Solutii pentru curatarea casei fara chimicale

1.De ce este important să folosim produse de curățenie fără chimicale?
2.Ce soluții fără chimicale poți încerca
    a.Bicarbonatul de sodiu
    b.Zeama de lămâie
    c.Oțetul alb
    d.Amidonul din porumb
    e.Zeama de citrice
    f.Săpunul din ingrediente naturale
3.Cum prepari soluțiile pentru curățare

Substanțele chimice din produsele folosite la curățenie îți pot provoca mari probleme de sănătate, iar dacă ai copii mici, cu atât ar trebui să fii mai atentă la produsele folosite pentru a curăța podeaua, mobila, geamurile ori toaleta.

Produsele de curățenie din comerț pot fi înlocuite cu succes cu ingrediente naturale, sigure pentru sănătatea ta, care sunt la fel de eficiente în îndepărtarea microbilor și a mizeriei. 

De ce este important să folosim produse de curățenie fără chimicale?

Este esențial să ne curățăm locuința, dar la fel de important este și ce produse folosim pentru asta. Atunci când pulverizăm, ștergem și frecăm mobila, gresia sau parchetul, substanțele chimice din produsele de curățenie pe care le folosim rămân pe suprafețe și se vaporizează în aer. 

De-a lungul timpului, expunerea la aceste substanțe chimice dăunătoare poate provoca iritații, alergii și chiar poate să aibă repercusiuni asupra vieții acvatice.

Este important de știut că produsele de curățare pentru uz casnic sunt a doua cea mai frecventă cauză de otrăvire neintenționată la copiii  < 6 ani în Statele Unite ale Americii, potrivit unui studiu recent1. În cadrul acestei cercetări, oamenii de știință au analizat toate cazurile monitorizate de către specialiști între 1 ianuarie 2000 și 31 decembrie 2015.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Produsele de curățare alcaline au reprezentat a treia cea mai mare frecvență a expunerilor general. Acest studiu a demonstrat un pericol deosebit de apariție a efectelor adverse după expunerea la produse de curățare alcaline, în special produse de curățare pentru cuptoare.

De aceea, produsele de curățare fără chimicale sunt atât de importante nu numai pentru noi înșine, ci și pentru familiile noastre și animalele de companie pe care le avem. 

Ce substanțe chimice se găsesc în produsele de curățenie

Uite câteva dintre cele mai dăunătoare substanțe chimice utilizate în prezent în produsele de curățare de uz casnic.

Dioxan

Acest ingredient este un cancerigen care se întâlnește în mulți detergenți obișnuiți pentru rufe și vase.

Cationi de amoniu cuaternar 

Cationii de amoniu cuaternar sunt substanțe care pot să ducă la instalarea astmului și se găsește adesea în spray-urile de curățare și balsamurile de rufe.

Înălbitor cu clor

Vaporii de înălbitor pot conține clor și cloroform, despre care oamenii de știință atrag atenția că pot să aibă efecte respiratorii și neurologice atunci când sunt inhalați.

Parfum

Ingredientul familiar cunoscut sub numele de „parfum” poate conține sute de compuși chimici diferiți, inclusiv ftalați, un perturbator endocrin. Parfumurile pot să declanșeze astm, alergii și alte iritații respiratorii.

Ce soluții fără chimicale poți încerca

Partea bună este că îți poți face chiar tu propriile produse de curățenie sigure, non-toxice, folosind ingredientele naturale enumerate mai jos.

Pe lângă faptul că nu îți pun în pericol sănătatea, aceste soluții DIY de curățenie sunt și cu mult mai ieftine decât cele pe care le regăsești pe rafturile magazinelor.

Iată lista produselor pe care le poți folosi pentru curățenie, fară să pui sănătatea ta și pe cea a apropiaților în pericol!

Bicarbonatul de sodiu

Este un produs ușor abraziv, motiv pentru care este recomandat atunci când vrem să curățăm suprafețele fine. Totodată, atunci când este amestecat cu oțet se obține o soluție cu care poți curăța orice colț ori pete dificile. Un alt beneficiu al acestui produs este că poate îndepărta și mirosurile neplăcute. 

Citeste si Igrasia: ce probleme de sanatate poate genera

Bicarbonatul de sodiu este un dezodorizant natural și este util atunci când cureți mizeria lăsată și de animalele de companie. Tot cu bicarbonat de sodiu poți să cureți și vasul de toaletă.
 
O dată pe săptămână, pune în vasul de toaletă o cană de bicarbonat de sodiu și o cană de oțet alb distilat. Așteaptă ca soluția să-și facă treaba timp de 30 de minute, timp în care acoperă vasul de toaletă cu capacul. Apoi, folosește doar o perie de toaletă pentru a curăța (cu ușurință) murdăria.  

Zeama de lămâie

Datorită acidității sale, zeama de lămâie îndepărtează bacteriile cu ușurință. Cuptoarele cu microunde pot fi curățate cu ușurință cu apă fierbinte și detergent de vase, dar un alt truc este să încălzești o felie de lămâie într-o cană de apă. În felul acesta se vor elimina mirosurile neplăcute, iar cuptorul se va curăța cu ușurință. 

Pentru asta, tot ce trebuie să faci este să pui în cuptorul cu microunde cana cu apă și o lămâie proaspătă timp de aproximativ cinci minute până la fierbere. Așteaptă încă cinci minute înainte de a deschide ușa cuptorului cu microdunde pentru a lăsa aburul să-și facă treaba. 

Oțetul alb

Diluat cu apă, oțetul alb distilat este o soluție la îndemână pentru curățare naturală, netoxică, ucide unele bacterii de uz casnic, dizolvă depozitele de apă dură și elimină murdăria cu ușurință. În plus, înlătură grăsimea, mucegaiul și mirosurile neplăcute.

