Copilul cu lupus, la scoala – cum se poate proteja

Lupusul eritematos sistemic este o afectiune autoimuna care declanseaza, din cauze necunoscute, hiperactivitatea sistemului imunitar. Cu toate ca este o boala destul de rara in randul copiilor, lupusul ii poate afecta si pe cei mici.

Pentru un copil, simptomele lupusului pot fi mai greu de suportat decat pentru un adult. De aceea, cei mici se pot simti adesea coplesiti. Exista insa cateva lucruri pe care copiii, dar si parintii si profesorii le pot face astfel incat simptomele lupusului sa afecteze cat mai putin calitatea vietii bolnavului.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Dupa stabilirea diagnosticului de lupus eritematos sistemic, parintii ar trebui sa discute cu cei din conducerea scolii la care este inscris copilul. Profesorii, dar si cadrele medicale din cadrul unitatii de invatamant, trebuie sa stie de problema de sanatate a copilului, astfel incat sa faca tot posibilul pentru a il proteja pe copil.

 

Intrucat lupusul nu este o afectiune foarte frecventa, e posibil sa fie necesar sa explici ce este aceasta boala, cum se manifesta si ce factori declanseaza un puseu de activitate a bolii. Astfel, profesorii vor invata cum sa procedeze in favoarea copilului.

Este, de asemenea, important ca si copilul sa invete cum sa procedeze pentru a se proteja atunci cand se afla intr-un colectiv.

In acest sens, e bine ca parintele si medicii sa il invete pe cel mic urmatoarele:

Sa pastreze distanta de copiii bolnavi – o banala raceala poate cauza o serie de probleme si complicatii in cazul unui copil care sufera de lupus. Asadar, atunci cand copilul observa ca cel cu care sta in banca sau un alt coleg care sta aproape de el stranuta si prezinta alta simptome specifice racelii, invata-l sa roage profesorul sa ii permita sa se mute cat mai departe. Incurajeaza-l pe copil sa explice colegilor situatia in care se afla si nimeni nu se va simti ofensat de dorinta sa de a se muta – mai mult decat atat, daca este sincer cu privire la boala sa, colegii il vor proteja la randul lor. O raceala poate declansa un puseu de activitate a bolii si copilul trebuie sa faca tot posibilul pentru a preveni o asemenea situatie.  

Invata-l sa isi formeze un obicei din a isi lua tratamentul, chiar si cand e la scoala – tratamentul pentru lupus nu trebuie neglijat pentru ca astfel apare riscul de declansare a unui puseu de activitate a bolii. Obisnuieste-l pe cel mic sa isi ia pastilele la ore fixe, chiar daca simptomele pentru lupus s-au ameliorat ori au disparut complet. Seteaza-i alarma la telefon la orele la care trebuie sa ia medicamentele ori suna-l sau trimite-i un mesaj pentru a ii aminti.

 

 

Invata-l sa isi anunte profesorul daca nu se simte bine – e posibil ca simptomele lupusului sa apara brusc, in timpul unui curs. Incurajeaza-ti copilul sa discute cu profesorul atunci cand se simte rau, ba poate chiar sa mearga la cabinetul scolii. Daca situatia o impune, cel mic poate fi invoit si poti merge sa il iei acasa.

Lupusul eritematos sistemic poate fi o afectiune coplesitoare pentru copii, de aceea e foarte important ca parintii sa ofere sprijin neconditionat celor mici. Un medic psiholog il poate ajuta pe copil sa inteleaga mai bine ce este lupusul, cum ii va afecta viata, dar si cum trebuie sa se comporte pentru a tine lucrurile sub control. Terapeutul va ajuta copilul sa isi accepte boala si sa se impace cu situatia in care se afla.

Stresul este un factor care contribuie la declansarea simptomelor lupusului eritematos sistemic, de aceea e important ca pacientii diagnosticati cu lupus, fie ei si copii, sa reduca pe cat posibil expunerea la stres.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0