Directii noi de cercetare pentru tratament in lupus

Cercetările în domeniul tratamentului lupusului eritematos sistemic (LES) au avansat semnificativ în ultimii ani, ajungându-se la perspective promițătoare în acest domeniu. Dar, deși există progrese semnificative cânde vorbim de tratament pentru lupus, este important să se recunoască faptul că încă mai există multe provocări și nevoi nesatisfăcute în gestionarea bolii.

În ultima vreme au fost dezvoltate și aprobate mai multe medicamente noi pentru tratamentul LES, inclusiv medicamente biologice și terapii țintite care vizează mecanismele specifice ale bolii. Aceste medicamente au demonstrat eficacitate în reducerea simptomelor și a activității bolii în unele cazuri.

Înțelegerea mai profundă a patofiziologiei lupusului a condus la dezvoltarea unor terapii personalizate, care iau în considerare caracteristicile individuale ale pacienților și ale bolii lor. Acest lucru poate duce la o mai mare eficacitate și la reducerea efectelor secundare ale terapiilor pentru lupus. În prezent, există numeroase studii clinice care investighează noi medicamente, terapii și abordări de tratament pentru lupus. 

În paralel cu tratamentele medicamentoase tradiționale, au fost investigate și alte modalități de terapie, cum ar fi cele complementare și alternative, inclusiv acupunctura, meditația și modificările în ceea ce privește alimentația. Aceste abordări pot oferi beneficii suplimentare în gestionarea simptomelor și a efectelor secundare ale tratamentului. Să vedem în continuare ce rezultate au avut studiile recente în ce privește modalitățile viitoare de tratament în lupusul eritematos sistemic și încotro duc cercetările.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Terapia cu celule CAR-T, eficientă până la doi ani în lupus

Un mic studiu recent a concluzionat că transferul de celule T CD19 CAR pare sigur și eficient în trei boli autoimune diferite, și anume lupusul eritematos sistemic, miozita inflamatorie idiopatică și scleroza sistemică. Autorii studiului au evaluat 15 pacienți, dintre care: cu lupus eritematos sistemic sever 8 pacienți, cu miozită inflamatorie idiopatică 3 pacienți și cu scleroză sistemică 4 pacienți. Toți au primit o singură perfuzie de celule T CD19 receptor antigen himeric (CAR) după precondiționare cu fludarabină și ciclofosfamidă.

Eficacitatea de până la doi ani după perfuzia cu celule CAR-T a fost evaluată prin intermediul criteriilor de remisiune din Definiția remisiunii în lupus (DORIS), a răspunsului clinic major al Colegiului American de Reumatologie - Liga Europeană împotriva Reumatismului (ACR-EULAR) și a scorului pe Indicele de activitate al Grupului European de Studii și Cercetarea Sclerodermiei (EUSTAR). 

Nefrita lupică, oprită cu ajutorul celulelor T reglatoare?

Celulele T reglatoare specifice antigenului (Tregs) suprimă autoreactivitatea patogenă și sunt potențiali candidați terapeutici pentru boli autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic, spun oamenii de știință. Nefrita lupică este asociată cu autoreactivitatea la autoantigenul Smith (Sm) și la haplotipul antigenului leucocitar uman (HLA)-DR15; prin urmare, un studiu din februarie 2024 a investigat potențialul Treg-urilor specifice Sm (Sm-Tregs) de a suprima boala. 

S-a identitifcat un epitop de celule T imunodominant HLA-DR15 restricționat folosind teste de legare a afinității biofizice, apoi s-au identificat receptorii de celule T specifici pentru Sm de mare afinitate (TCR) utilizând secvențierea cu o singură celulă de mare randament. Sm-Tregs a suprimat puternic răspunsurile proinflamatorii specifice Sm in vitro și a suprimat progresia bolii într-un model umanizat de șoarece cu nefrită lupică. Aceste rezultate arată că Sm-Tregs reprezintă o terapie promițătoare pentru lupusul eritematos sistemic.

