Lucrezi prea multe ore in birou, nu te expui la soare si nu iei pauze? Iata ce riscuri ai

Ti se intampla de multe ori sa descoperi ca, puse cap la cap, orele tale de lucru depasesc norma? Adica ai lucrat chiar si peste 40 de ore intr-o saptamana ori peste 55 de ore? Ei bine, diverse organizatii de peste hotare si numerosi cercetatori independenti au descoperit ca efectele orelor suplimentare de lucru pot fi daunatoare din mai multe puncte de vedere.

 

Efectele acestea despre care vorbesc cercetatorii sunt la nivel fizic, mintal, emotional si social, asa ca este bine sa tii cont de ceea ce spun specialistii si sa incerci sa nu iti soliciti prea tare organismul, lucrand prea multe ore in birou, nevazand lumina soarelui si fara sa iei pauze.

Nu stai suficient in lumina soarelui? Adormi mai greu si iti este dificil sa te concentrezi

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lumina artificiala dintr-un birou poate sa iti dea peste cap ceasul "interior", facandu-te mai somnoros si mai sedentar.

 

Un studiu publicat in "Journal of Clinical Sleep Medicine" a aratat ca angajatii care nu erau expusi la lumina naturala a soarelui, la locul de munca, dormeau in medie cu 46 de minute mai putin, pe noapte, decat colegii lor care aveau ferestre la birou; somnul de care aveau parte angajatii care petreceau timpul in lumina artificiala de la locul de munca era unul mai putin odihnitor, arata studiul. Oamenii de stiinta spun ca, daca nu ne expunem suficient la lumina soarelui, ne va fi mai greu sa adormim si ca ne va fi mai greu sa ne concentram in impul zilei.

Stai multe ore cu ochii in ecranul calculatorului? Iti este deteriorata vederea

Ecranul computerului poate dauna vederii, mai ales daca petreci multe ore lucrand in fata lui. Chiar daca nu vorbim de radiatii in acest caz, efortul pe care il depun ochii tai, nevoiti sa stea nemiscati perioade lungi de timp, poate dauna vederii tale, desi multe efecte sunt temporare. Dincolo de vederea afectata de ecranele cu lumina albastra, poti sa te confrunti cu dureri de cap si migrene, asa ca pentru a evita neplacerile, trebuie sa iti iei pauze dese, in care sa privesti la distanta.

Tastezi prea multe ore? Acest lucru duce la sindromul de tunel carpian

Faptul ca petreci multe ore tastand este o cauza foarte bine cunoscuta a sindromului de tunel carpian, spun expertii. Acest sindrom este o neuropatie compresiva a nervului median si poate sa apara la persoanele care au o munca ce presupune activitati repetitive ale mainilor. El reprezinta o durere de la incheietura mainii, care poate sa se extinda catre brat si se poate agrava suficient de mult pentru a cauza daune permanente la nivelul nervului median si afectarea muschilor.

Orele lungi de lucru cresc riscul de AVC

Cercetatorii au mai scos la iveala un pericol al faptului ca lucram peste program. Persoanele care lucreaza 55 de ore pe saptamana se confrunta cu un risc cu 33% mai mare de accident vascular cerebral (AVC), in comparatie cu cei care lucreaza intre 35 si 40 de ore pe saptamana.

Concluziile acestea au fost scoase la iveala in 2015, de un studiu major, care a aratat ca angajatii care se afla inca la birou seara tarziu au un risc crescut de atac cerebral. Angajatii care lucreaza mai mult de 55 de ore pe saptamana nu doar ca au un risc crescut de AVC, ci au si un risc cu 13% mai mare de cardiopatie ischemica (boala arteriala coronariana).

Ai un spatiu de lucru deschis? Ai un risc mai mare sa te imbolnavesti

Daca spatiul in care lucrezi este de tip "open-office", expertii spun ca ai un risc mai mare de a te imbolnavi. Specialistii spun ca acest tip de spatiu de lucru, chiar daca imbunatateste colaborarea si comunicarea, ne face sa ne imbolnavim cu usurinta. Un studiu danez din 2011 a constatat ca pe masura ce creste numarul de persoane care lucreaza intr-o incapere, la fel de mult creste si numarul de zile luate libere, pe motiv de imbolnavire, iar persoanele care lucreaza in spatii complet deschise (open-office) au fost cu 62% mai predispuse sa isi ia zile de concediu medical, in comparatie cu persoanele care lucrau in birouri inchise.

Te simti deprimat, mai ales cand lucrezi peste program

Atunci cand lucrezi foarte multe ore in timpul saptamanii, ajungi "sa traiesti doar pentru a te bucura de weekenduri", spun specialistii. Tot ei spun ca numarul mare de ore pe care le lucrezi poate avea un efect negativ asupra sanatatii tale mintale. Un studiu din 2012 a aratat ca angajatii care au lucrat 11 ore pe zi au avut un risc mai mare sa sufere de depresie, in comparatie cu cei care au lucrat intre 7 si 8 ore pe zi.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Impact of windows and daylight exposure on overall health and sleep quality of office workers: a case-control pilot study.", publicat in 2014, in Journal of Clinical Sleep Medicine, autori: Boubekri M, Cheung IN, Reid KJ, Wang CH, Zee PC.
  • Studiul "Long working hours and risk of coronary heart disease and stroke: a systematic review and meta-analysis of published and unpublished data for 603 838 individuals", publicat in 2015 in The Lancet, autori: Mika Kivimäki, Markus Jokela, Solja T Nyberg, Archana Singh-Manoux, Eleonor I Fransson, Prof Lars Alfredsson et al.
  • Studiul "Sickness absence associated with shared and open-plan offices--a national cross sectional questionnaire survey.", publicat in 2011 in Scandinavian Journal of Work, environment & Health, autori: Pejtersen JH, Feveile H, Christensen KB, Burr H.
  • Studiul "Overtime Work as a Predictor of Major Depressive Episode: A 5-Year Follow-Up of the Whitehall II Study", publicat in 2012 in PLOS One, autori: Marianna Virtanen, Stephen A. Stansfeld, Rebecca Fuhrer, Jane E. Ferrie, Mika Kivimäki.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0