Energiile din natura: cum ne "incarcam" de la copaci si plante

Exista diferite modalitati prin care ne putem "incarca" bateriile de la copaci si plante, iar oamenii de stiinta au facut numeroase studii despre modul in care natura ne ajuta sa ne umplem rezervele de energie.

Presa straina scria in 2013 ca imbratisarea copacilor a fost validata din punct de vedere stiintific, ca fiind benefica pentru sanatate. Mai mult, cercetarile au aratat ca nici macar nu trebuie sa atingi copacul pentru a te simti mai bine, trebuie doar sa fii in vecinatatea lui pentru a te bucura de efectul benefic al naturii, potrivit themindunleashed.com.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Intr-o carte publicata in 2013, intitulata "Blinded by Science", autorul Matthew Silverstone dovedeste in mod stiintific ca copacii imbunatatesc, de fapt, multe probleme de sanatate, cum ar fi: nivelurile de concentrare, timpii de reactie, depresia, stresul si alte forme variate de boli mintale. Autorul chiar atrage atentia asupra unei cercetari care indica faptul ca un copac are abilitatea de a alina durerile de cap la oamenii care cauta o astfel de ameliorare.

Autorul Matthew Silverstone este de parere ca nu spatiile verzi deschise cauzeaza acest efect benefic, prin care oamenii se incarca cu "energie pozitiva", ci mai degraba este vorba de proprietatile vibrationale ale plantelor si copacilor, care ne ofera multe beneficii pentru sanatate. Totul are de-a face cu faptul ca totul in jurul nostru vibreaza intr-un mod subtil, iar diferitele vibratii influenteaza comportamentele biologice.

Acelasi lucru este valabil si pentru copaci. Cand atingi un copac, tiparul lui de vibratie iti va afecta variatele comportamente biologice din interiorul corpului tau. Mai mult, se sugereaza in cartea lui Matthew Silverstone ca meditatia in timp ce stai asezat sub un copac este benefica, intrucat in acest fel vei absorbi energia copacului prin intermediul anumitor puncte ale "Orbitei Microscopice".

Natura sporeste functia creierului

Potrivit huffingtonpost.com, daca petreci un pic de timp in natura, aceasta iti poate ajuta creierul in mai multe moduri decat ti-ai fi putut imagina. Pentru inceput, petrecand ore bune afara, iti vei creste capacitatea de concentrare. Un studiu a comparat puterea de concentrare dintre copiii cu ADHD care s-au jucat afara, comparativ cu cei care s-au juact in interior, dupa orele de scoala sau in weekenduri. Copiii care au petrecut timp in natura, in spatiile cu verdeata, au raportat mai putine simptome de ADHD, chiar si atunci cand oamenii de stiinta au comparat exact aceleasi activitati ale micutilor.

O plimbare poate creste si creativitatea

O cercetare publicata in Jurnalul de Psihologie Experimentala a constatat ca mersul pe jos sporeste productia creativa. Si desi plimbarea poate fi facuta oriunde - fie ca mergi prin padure, fie ca te plimbi intr-un mall - este benefica in sensul ca stimuleaza creativitatea, oamenii de stiinta au descoperit ca actul in sine de petrecere a timpului in aer liber influenteaza, totodata, si noutatea, inovatia, suntem mai predispusi sa cream un lucru nou.

Natura este un aliat excelent pentru a reduce stresul

Timpul petrecut in natura, dupa cum s-a dovedit, scade nivelul de stres, spun psihologii citati de Huffington Post. Este suficient doar sa te uiti la o gradina sau la o zona cu copaci sau sa mergi sa faci o plimbare, chiar daca este vorba doar de cartierul tau - toate aceste lucruri reduc stresul, arata psihologii. Chiar daca oamenii nu inteleg cu exactitate de ce se intampla acest lucru, exista niste beneficii ale timpului petrecut intr-un mediu natural, care arata o dovada clara a reducerii stresului, inclusiv o dovada fiziologica, precum un ritm cardiac mai scazut.

Un motiv pentru care Mama Natura poate sa functioneze intr-un astfel de mod (ne ajuta sa ne incarcam bateriile) si ne ajuta sa scapam de stres este prin intermediul mirosului. Mirosul de la atat de multe flori, precum trandafiri, liliac, iasomie s-a dovedit ca reduce stresul si creste gradul de relaxare. In plus, mirosul proaspat de pin s-a aratat ca poate sa reduca depresia si anxietatea.

Florile genereaza fericire

Prin simplul fapt ca ai flori in jurul locuintei tale sau in preajma biroului tau, iti vei imbunatati starea de spirit si vei reduce probabilitatea instalarii depresiei pe fond de stres. Florile si plantele ornamentale, potrivit ellisonchair.tamu.edu, cresc nivelurile de energie pozitiva si ajuta oamenii sa se simta relaxati si in siguranta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asa ca acum ai inca un motiv pentru a pastra florile pe langa locuinta ta si chiar si la locul de munca, deoarece ele reduc stresul si anxietatea. Persoanele care tin flori in locuinta lor se simt mai fericite, mai putin stresate si mult mai relaxate. Drept rezultat al energiei pozitive care deriva de la florile si plantele ornamentale din jurul nostru, sansele de a suferi de depresie (mai ales cea legata de stres) sunt si ele reduse.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0