Practic, folosind celule umane, noul tratament restabilește partea protectoare a sistemului imunitar, împiedicând sistemul imunitar să își atace propriile celule. „Am reușit să oprim complet dezvoltarea bolii renale în lupus, fără a folosi medicamentele imunosupresoare nespecifice și dăunătoare obișnuite”, a spus coautorul principal al studiului, profesorul asociat Joshua Ooi, care conduce Grupul de terapii cu celule T reglatoare al Universității Monash din Australia.

O nouă terapie cu celule CAR-T primește aprobarea FDA pentru a fi investigată

Atara Biotherapeutics, lider în imunoterapie cu celule T, a anunțat la final de februarie 2024 că Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat o cerere de investigare a unui nou medicament, ATA3219, o monoterapie cu celule T alogenă, anti-CD19 receptor himeric antigen (CAR) ca tratament în lupus eritematos sistemic cu afectare renală (nefrita lupică).

Studiul multicentric, de fază 1, deschis, cu un singur braț, cu creșterea dozei va evalua siguranța și eficacitatea preliminară a ATA3219 la subiecții cu nefrită lupică, se arată în comunicatul oficial al companiei. Participanții la studiu vor primi tratament de limfodepleție urmat de ATA3219 la o doză de 40, 80 sau 160 x 106 celule T CAR+. ATA3219 este conceput pentru a fi administrat sub formă de perfuzie unică și urmărit pentru siguranță și eficacitate. Fiecare nivel de doză este conceput pentru a înscrie 3-6 pacienți, primul fiind așteptat să fie înrolat în a doua jumătate a anului 2024.

Medicamentul ATA3219 combină biologia naturală a celulelor T needitate cu beneficiile unei terapii alogene, se mai precizează în comunicat. Acesta constă din celule T alogene sensibilizate cu virusul Epstein-Barr care exprimă un construct CD19 CAR pentru tratamentul malignităților cu celule B recidivante sau refractare CD19+, inclusiv limfomul non-Hodgkin cu celule B și bolile autoimune mediate de celulele B, precum lupus eritematos sistemic cu afectare renală, adică nefrită lupică.

Ce opțiuni de tratament există în prezent pentru lupus?

În prezent, tratamentul lupusului eritematos sistemic poate varia în funcție de severitatea și de manifestările specifice ale bolii la fiecare pacient. Astfel, există mai multe opțiuni de tratament aprobate pentru LES, care pot fi utilizate singure sau în combinație pentru a controla simptomele și pentru a încetini progresia bolii.

Antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS)

AINS-urile, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, pot fi utilizate pentru a controla inflamația și durerea ușoară asociată cu lupusul eritematos sistemic. Este important de reținut că utilizarea acestor medicamente în lupus trebuie să fie atent gestionată și făcută doar la recomandarea medicului.

Corticosteroizi

Corticosteroizii, cum ar fi prednisonul, sunt frecvent utilizați pentru a controla inflamația și simptomele severe în LES, cum ar fi artrita, afectările renale și erupțiile cutanate. Metilprednisolonul este un alt corticosteroid utilizat frecvent în tratamentul lupusului, mai ales în situațiile de urgență sau în timpul puseelor acute ale bolii. Prednisolonul este o formă sintetică de prednison și este, de asemenea, utilizat pe scară largă în tratamentul LES pentru a controla inflamația și simptomele asociate. Cu toate acestea, corticosteroizii pot avea efecte secundare importante și de aceea se utilizează pe termen scurt sau în doze mai mici pentru a minimiza riscurile.

Antimalarice

Medicamentele antimalarice, cum ar fi hidroxiclorochina, sunt adesea prescrise pentru a controla simptomele cutanate, articulare și sistemice ale lupusului și pentru a reduce activitatea bolii în timp. De asemenea, poate fi utilizată pentru a preveni recurența puseelor de boală. Hidroxiclorochina poate avea și beneficii pe termen lung în reducerea riscului de complicații ale lupusului, cum ar fi tromboza și afectările renale.

