Psihoza lupica: ce este, cum se manifesta si cum se trateaza

Lupusul eritematos sistemic este o afectiune care adesea are si manifestari neuropsihiatrice. Daca, de obicei, apar durerile de cap, cele articulare, neuropatia periferica, evenimentele cardiovasculare ori afectarea functiilor cognitive, exista si situatii in care se instaleaza psihoza pe fondul lupusului.

Psihoza apare la pacientul cu lupus in doua situatii: fie ca urmare a afectarii cerebrale din cauza lupusului, fie ca efect advers al tratamentului cu steroizi, folosit adesea in tratarea acestei boli autoimune, mai ales in timpul unui puseu de activitate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceasta manifestare nu este foarte frecventa in lupus. Atunci cand apare, insa, o face la scurt timp dupa debutul bolii autoimune. Vestea buna este ca tratamentul si ingrijirea corespunzatoare au rezultate bune in tratarea psihozei lupice, aceasta complicatie fiind adesea vindecata. Cu tratament adecvat, peste 80% dintre psihozele lupice sunt vindecate in primul an dupa debut.

Cum se manifesta psihoza lupica

Psihoza afecteaza starea mintala, gandirea si perceptia pacientului care sufera de lupus.

Cele mai frecvente simptome ale psihozei lupice sunt:

  • Halucinatiile
  • Paranoia
  • Iluziile
  • Modificarile bruste ale personalitatii
  • Gandirea dezorganizata
  • Pierderea contactului cu realitatea.


Psihoza nu este o boala mintala, ci mai degraba un simptom asociat cu afectiuni precum depresia severa sau tulburarea bipolara. Lupusul eritematos sistemic se numara printre bolile care pot fi asociate cu episoadele psihotice.

Un studiu facut de cercetatorii englezi a aratat ca dintre pacientii cu lupus care au dezvoltat psihoza, 60% au manifestat aceasta problema in primul an de la stabilirea diagnosticului.

Factori de risc psihoza lupica

Nu se cunosc intotdeauna cauzele psihozei lupice. De pilda, daca psihoza nu apare ca un efect advers al tratamentului cu corticosteroide, medicii nu reusesc sa identifice mecanismul prin care aceasta apare.

Exista insa o serie de factori care cresc riscul de aparitie a psihozei in lupus:

Expunerea prelungita la stres – se stie deja ca stresul emotional are o multime de efecte nedorite pentru pacientul cu lupus eritematos sistemic, insa este important sa stii ca expunerea prelungita la stres poate contribui la declansarea psihozei lupice.

Lipsa somnului – si privarea organismului de odihna poate contribui la instalarea psihozei la pacientul cu lupus. Lipsa somnului poate declansa si un puseu de activitate a lupusului eritematos sistemic, de aceea e indicat ca pacientul care sufera de aceasta boala sa se asigure ca doarme minimum 6-7 ore pe noapte.

Tratament psihoza lupica

Medicul stabileste tratamentul pentru psihoza lupica dupa stabilirea cauzei acesteia. Daca tratamentul cu corticosteroide este cel care cauzeaza psihoza, episoadele vor disparea dupa ce administrarea acestor medicamente este intrerupta.

Pe de alta parte, daca psihoza nu apare in urma administrarii cortocosteroidelor, se pot prescrie medicamente antipsihotice, care pot combate aceasta manifestare. Terapia cognitiv comportamentala este, de asemenea, recomandata pentru tinerea sub control a psihozei lupice.

Un motiv in plus pentru folosirea terapiei cognitiv comportamentale consta in faptul ca aceasta forma de terapie poate ajuta pacientul sa isi accepte boala cronica (lupusul) si sa isi tina sub control simptomele, astfel incat calitatea vietii sa nu fie afectata semnificativ.

Prevenirea psihozei lupice

Nefiind cunoscute intotdeauna cauzele psihozei lupice, aceasta complicatie nu poate fi prevenita prin metode 100% eficiente.

Insa exista cateva strategii pe care pacientul cu lupus le poate incerca, in vederea reducerii riscului de aparitie a psihozei lupice.

Adoptarea unui stil de viata sanatos este esentiala pentru pacientul cu lupus, in primul rand pentru ca se reduce riscul unui puseu de activitate a bolii, iar in al doilea rand pentru ca, pe termen lung, scade riscul de complicatii precum psihoza lupica.

Apoi, se recomanda limitarea expunerii la stres si practicarea unor exercitii care sa ajute pacientul sa se relaxeze. Yoga, meditatia, tai-chi-ul, rugaciunea sau exercitiile de respiratie pot fi de mare ajutor in acest sens.

Odihna, limitarea consumului de alcool si evitarea substantelor interzise sunt, de asemenea, esentiale pentru prevenirea psihozei lupice, dar si a altor complicatii similare.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul “Psychosis due to systeic lupus erythematosus: characteristics and long-term outcome of this rare manifestation of the disease”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Pega Reigosa JM, Isenberg DA
  • Studiul “Psychosis in patients with systemic lupus eruthematosus”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Raghavendra B. NayakGovind S. BhogaleNanasaheb M. Patil, and Sameeran S. Chate
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0