Ce reguli să respecți pentru un Crăciun în siguranță

Pom de Crăciun, ghirlande, globuri ... E timpul să ne împodobim casa de Crăciun. Dar pericole neașteptate se regăsesc în decorațiunile noastre. De aceea, înainte de a-ți împodobi bradul de Crăciun, amintește-ți câteva reguli de siguranță pe care trebuie să le respecți.

Ghirlandele, globurile de Crăciun și alte decorațiuni 

Decorațiunile de Crăciun ar trebui să aducă bucurie, dar, în anumite situații, ne pot pune în pericol. Nimic nu se compară cu strălucirea luminilor de Crăciun care să ne introducă în atmosfera feerică a Sărbătorilor de iarnă, însă iluminatul decorativ este responsabil pentru producerea a aproximativ 150 de incendii pe an, așa că este important să le utilizăm corect. Atunci când cumperi o ghirlandă electrică verifică eticheta ca să fii sigur că este prezent marcajul CE. Acesta indică faptul că ghirlanda respectă normele de siguranță stabilite de reglementările în vigoare. De asemenea, verifică dacă sunt potrivite pentru spațiul, de interior sau de exterior, unde intenționezi să le instalezi. Când reutilizezi o ghirlandă achiziționată în anii anteriori, asigură-te că transformatorul și capătul cablului de conectare nu sunt deteriorate. 

Atunci când nu ești acasă, cel mai bine este să scoți instalația de brad din priză ca să previi accidentele. În locul luminilor tradiționale de Crăciun, folosește LED-uri, acestea se încălzesc mai puțin și sunt mai sigure. Dacă folosești zăpadă artificială, utilizeaz-o cu moderație, pentru că acest accesoriu decorativ este inflamabil.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Atunci când alegi globurile de  Crăciun optează, de preferință, pentru cele care nu se sparg, mai ales dacă ai copii mici. Globurile pot cădea oricând, se pot sparge iar cei mici se pot tăia sau mai rău, pot înghiți cioburile și astfel riscul apariției leziunilor digestive este ridicat.

Bradul de Crăciun

În perioada Sărbătorilor, bradul de Crăciun este un declanșator de incendiu, așa că ai grijă să nu-l așezi lângă o priză electrică, o sursă de căldură sau să așezi lumânări în apropierea sa. Atunci când cumperi un brad, optează pentru unul care să fie de culoare verde, să nu se desprindă ușor acele și nu îl ține în casă mai mult de 4 săpătămâni.

Dacă ai ales un brad artificial (indiferent că este acoperit sau nu cu zăpadă), asigură-te că este ignifug. În cazul în care ai ales un brad în ghiveci, nu uita să îl uzi în mod regulat: un copac uscat este mai probabil să se aprindă.

Pentru a evita ca bradul să cadă și să provoace accidente, fixează-l în siguranță pe o bază și evită să-l așezi în spatele unei uși. Iar dacă ai copii sau animale de companie acasă, așează cele mai fragile ornamente în cele mai înalte ramuri, pentru a evita ruperea lor.

Lumânările, de evitat în această perioadă

Nimic nu este mai plăcut decât lumina caldă a lumânărilor, mai ales în perioada Crăciunului. Amintește-ți însă că acestea pot pune siguranța ta și a familiei tale în pericol. Nu le așeza niciodată direct pe pom și stinge-le întotdeauna înainte să părăsești camera. Dacă decizi să aprinzi mai multe lumânări, așează-le pe o suprafață stabilă, rezistentă la căldură. Ține lumânările departe de copii sau de animalele de companie. Nu numai că ar putea provoca un incendiu, dar ceara fierbinte i-ar putea arde. Folosește mai degrabă lumini LED de Crăciun. Dacă dorești o opțiune mai sigură, folosește o lumânare fără flăcări de tip LED pentru aspect și un difuzor de ulei esențial pentru miros.

Plumbul, prezent în bradul artificial

Un alt risc de care uităm adesea este plumbul. De multe ori nu ne mai gândim la asta, deoarece vopseaua cu plumb a fost interzisă, dar cu toate astea plumbul este încă prezent într-o mulțime de produse, printre care și articolele de Crăciun. Brazii artificiali de Crăciun și instalațiile de iluminat de Crăciun sunt două surse mari de plumb. Ca să reduci riscul expunerii la plumb, optează pentru brazi artificiali de Crăciun care să conțină mai mult plastic PE (polietilenă) decât PVC. PVC-ul este adesea o sursă de plumb. Șterge parful de pe ramurile bradului cu o cârpă umedă care să împiedice ca plumbul să ajungă în aer și aspiră cu un filtru HEPA. Nu lăsa copii să atingă bradul sau instalațiile de Crăciun și spală-te pe mâini după ce decorezi bradul. 

Anumite plante pot fi otrăvitoare

Contrar credinței populare, Floarea Crăciunului (Poinsettia) nu este o plantă otrăvitoare. Conform unui studiu citat de Reader's digest, doar 3% dintre copiii care îl consumă prezintă simptome de intoxicație. Există o altă plantă de Crăciun mult mai periculoasă: laurul. Boabele sale roșii conțin compuși numiți saponină. Există riscul ca cei mici să înghită aceste boabe și să se confrunte cu vărsături și crampe abdominale.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie
https://thestressfreechristmas.com/holiday-safety-tips/
https://www.santemagazine.fr/sante/soins-premiers-secours/decorations-de-noel-et-securite-les-bons-reflexes-a-adopter-198927


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0