru medic. Dupa cei 5 ani, medicul intelege cum ataca boala organismul pacientului, iar pacientul invata sa descifreze simptomele bolii.

In perioadele de remisiune a bolii, pacientul va resimti o ameliorare a simptomelor. Din pacate insa, nimeni nu stie cat timp dureaza perioada de remisiune a bolii si ce declanseaza reactivarea simptomelor. Asadar, nu exista metode concrete si eficiente de prelungire a perioadelor de remisiune a lupusului eritematos sistemic.

Din nefericire, boala lupus face parte din categoria bolilor incurabile. Tratamentul reuseste doar sa imbunatateasca calitatea vietii pacientului diagnosticat cu aceasta afectiune, nu si sa vindece boala. Oricum, in proportie de 80-90%, pacientii diagnosticati cu lupus pot trai o viata normala.

Cu cat lupusul eritematos sistemic este diagnosticat mai devreme, cu atat sansele ca tratamentul sa tina sub control boala sunt mai mari. De pilda, studiile au aratat ca pacientii care au fost tratati cu medicamente anti-malarie au reusit sa tina mai bine sub control simptomele lupusului, prelungind totodata perioadele de remisiune ale bolii. Medicii banuiesc ca aceste medicamente au capacitatea de a proteja organele vitale de infectie si inflamatie.

In timpul remisiunii bolii lupus, nu apar simptomele specifice artitei, nici probleme la nivelul rinichilor ori eruptiile cutanate in forma de fluture.

Tratamentul medicamentos in timpul remisiei in lupusul eritematos sistemic

Atunci cand lupusul eritematos sistemic intra in faza de remisiune in timpul tratamentului, medicii incearca sa reduca doza de steroizi la minimum sau chiar sa opreasca folosirea acestora.

Daca si durerea dispare, antiinflamatoarele si calmantele sunt si ele eliminate.

Medicamentele imunosupresoare sunt administrate uneori in doze din ce in ce mai mici dupa ce boala intra in faza de remisiune.

Ce poti face pentru a intra in faza de remisiune a bolii, dar si pentru a o mentine

  • Ia-ti medicamentele asa cum iti recomanda medicul, fara sa faci modificari in functie de starea ta de sanatate.
  • Adopta un stil de viata echilibrat.
  • Discuta in permanenta cu medicul tau despre simptomele resimtite si modificarile ce apar.
  • Adopta o dieta sanatoasa si echilibrata.
  • Odihneste-te.
  • Practica sport in mod regulat.
  • Evita expunerea la soare intrucat radiatiile UV pot declansa un episod de activitate a bolii. Fa-ti programul in functie de vreme, acopera-ti pielea atunci cand te expui la soare si foloseste intotdeauna lotiune cu factor de protectie UV inainte de a sta la soare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0