Prosopul de bucatarie, sursa de bacterii

Prosopul de bucatarie ar putea fi un mijloc de inmultire si de raspandire a bacteriilor, asa ca ar trebui sa il speli de fiecare data dupa ce gatesti, mai ales daca prepari carne.

Un studiu facut de cercetatorii de la Universitatea Mauritius a analizat 100 de prosoape de bucatarie, dupa o luna de utilizare. La nivelul a aproape jumatate din prosoape s-au descoperit culturi bacteriene ce proveneau din materiile fecale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dintre cele 49 de prosoape contaminate cu bacterii, 36,7% aveau culturi de bacterii coliforme, la nivelul a 36,7% s-au regasit culturi de Enterococcus, iar 14,3% erau contaminate cu Stafilococul auriu.

In urma studiului, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca numarul de bacterii de la nivelul prosoapelor de bucatarie difera, in functie de numarul de membri ai familiei, de tipul de dieta adoptata, precum si in functie de prosopul folosit (materialul acestuia).

De pilda, Stafilococul auriu este o bacterie care se regaseste la nivelul pielii, nasului si gatului. Aceasta a fost descoperit mai degraba in familiile cu mai multi copii.

Pe de alta parte, E. coli, care face parte din familia bacteriilor coliforme, se regaseste mai des pe prosoapele celor care gatesc si mananca preparate pe baza de carne. Potrivit medicilor, E. coli se regaseste adesea in materiile fecale, ceea ce inseamna ca o igiena precara poate determina aparitia acestei bacterii in bucatarie.

Un alt lucru important de retinut este ca s-au gasit mai multe culturi bacteriene pe prosoapele care erau folosite in mai multe feluri – pentru stergerea ustensilelor de bucatarie, pentru uscarea mainilor sau stergerea suprafetelor. Prosoapele umede reprezinta un mediu mai prietenos pentru bacterii, in comparatie cu prosoapele uscate.

In concluzie, specialistii ne recomanda sa nu folosim acelasi prosop pentru mai multe suprafete, ci sa avem cate unul pentru fiecare suprafata din bucatarie. De asemenea, acestia ne sfatuiesc sa nu udam prosoapele de bucatarie, iar daca am facut asta, sa le spalam imediat, fara sa le mai folosim apoi. Servetelele de hartie pot fi folosite in situatiile in care trebuie sa stergem suprafete umede.

In general, bacteriile prezente in bucatarie sunt inofensive pentru sanatate, mai ales daca vorbim despre persoane fara probleme de sanatate, al caror sistem imunitar e capabil sa apere organismul. Insa exista si bacterii precum E. coli si Stafilococul auriu, care pot cauza intoxicatii alimentare. O asemenea intoxicatie se manifesta prin greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale si febra. In cele mai multe cazuri, simptomele persista de la cateva ore la cateva zile.

 

 

Ce poti face pentru a te proteja

Iti poti proteja organismul, dar si familia, respectand cateva indicatii clare. In primul rand, trebuie sa iti speli prosoapele de bucatarie mult mai des decat obisnuiai sa o faci. Concret, acestea trebuie sa fie spalate si dezinfectate de fiecare data cand termini de gatit.

Daca ti se pare dificil, atunci inlocuieste prosoapele de bucatarie cu rola de servetele.

Un alt lucru pe care il poti face pentru a reduce riscul de multiplicare bacteriana consta in dezinfectarea frecventa a chiuvetei, blatului de bucatarie, dar si a altor suprafetele, precum cea din frigider.

Spalarea mainilor este mult mai importanta decat ai crede. Recontaminarea alimentelor spalate se face prin simpla atingere a acestora. Asadar, fa-ti un obicei din a te spala pe maini de mai multe ori pe zi, de fiecare data cu apa si sapun.

Familiile numeroase trebuie sa fie, in mod deosebit, atente la igiena din bucatarie intrucat acestea sunt mai expuse la dezvoltarea unor probleme de sanatate in urma contaminarii bacteriene. Curatenia regulata, spalarea frecventa a prosoapelor de bucatarie, precum si spalarea mainilor ar trebui sa tina bacteriile la distanta.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0