Fără nervi și stres de Sărbători!

Sărbătorile sunt un prilej de de bucurie, de reîntâlnire cu familia, de mâncat preparate tradiționale și de dăruit, și primit, cadouri. Însă toate aceste activități implică un efort nespecific rutinei de zi cu zi și pot genera stres, nervi și anxietate.

Pentru a te bucura din plin de perioada care urmează, este esențial să ai în vedere câteva lucruri importante:

  • Sărbătorile sunt, în primul rând, despre bucuria împărtășirii unor momente frumoase alături de cei dragi.
  • Masa de Crăciun este specială deoarece o împarți cu cei dragi, și nu un prilej de a mânca preparate de la care te abții în restul anului sau în cantități mai mari ca de obicei.
  • Cadourile sunt gesturi frumoase, care pot fi făcute oricând, iar cadourile de Crăciun nu sunt condiționate de reducerile de sezon sau de goana după cadouri specifică acestei perioade.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acestea fiind spuse, iată câteva metode prin care îți poți desfășura rutina cât mai armonios în această perioadă, ținând cont și de activitățile specifice pregătirilor de sărbători.

Evită aglomerația din magazine cu ajutorul cumpărăturilor online

Deși cumpărăturile în magazinele fizice, mai ales când vine vorba de cadouri, sunt cele mai inspirate, deoarece nu ai mereu în gând o idee clară asupra cadoului, perioada de dinainte de sărbători vine la pachet cu un haos generalizat în magazine și supermarketuri.

Acest lucru nu doar taie din apetitul de shopping, care merită făcut în tihnă, dar înseamnă și faptul că marfa nu este ordonată pe rafturi, spațiul de desfășurare în magazine este limitat din cauza aglomerației, cabinele de probă sunt mereu ocupate, iar cozile la casele de marcat sunt foarte mari, astfel încât riști să pierzi mult timp fără a găsi ceea ce cauți. Shoppingul online îți permite să explorezi varietatea de produse din confortul casei, fără a aștepta la cozi și fără a pierde timp. În plus, există numeroase promoții de sărbători exclusiv online, care te ajută să achiziționezi cadouri la prețuri speciale.

Nu ignora ritualurile zilnice

Fie că este vorba despre mersul la sală, meditație, citit sau orice altceva îți aduce plăcere, încearcă, pe cât posibil, să nu faci rabat de la aceste ritualuri, pentru a îndeplini diverse sarcini legate de pregătirile pentru sărbători. Este important să menții o rutină sănătoasă, fără dezechilibre, pe parcursul întregii luni, astfel încât, în ianuarie, să nu resimți revenirea la rutină ca pe o corvoadă. Încearcă, așadar, să îți păstrezi obiceiurile de zi cu zi în lista de priorități, alături de cumpărăturile pentru cadouri, gătit, etc. Inevitabil, perioada sărbătorilor este una mai alertă, însă este important ca această stare sănătoasă de alertă să nu se transforme în haos.

Pregătește un buget de cheltuieli (și ține-te de el)

De multe ori, ne lăsăm purtați de val când vine vorba de cadourile celor dragi de Crăciun, de bunătățile pe care le punem pe masă sau de rezervările pentru petrecerea de Revelion. Ne dorim, de asemenea, ceva drăguț pentru noi, fie că este vorba de o manichiură/pedichiură, un palton nou sau orice altceva de răsfăț, pentru a ne recompensa pentru munca depusă în ultimul an. Atât de multe dorințe adesea nu încap în bugetul propus pentru sărbători, deci este bine să îți faci un buget de cheltuieli înainte de începerea pregătirilor pentru pentru această perioadă din an, pentru a evita stresul și anxietatea ulterioare cumpărăturilor. Începe cu cheltuielile de bază (mâncare, băuturi, decorațiuni, produse de curățenie), la care vei adăuga bugetul pentru cadouri și ultima parte va fi alocată cheltuielilor neprevăzute. Există numeroase aplicații pentru o bugetare eficientă, în care îți poți face liste de cumpărături și ține evidența cheltuielilor. De asemenea, multe persoane se folosesc de un document Excel pentru a ține sub control bugetul lunar. 

Bucură-te de odihnă

Anxietatea pregătirilor de sărbători ne fură, adesea, somnul cel odihnitor de seară, dar și micile momente de relaxare din timpul zilei. Este important să îți faci timp pentru câteva clipe de odihnă și, în mod special, pentru somnul de seară, pentru că de aici îți tragi energia necesară pentru a îndeplini toate îndatoririle din această perioadă, atât de aglomerată. Există numeroase metode de ajutor, precum ceaiul de lavandă sau de tei, aromaterapia, meditația, soluții simple și la îndemână, care te pot ajuta  să te relaxezi și să te odihnești. De asemenea, sportul te poate ajuta să te deconectezi de la stresul cotidian și îți îmbunătățește calitatea somnului. Încearcă să păstrezi o oră fixă de culcare și de trezire, pentru a avea energie pe timpul zilei. 

Evită excesele culinare

Aici este vorba și despre perioada dinaintea sărbătorilor. Stresul generat de pregătirile pentru Crăciun și Anul Nou este, uneori, însoțit de pofta de dulce sau de carbohidrați. Este important să menții un echilibru alimentar și să îți procuri energia din alimente nutritive, precum carbohidrați complecși, proteine și grăsimi sănătoase și să eviți excesul de zahăr. Zahărul stimulează procesele inflamatorii în corp care, la rândul lor, te pot afecta pe plan mental, dând curs anxietății, nervilor și a stresului. Cu o dietă echilibrată, odihnă și răbdare, vei putea trece cu bine peste angoasa pregătirilor și te bucura din plin de sărbători. 

Păstrează măsurile de protecție împotriva COVID-19

După un an complicat și obositor, ne gândim la perioada sărbătorilor ca la un refugiu. Ne dorim să fugim, chiar și pentru câteva zile, departe de agitația și oboseala pe care ne-a adus-o pandemia globală COVID-19. Cu toate acestea, virusul încă se află printre noi, iar numărul de infectări este, în continuare, crescut. Așadar, chiar dacă îți dorești ca aceste sărbători să fie normale și să te bucuri de ele ca în alți ani, este bine, pentru siguranța ta și a celor dragi, să respecți măsurile de protecție la fel ca până acum.

De asemenea, dacă urmează să călătorești pentru a-ți vizita părinții și bunicii, e o idee bună să te testezi în prealabil, pentru a-i proteja pe cei vârstnici. Dacă te simți rău, evită să mergi în vizite. 

Atunci când mergi la cumpărături în supermaketuri agglomerate, încearcă să eviți orele de vârf, în special seara, când lumea își rezolvă sarcinile după muncă. Igiena trebuie să fie menținută la standard înalte, la fel ca până acum, mai ales pentru că vei avea mai multe drumuri prin magazine și spații aglomerate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Healthy - 29 Simple Habits that Relieve Holiday Stress and Anxiety
https://www.thehealthy.com/mental-health/stress/holiday-stress/ 
Mayo Clinic - Stress management
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/stress/art-20047544 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0