Cum iti poate afecta lupusul vederea

Lupusul este o afectiune autoimuna care afecteaza in mod deosebit pielea, vasele de sange, articulatiile, rinichii si inima, insa orice zona din corp poate suferi de pe urma lupusului eritematos sistemic. Ochii pot fi, asadar, afectati de aceasta boala.

La pacientul cu lupus, sistemul imunitar incepe sa atace tesuturile sanatoase ale corpului, considerandu-le agenti invadatori. In acest fel, apare inflamatia, cu simptomele asociate – durere, sensibilitate, disconfort. Cu toate ca, de cele mai multe ori, reactiile lupusului se observa la nivel cutanat, exista si situatii in care ochii pot fi afectati.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

La nivel ocular, lupusul poate cauza o serie de probleme precum:

  • Modificari la nivelul pielii din jurul pleoapelor
  • Uscaciunea ochilor
  • Inflamatia oculara
  • Modificari la nivelul vaselor de sange ale retinei
  • Daune permanente aduse terminatiilor nervoase care controleaza miscarile ochilor – vederea este afectata de acestea.

Cele mai frecvente afectiuni oculare care apar pe fondul lupusului eritematos sistemic

Iata cu ce probleme de vedere se pot confrunta pacientii diagnosticati cu lupus:

Uveita – aceasta afectiune este caracterizata de inflamarea tractului uveal, adica a membranei vascularizate intermediare a ochiului. Inflamatia poate sa apara, insa, si la nivelul altor zone din ochi precum pleoapele, membrana conjunctiva, irisul ori nervul optic.

Uscaciunea oculara – aproximativ 20% dintre pacientii care sufera de lupus primesc si diagnosticul de sindrom Sjogren, care este caracterizat de incapacitatea glandelor lacrimare de a lubrifia ochiul. Sindromul Sjogren este, la fel ca si lupusul, o afectiune de natura autoimuna. Pacientul care sufera de uscaciune oculara are senzatia de ochi iritati, de nisip in ochi, de arsuri la nivelul ochilor precum si de vedere incetosata. In cazuri foarte avansate, netratat cum trebuie, ochiul uscat poate suferi leziuni permanente, vederea pacientului fiind afectata.

Sclerita – aceasta afectiune este caracterizata de inflamarea sclerei – adica portiunea alba a ochiului. Nu mai mult de 1% dintre pacientii cu lupus eritematos sistemic sufera si de sclerita, iar in aceasta situatie, de multe ori, problemele oculare sunt primul simptom al lupusului.

Vasculita retiniana – la pacientii care sufera de lupus eritematos sistemic, retina poate fi afectata. Vasculita retiniana limiteaza fluxul sanguin la nivelul retinei, fapt ce afecteaza vederea. Pe masura ce ochiul face eforturi pentru a remedia situatia, se formeaza noi vase de sange care pot duce la pierderea partiala a vederii. Pacientul care are lupus si vasculita retiniana poate sa se confrunte si cu miscari involuntare ale ochilor, ceea ce poate avea efectul de vedere dubla.

Infectii oculare – lupusul eritematos sistemic este asociat cu riscul crescut de infectii din doua motive – in primul rand, sistemul imunitar nu functioneaza asa cum trebuie, iar in al doilea rand, tratamentul medicamentos administrat suprima activitatea sistemului imunitar. Asadar, pacientul cu lupus poate avea de-a face cu infectii ale pleoapei, ale membranei conjunctive sau chiar ale interiorului ochiului. In tratarea acestor infectii se vor folosi antibiotice atat sub forma de tablete, cat si sub forma de picaturi/ unguente.

Acestea sunt doar cateva exemple de afectiuni oculare cu care pacientul diagnosticat cu lupus eritematos sistemic are de-a face. Este foarte important, asadar, ca atunci cand pacientul observa anumite probleme oculare, sa mearga la medic pentru investigatii amanuntite. Orice problema depistata in stadiu incipient va fi tratata mai usor si mai rapid, iar riscul de leziuni permanente devine mai mic.

Unele medicamente administrate pentru tratarea lupusului pot avea, de asemenea, efecte adverse la nivel ocular.

Riscul de complicatii oculare aparute pe fondul lupusului poate fi redus prin controale anuale la medicul oftalmolog, dar si prin ingrijirea atenta a ochilor.

Daca medicul stabileste un diagnostic de afectiune oculara, pacientul cu lupus se va asigura ca respecta indicatiile primite de la specialist si ca urmeaza tratamentul indicat de acesta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0