Fobia sau anxietatea sociala: tratament si strategii de combatere

Fobia socială, cunoscută și sub denumirea de anxietate socială, este o formă de anxietate care se manifestă prin teama individului de a fi judecat sau evaluat negativ de către oamenii cu care interacționează. Această fobie îl face să se simtă inferior, rușinat, umilit, depresiv și inadaptat.

Fobia socială face ca persoana afectată să se simtă copleșită sau chiar îngrozită de situațiile sociale, ceea ce o poate face să se izoleze și să evite asemenea circumstanțe, reușind doar în acest mod să atenueze simptomele.

Primul pas important pe care trebuie să îl facă persoana care suferă de fobie socială este acela de a-și recunoaște și accepta tulburarea. Este indicat ca oamenii care se confruntă cu anxietate socială să apeleze la ajutor de specialitate pentru a primi tratament: un psihoterapeut poate învăța pacientul să depășească situațiile neplăcute cu ușurință, astfel încât să își vindece, treptat, fobia.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De câte feluri este fobia socială?

Fobia socială are trei forme:

Anxietate socială ușoară

O persoană cu anxietate socială ușoară poate avea simptomele fizice și psihologice ale anxietății sociale, dar participă la (și suportă destul de bine) diferite situații sociale. De asemenea, poate prezenta simptome doar în anumite situații sociale, nu tot timpul.

Anxietate socială moderată

O persoană cu fobie socială moderată poate experimenta simptome fizice și psihologice de anxietate socială la nivel moderat și poate evita să ia parte la diverse situații sociale, dar nu la toate.

Anxietate socială extremă

O persoană cu anxietate socială extremă poate prezenta simptome mai intense de anxietate socială, cum ar fi un atac de panică, în situații sociale. Din această cauză, persoanele cu anxietate socială extremă evită de obicei aceste situații cu orice preț. 

Deși nu se știe care este cauza clară a fobiei sociale, factorii de risc pentru dezvoltarea tulburării de anxietate socială pot include genetica (atunci când tulburarea de anxietate socială apare la mai mulți membri ai aceleiași familii), educația parentală prea strictă în copilărie (părinți care controlau totul, erau invazivi și nu aveau respect pentru intimitatea copilului) și anumite evenimente traumatice de-a lungul vieții.

Cum știi că suferi de fobie socială?

Dacă suferi de anxietate socială, îți faci griji pentru activitățile de zi cu zi, cum ar fi întâlnirea cu oameni străini, începerea conversațiilor, vorbitul la telefon, munca sau cumpărăturile. De asemenea, tinzi să eviți activitățile sociale, cum ar fi conversațiile de grup sau activitățile sociale de la muncă (teambuilding, petreceri etc.). În plus, îți este greu să faci lucruri când alții se uită la tine, pentru că simți că ești urmărit și judecat tot timpul.

Când trebuie să discute cu diferite persoane sau să prezinte ceva în fața unor cunoscuți sau necunoscuți, oamenii cu tulburare de anxietate socială:

  • Se înroșesc la față, transpiră sau tremură.
  • Le crește ritmul cardiac.
  • Simt o „ceață mintală” sau le e rău de la stomac.
  • Au o postură corporală rigidă sau vorbesc prea încet.
  • Le este dificil să inițieze și să mențină contact vizual cu interlocutorii.
  • Se gândesc că oamenii îi vor judeca negativ.

Tratament fobie socială

Pentru a trata fobia socială, mergi la medicul de familie pentru a-ți recomanda un psihoterapeut sau caută chiar tu unul. Recomandarea noastră este ca mai întâi să mergi la medicul de familie și să-i spui ce simptome ai, deoarece acesta ar putea dori să te consulte pentru a se asigura că nu e vorba de vreo problemă fizică fără legătură cu anxietatea care îți provoacă aceste simptome.

Ca tratament pentru fobie socială se utilizează în principal terapia cognitiv-comportamentală, dar în unele cazuri poate fi nevoie și de medicamente. Antidepresivele – de obicei un tip de medicament numit inhibitor selectiv al recaptării serotoninei (ISRS), cum ar fi escitalopramul sau sertralina – pot fi recomandate în unele situații.

Terapia cognitiv-comportamentală

Terapia cognitiv-comportamentală este folosită în mod obișnuit pentru a trata tulburarea de anxietate socială. Terapeutul învață persoana afectată diferite moduri de a gândi, de a se comporta și de a reacționa la situații, pentru a o ajuta să se simtă mai puțin anxioasă și îi cere să își exerseze abilitățile sociale.

Terapia prin expunere este o metodă care se concentrează pe confruntarea progresivă a temerilor care stau la baza unei tulburări de anxietate socială pentru ca persoana să se poată implica în activități pe care le-a evitat tot timpul. Terapia prin expunere este uneori folosită împreună cu exerciții de relaxare.

Terapia de acceptare și angajament

O altă opțiune de tratament pentru fobia socială este terapia de acceptare și angajament. Aceasta folosește strategii precum mindfulness-ul și stabilirea de obiective pentru a reduce disconfortul și anxietatea. Fiind o formă mai nouă de tratament, sunt disponibile mai puține date despre eficacitatea sa.

