Medicina fizica si recuperarea in Lupusul Eritematos Sistemic (LES)

Asa cum se intampla in cazul multor afectiuni cronice, lupusul eritematos sistemic (LES) afecteaza in mod negativ calitatea vietii, din cauza unor factori precum depresia, durerea, disfunctia cognitiva si tulburarile de somn.

Lupusul etritematos sistemic este o afectiune antiinflamatoare care determina sistemul imunitar sa atace celulele si tesuturile sanatoase ale organismului, declansand astfel inflamatie in mai multe zone din organism. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In ciuda unei etiologii putin intelese, oboseala este asociata cu LES in aproximativ 80% din cazuri, ceea ce duce la scaderea nivelului de activitate fizica necesara efectuarii activitatilor zilnice obisnuite si asfel scade dramatic calitatea vietii.

Medicina fizica si recuperarea in Lupusul Eritematos Sistemic poate implica terapia fizica, terapia ocupationala, logopedie, terapia recreativa sau combinatii ale acestora. Medicul specialist ar trebui sa coordoneze ingrijirea pacientului si sa fie atent la schimbari subtile ale simptomelor care pot indica perioade de activitate ale bolii.

Ultrasunetul este o procedura frecvent utilizata pentru a furniza caldura in profunzimea articulatiei afectate, dar nu trebuie utilizata in prezenta inflamatiei; gheata aplicata local este modalitatea preferata pentru articulatiile inflamate. Atunci cand ultrasunetul este folosit pentru a imbunatati mobilitatea articulara, aplicarea ultrasunetului si miscarea articulatiei ar trebui sa fie simultane.

Hidrokinetoterapia este recomandata pentru mobilizarea articulatiilor inflamate, datorita flotabilitatii ce asigura descarcarea articulatiei si a actiunii calmante a apei calde.

Aparatul cardiovascular si cel pulmonar pot fi, de asemenea, afectate in lupus. Se incearca imbunatatirea capacitatii aerobe prin exercitii fizice si exercitii respiratorii specifice. Aceste exercitii vor contribui si la mentinerea sistemului osos puternic, precum si la fortifierea ligamentelor si a articulatiilor. Practicarea regulata a activitatilor sportive este in mod deosebit recomandata pacientilor cu lupus. 

Terapia ocupationala are rolul de a ajuta pacientul sa recastige cat mai mult din independenta sa functionala, in ciuda problemelor cauzate de boala. Activitatile din viata zilnica sunt incurajate si pot necesita instruire cu echipamente, tehnici si proceduri speciale. Aceste activitati includ hranirea, imbracarea, imbaierea, toaletarea, ingrijirea si gatitul in casa.

Poate fi indicata o evaluare a sigurantei la domiciliul pacientului. Terapia ocupationala poate oferi recomandari pentru echipamente (de exemplu: banca pentru cada, scaun de toaleta ridicat, bara de spijin) pentru a spori independenta si siguranta pacientului la domiciliu.

 

 

Pacientii care au complicatii neuropsihiatrice datorate lupusului  pot prezenta disfunctii cognitive, cu deficite de atentie, limbaj, memorie. Logopedul poate fi de ajutor atunci cand un pacient cu lupus eritematos sistemic are vorbire neclara, dificultate in intelegerea vorbirii sau dificultate in a vorbi in mod corespunzator.

Pentru ca lupusul eritematos sistemic este o afectiune ce se manifesta episodic, prin pusee de activitate alternate cu episoade de remisiune, este important ca pacientul sa nu faca nimic fara a se consulta cu medicul reumatolog care se ocupa de boala lui – astfel, va reduce riscul de declansare a unui puseu de activitate. 

Din pacate, nu exista inca un tratament care sa vindece lupusul, insa exista tratamente care pot ameliora simptomele, prelungind totodata episoadele de remisiune a bolii. Adoptarea unui stil de viata sanatos contribuie, de asemenea, la sporirea calitatii vietii pacientului cu lupus. 

Alte lucruri pe care le poate face pacientul cu lupus pentru a isi imbunatati starea:

•    Sa renunte la fumat, dar si la consumul de cofeina sau alcool.
•    Sa adopte o dieta sanatoasa, echilibrata, bazata pe alimente cat mai naturale.
•    Sa se odihneasca suficient.
•    Sa urmeze intocmai tratamentul recomandat de medic, chiar si in perioadele de remisiune a bolii.
•    Sa evite expunerea la soare, pentru ca radiatiile ultraviolete cresc riscul de declansare a unui puseu de activitate a lupusului eritematos sistemic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 


Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0