Cele mai frecvente cauze ale lupusului

Lupus este o afectiune autoimuna cronica, care determina sistemul imunitar sa atace tesuturile sanatoase, aparand astfel simptome precum inflamatie in organism, probleme articulare, afectiuni cutanate, complicatii la nivelul rinichilor, inimii sau plamanilor.

Cauza exacta care determina aparitia lupusului in organism nu este cunoscuta. Oamenii de stiinta banuiesc ca unele persoane se nasc cu anumite gene, care afecteaza modul de functionare al sistemului imunitar. Aceste persoane au sanse mai mari sa dezvolte lupus, sanse care cresc odata cu expunerea la factori de risc precum infectiile virale sau radiatiile solare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Concret, lupusul apare atunci cand sistemul imunitar incepe sa atace tesuturile sanatoase, asa cum se intampla in cazul oricarei alte afectiuni de natura autoimuna.

Posibile cauze care ar putea declansa ori care ar putea contribui la instalarea lupusului sunt, potrivit specialistilor, urmatoarele:

Genele mostenite – lupusul nu este asociat cu o anumita gena, insa adesea persoanele care dezvolta aceasta afectiune autoimuna au rude de gradul 1 care sufera de lupus sau de o alta afectiune de natura autoimuna. Se intampla uneori insa ca lupusul sa apara si la pacienti care nu prezinta istoric familial in ceea ce priveste bolile autoimune.

Factorii ce tin de mediu – printre factorii de mediu care contribuie la declansarea lupusului se afla: radiatiile ultraviolete (acestea pot declansa raspunsul autoimun la pacientii care prezinta deja predispozitie genetica pentru lupus), tratamentul cu anumite medicamente, infectiile virale (cum ar fi infectia cu virusul Epstein-Barr, care cauzeaza mononucleoza), expunerea la stres fizic sau emotional, traumele suferite.

 

 

Hormonii din organism – oamenii de stiinta au reusit sa gaseasca o legatura intre nivelul de estrogen din organism si lupus. Este nevoie de cercetari suplimentare pe aceasta tema, insa aceasta ar putea fi explicatia pentru care lupusul eritematos sistemic afecteaza mai mult femeile decat barbatii. Nu numai ca femeile sunt mai predispuse acestei afectiuni autoimune, insa si manifestarea simptomelor este mai agresiva in cazul femeilor in special in timpul menstruatiei si in timpul celor 9 luni de sarcina, atunci cand nivelul de estrogen inregistreaza o crestere considerabila.

Rasa – statistic vorbind, lupusul este mai des intalnit in randul afro-americanilor, al hispanicilor, dar si al asiaticilor si americanilor.

Varsta – lupusul poate sa apara la persoane de orice varsta, incepand de la copii si pana la varstnici, insa risc crescut prezinta persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 45 de ani.

Indiferent de cauza lupusului, aceasta afectiune este destul de dificil de diagnosticat. Cu cat lupusul e diagnosticat mai timpuriu, cu atat e mai bine pentru pacient intrucat isi va putea adapta stilul de viata la restrictiile si recomandarile pe care le presupune aceasta boala autoimuna.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0