Medicamente

Medicii por prescrie anumite tipuri de medicamente ca tratament pentru fobie socială, și anume antidepresive (inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei și inhibitorii recaptării serotoninei-norepinefrinei), beta-blocante sau medicamente anti-anxietate, cum ar fi benzodiazepinele.

Este bine de știut că atât terapiile psihologice, cât și medicamentele au nevoie de ceva timp pentru a acționa, deci rezultatele nu se vor vedea pe loc. Este nevoie de timp și de răbdare pentru a vindeca anxietatea socială, dar nu este imposibil.

Strategii zilnice pentru a combate anxietatea socială

Există și o serie de trucuri care îi pot fi de folos persoanei care suferă de fobie socială. Iată care sunt recomandările noastre:

Nu întârzia niciodată la întâlniri

Agitația și neliniștea specifice întârzierii vor declanșa gândurile negre și simptomele neplăcute, făcând situația și mai greu de suportat. Fă-ți întotdeauna programul astfel încât să te asiguri că nu întârzii niciodată când ai o întâlnire, indiferent că e vorba de ceva la serviciu sau în viața personală.

Atunci când nu ajungi la timp, nu te mai grăbi

Alergatul pe stradă și urcatul scărilor două câte două îți accelerează pulsul și respirația, declanșând o serie de simptome nedorite. Dacă tot ai întârziat, mergi liniștit, calmează-te treptat și gândește pozitiv. Toată lumea întârzie din când în când, nu este un capăt de țară.

Alege-ți din timp hainele pe care le vei purta

Dacă te îmbraci bine, te vei simți mai încrezător. Însă înainte de un eveniment social neliniștea nu îți va permite să te concentrezi. Așadar, alege-ți cu o zi înainte hainele pe care le vei purta înainte de o ședință importantă sau de o petrecere. Astfel, vei putea să îți menții calmul înainte de evenimentul cu pricina.

Gândește întotdeauna lucrurile în avans

Fobia socială nu îți permite să gândești limpede în situațiile tensionate. Așadar, plănuiește în avans lucrurile și, acolo unde simți că poate apărea o problemă, fă-ți un plan de rezervă. Astfel, nu vei fi luat prin surprindere la fața locului și fobia ta nu va fi alimentată.

Pregătește-ți notițe

Dacă ai o ședință importantă și te temi că vei fi intimidată de persoanele din sală, pregătește-ți în avans notițe cu lucrurile pe care vrei să le punctezi și repetă ideile principale. Astfel, te asiguri că nu te ve pierde cu firea și că vei avea prilejul de a spune cu calm ce ai de spus.

Distrage-ți atenția pe drum

Cele mai dificile momente pentru cei care suferă de fobie socială sunt cele de dinaintea interacțiunii sociale – pe drumul către o petrecere, o ședință sau un interviu de angajare. Știi că te-ai pregătit deja pentru eveniment, deci nu mai insista asupra lui în momentele premergătoare. Fă-ți de lucru citind o revistă, o carte sau jucând un joc pe telefon. Dacă ești la volan, ascultă un audiobook sau o emisiune veselă la radio.

Ia-ți ajutoare

Dacă ai un interviu important și te simți copleșit de emoții, roagă pe cineva apropiat să te însoțească. Astfel, vei reuși să depășești mai ușor momentele grele. Dacă ești invitat la o petrecere, la fel, ia pe cineva apropiat cu tine și lucrurile vor fi mai ușor de suportat în doi.

Caută să ai o viață sănătoasă

Alimentația care să conțină mai multe fructe și legume proaspete, somnul bun și renunțarea la vicii (fumat, exces de alcool sau cofeină etc.) ajută, de asemenea, la gestionarea fobiei sociale, deoarece când corpul este mai sănătos și își îndeplinește bine funcțiile, și psihicul poate fi mai liniștit.

Care este prognosticul pentru persoanele cu anxietate socială?

Persoanele cu tulburare de anxietate socială răspund foarte bine la tratament, fie că este sub formă de terapie cognitiv-comportamentală, medicamente sau ambele. Unele persoane care au tulburare de anxietate socială ar putea fi nevoite să ia medicamente pentru tot restul vieții pentru a-și gestiona anxietatea socială, în timp ce altele ar putea avea nevoie doar să facă terapie psihologică pentru o anumită perioadă.

Dacă este lăsată netratată, fobia socială poate afecta grav calitatea vieții și poate duce la rezultate slabe în ceea ce privește educația și performanța la locul de muncă și poate împiedica formarea unor relații profesionale și personale sănătoase. Mulți oameni cu tulburare de anxietate socială care nu se tratează pot dezvolta depresie majoră sau pot deveni dependenți de alcool.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIMH - Social Anxiety Disorder: More Than Just Shyness
https://www.nimh.nih.gov/health/publications/social-anxiety-disorder-more-than-just-shyness
Cleveland Clinic – Social Anxiety Disorder (Social Phobia)
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22709-social-anxiety


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0