Imunosupresoare

Medicamentele imunosupresoare, cum ar fi azatioprina, metotrexatul și ciclofosfamida, pot fi utilizate și acestea ca tratament în lupus, pentru a reduce activitatea bolii și pentru a preveni leziunile organelor. Aceste medicamente sunt adesea utilizate în cazurile severe de lupus eritematos sistemic sau în cazurile în care alte tratamente nu sunt eficiente.

Voclosporina, un imunosupresor, a fost aprobată de FDA în 2021 pentru tratamentul pacienților adulți cu nefrită lupică activă. Medicamentul este utilizat în combinație cu alte medicamente, inclusiv hidroxiclorochina, glucocorticoizii și micofenolatul de mofetil. În studiile clinice, pacienții cărora li s-a administrat voclosporină au avut de două ori mai multe șanse de a răspunde favorabil la tratament decât cei care nu au primit această terapie.

Medicamente biologice

Unele medicamente biologice, cum ar fi belimumab, sunt folosite, de asemenea, ca tratament în lupus. Belimumab este un inhibitor al factorului de stimulare a celulelor B și este utilizat în special pentru tratarea formelor moderate până la severe de LES care nu răspund la alte terapii. În 2020, belimumab a fost aprobat de FDA atât pentru căile de administrare intravenoasă cât și subcutanată pentru tratamentul pacienților adulți cu nefrită lupică activă care primesc terapie standard.

Printre cele mai noi medicamente se numără și anifrolumabul, aprobat de FDA în 2021 pentru tratamentul pacienților adulți cu lupus eritematos sistemic moderat sau sever. Acesta funcționează prin blocarea moleculelor care pot face ca sistemul imunitar să atace diferite părți ale corpului și se administrează sub formă de perfuzie. În prezent, anifrolumab este utilizat în combinație cu alte medicamente, cum ar fi hidroxiclorochina și glucocorticoizii. 

Terapia anticoagulantă

Pacienții cu lupus pot prezenta un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge (tromboză). Prin urmare, în anumite situații, medicamente anticoagulante, cum ar fi warfarina sau heparina, pot fi prescrise pentru a preveni cheagurile de sânge.

În final, este important să subliniem că tratamentul lupusului eritematos sistemic trebuie să fie individualizat în funcție de nevoile și de starea fiecărui pacient și făcut sub îndrumarea unui medic specialist în reumatologie sau în tratamentul bolilor autoimune. Deși există progrese semnificative în tratamentul lupusului, este important de subliniat că mai sunt multe provocări în gestionarea bolii. Este esențial ca pacienții să beneficieze de o abordare multidisciplinară și personalizată a tratamentului, pentru a li se asigura cel mai bun management al bolii în funcție de necesitățile fiecăruia.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Diagnosing and Treating Lupus
https://www.cdc.gov/lupus/basics/diagnosing.htm
ATARA BIO - Atara Biotherapeutics receives FDA clearance of IND application in lupus nephritis for ATA3219, an Allogeneic CAR T Therapy
https://investors.atarabio.com/news-events/press-releases/detail/343/atara-biotherapeutics-receives-fda-clearance-of-ind 
NEJM - CD19 CAR T-Cell Therapy in Autoimmune Disease - A Case Series with Follow-up
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2308917
Studiul „CD19 CAR T-Cell Therapy in Autoimmune Disease - A Case Series with Follow-up”, apărut în N Engl J Med 2024;390:687-700, DOI: 10.1056/NEJMoa2308917, autori: Fabian Müller et al.
Nature - Smith-specific regulatory T cells halt the progression of lupus nephritis
https://www.nature.com/articles/s41467-024-45056-x
Studiul „Smith-specific regulatory T cells halt the progression of lupus nephritis”, apărut în Nat Commun 15, 899 (2024). https://doi.org/10.1038/s41467-024-45056-x, autori: Eggenhuizen, P.J., Cheong, R.M.Y., Lo, C. et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0