Cu toate acestea, oțetul nu poate fi folosit pentru curățarea întregii case, motiv pentru care este de dorit să-l eviți pe anumite articole și suprafețe:

Nu folosi oțet pentru a:

  • Curăța rezervorul unui fier de călcat;
  • Blaturile din marmură;
  • Mașina de spălat vase;
  • Ecrane;
  • Pardoseala;
  • Cuțitele de bucătărie;
  • Plitele din sticlă.

Suprafețele din plastic și din sticlă de pe majoritatea aparatelor mici de bucătărie, cum ar fi blenderele, aparatele de cafea și prăjitoarele de pâine pot fi curățate în siguranță cu oțet, dar evită să folosești oțet pe piese de cauciuc sau metal, căci acesta le poate coroda.  

Amidonul din porumb

Poate fi folosit cu succes pentru ștergerea ferestrelor, pentru polișarea mobilei, dar și pentru curățarea mochetelor și a covoarelor.

Oțetul alb este un agent de curățare și dezinfectant natural. Când este combinat cu amidon de porumb, ajută la curățarea cu ușurință a băii. 

Amestecă o lingură de amidon de porumb și o ceașcă de oțet într-un recipient care poate fi utilizat în cuptorul cu microunde. Încălzește amestecul suficient de mult pentru a se încălzește, apoi toarnă-l într-o sticlă cu pulverizator. Pulverizează suprafețele și lasă soluția de curățare să acționeze timp de cinci minute, apoi șterge murdăria și reziduurile de săpun.

De asemenea, este important să știi cum să cureți dulapurile de bucătărie, mai ales cele din apropierea aragazului, unde sunt predispuse să colecteze grăsimi. Când este aplicat corect, amidonul de porumb funcționează eficient pentru a elimina murdăria. 

Pentru asta,trebuie să faci o soluție din o parte amidon de porumb și o parte apă. Apoi, folosind o cârpă moale aplică pasta pe zonele grase. Așteaptă ca soluția obținută să acționeze aproximativ 10-15 minute, permițând amidonului de porumb să descompună uleiurile. Această metodă funcționează deoarece amidonul de porumb se prinde de particulele de grăsime, absorbindu-le bine și ușurând îndepărtarea lor.  

Zeama de citrice

Îndepărtează petele de vopsea de pe suprafețe, elimină uleiul și alte pete de grăsime. Pune coji de citrice într-un borcan de sticlă. Toarnă oțet alb peste coji și lasă amestecul la infuzat timp de 2 săptămâni, după care scoate și îndepărtează cojile. Diluează oțet aromat cu apă într-un raport 1:1, după care toarnă soluția într-o sticlă cu pulverizator. Poți să folosești soluția pentru a curăța suprafețele ceramice, piatră, porțelan, marmură, granit. 

Săpunul din ingrediente naturale

Pentru a curăța petele de pe textile folosește un săpun din ingrediente naturale. 

Unul dintre beneficiile utilizării săpunului din ingrediente naturale este că unul dintre subprodusele procesului de producție este glicerina. Glicerina este un excelent hidratant pentru piele, deoarece atrage umezeala. 

Săpunurile fabricate în mod tradițional conțin glicerină și, prin urmare, hidratează pielea în timpul folosirii, în timp ce multe săpunuri fabricate comercial pot usca pielea. De ce? Deoarece săpunurile comerciale cumpărate din magazin sunt supuse de obicei unui proces conceput special pentru a elimina glicerina.

Ingredientele enunțate mai sus pot fi folosite și ca atare. Mai jos, vei regăsi încă o serie de soluții DIY pe care le poți folosi cu încredere atunci când faci curățenie, în funcție de problema pe care o ai.

Cum prepari soluțiile pentru curățare

Mirosuri neplăcute 

Se pot îndepărta prin pulverizarea unui amestec de oțet alb și zeamă de lămâie în încăperea cu pricina.

Mucegai în baie

Amestecă o parte de apă oxigenată cu 2 părți de apă și pulverizează pe zona cu probleme. Clătește apoi și lasă suprafața să se usuce în mod natural.

Pete pe covor sau mochetă 

Amestecă părți egale de apă și oțet. Pune amestecul direct pe pată, lasă-l să acționeze preț de câteva minute, apoi freacă zona respectivă folosind o cârpă umedă. 

Dacă este vorba despre pete de grăsime, acoperă imediat pata cu amidon din porumb și lasă-l să absoarbă grăsimea preț de 30 de minute. Spală apoi covorul și pata va dispărea.

Pete de ceai sau cafea 

Petele de ceai sau cafea de pe căni sau de pe materialele textile pot fi îndepărtate cu oțet alb.

Gresie

Curăță gresia cu un amestec făcut dintr-o cană de oțet diluat în 4 litri de apă. Poți adăuga și 15 picături de ulei esențial de mentă pentru un miros plăcut.

Soluție pentru mobilă

Curăță mobila cu un amestec făcut dintr-o jumătate de cană de apă caldă și câteva picături de ulei esențial de lămâie. Șterge mobila cu acest amestec apoi usuc-o cu o cârpă uscată.

Geamuri 

Dizolvă 2 linguri de oțet într-un litru de apă caldă. Folosește acest amestec pentru a curăța geamurile, cu ajutorul unui ziar.

Toaleta 

 ¼ cană de bicarbonat de sodiu și 1 cană de oțet amestecate reprezintă o soluție eficienta pentru curățarea vasului de toaletă.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Unintentional pediatric exposures to household cleaning products: a cross-sectional analysis of the National Poison Data System (2000–2015)”, J Occup Med Toxicol. 2023 Aug 11, Anthony Pacini, Ben Tsutaoka, Leslie Lai, Timur S Durrani
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10422824/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0