Cum poti sa dezinfectezi rufele, fara sa le speli la 90 grade

Dezinfectarea hainelor este extrem de importantă, mai ales dacă ai copii mici și îți dorești să îi ferești de pericole. Bacteriile și virusurile se pot ascunde în haine și în lenjerie, așa că dezinfectarea hainelor are un rol esențial în menținerea sănătății familiei tale. În plus, dacă un membru al familiei tale are astm bronșic și alergii, reducerea alergenilor prin igienizarea rufelor poate minimiza severitatea simptomelor acestuia. Prin urmare, dezinfectarea rufelor este mai mult decât necesară. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Spălarea hainelor la temperaturi foarte ridicate le poate degrada, însă există metode la fel de eficiente, dar mult mai puțin dăunătoare, pe care le poți folosi pentru a curăța în profunzime hainele fără a accelera uzarea materialelor.

Dr. Kelly Reynolds de la Departamentul de Sănătate a Mediului de la Universitatea din Arizona spune că microbii se pot răspândi rapid în mașina de spălat. „Când vine vorba de mucegaiuri care provoacă infecții cutanate sau respiratorii sau organisme care provoacă răceli, gripă și probleme intestinale, majoritatea dintre ele vor supraviețui ciclului de spălare.”

Enterovirusul, virusul varicelo-zosterian, virusul hepatic A și virusul hepatic B, precum și herpesul sunt doar câteva exemple de agenți patogeni care pot cauza boli serioase. Virusurile și bacteriile sunt transmise de la o persoană la alta prin contactul fluidelor corporale, care pot fi prezente și pe haine, așa că dezinfectarea țesăturilor nu trebuie neglijată.

Iată cum dezinfectezi hainele!

Bacteriile se dezvoltă la temperaturi de 4 până la 60 de grade Celsius. Acesta este motivul pentru care știm că trebuie să depozităm sau să gătim alimentele la temperaturi corecte. Mai mult decât atât, simpla spălare a rufelor nu apă nu este suficientă pentru a ucide bacteriile. 

Folosește produse dezinfectante pe bază de ulei de pin 

Un asemenea produs are efecte antibacteriene și dezinfectează hainele, oferind totodată o aromă plăcută și persistentă acestora. Dezinfectantul pe bază de ulei de pin trebuie folosit încă de la începutul ciclului de spălare și poate fi utilizat atât în apa caldă, cât și în apa rece.

Deși uleiul de pin este un produs sigur pentru majoritatea țesăturilor, indicat ar fi să nu îl folosești pe haine din țesături naturale, cum sunt lâna sau mătasea. În plus, este posibil ca după ce dezinfectezi hainele cu ulei esențial de pin să sesizezi un miros puternic. În acest caz, tot ce trebuie să faci este să pui hainele la un nou ciclu de clătire, pentru a îndepărta reziduurile de ulei și mirosul persistent de pin.

Folosește oțet

Oțetul alb are numeroase utilizări casnice, dar știai că acesta este un dezinfectant natural, care poate îndepărta bacteriile și virusurile din țesături?  Pentru ca oțetul să își facă treaba, folosește ½ cană de oțet în timpul ciclului de clătire.

Pe lângă faptul că îndepărtează bacteriile, oțetul alb înmoaie țesăturile și chiar ajută la menținerea culorilor pieselor tale vestimentare. Ca să te asiguri că în urma ciclului de clătire hainele cu capătă un miros persistent de oțet, mai poți pune rufele la încă un ciclu de clătire.

Folosește apă oxigenată și borax 

Peroxidul de oxigen, adică apa oxigenată, poate fi folosită în combinație cu borax pentru dezinfectarea țesăturilor. Acest amestec înlocuiește clorul, care este agresiv cu pielea și poate declanșa reacții alergice. Amestecă 4 căni de apă oxigenată cu 1 cană de borax și pune amestecul în cuva mașinii de spălat. Folosește și detergent, în cantitatea pe care o utilizezi de regulă.

Este important de menționat că peroxidul de oxigen poate avea un efect de albire asupra unor țesături, așa că nu trebuie să exagerezi cu această soluție de a dezinfecta hainele. De altfel, la fel ca și oțetul alb, peroxidul de hidrogen are și alte beneficii pentru piesele vestimentare. De exemplu, le redă strălucirea. 

Extractul din semințe de grepfrut 

Acest extract este un dezinfectant natural extrem de eficient. Este suficient să folosești 1 linguriță de extract din semințe de grepfrut în timpul clătirii hainelor.

Folosește uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale organice pot distruge agenți patogeni și sunt sigure de utilizat pentru igienizarea rufelor. Dacă nu sunt diluate, uleiurile esențiale au proprietăți antibacteriene, antifungice, antiseptice și pot împrospăta rufele. Dacă vrei să apelezi la acestea pentru a dezinfecta hainele, ai grijă să folosești mereu uleiuri esențiale 100% naturale. Totuși, reține că, la concentrații atât de mari, aceste uleiuri pot fi toxice pentru animalele de companie și pot afecta pielea. Așadar, mare grijă atunci când le folosești!

De altfel, ar trebui să știi că nu toate uleiurile esențiale au aceleași proprietăți de igienizare. Printre uleiurile esențiale cu proprietăți dezinfectante se numără uleiul de arbore de ceai, uleiul de lavandă și uleiul de cimbru. 

Dacă optezi pentru uleiul esențial de arbore de ceai trebuie să știi că aceasta este   este un dezinfectant puternic. De aceea, sunt necesare doar două lingurițe la o încărcătură de haine, pentru igienizarea rufelor. 

Uleiul de lavandă nu este la fel de puternic ca uleiul de arbore de ceai, însă și acesta are proprietăți antibacteriene și este mai apreciat, datorită aromei sale mai subtile. Pentru a dezinfecta rufele cu ulei esențial de lavandă sunt necesare doar 10 picături de ulei de lavandă la un ciclu de spălare, alături de detergent.

Întinde rufele la soare 

Lumina soarelui are efecte dezinfectante extrem de puternice, așa că poți întinde rufele pe sârmă în bătaia razelor de soare, pentru a îndepărta bacteriile și virusurile. Dar ține cont că hainele nu trebuie lăsate multe ore în bătaia razelor de soare, întrucât lumina soarelui le poate albi. 

Spală hainele la temperaturi de 50 de grade

Majoritatea bacteriilor sunt ucise la temperaturi de 50 de grade, însă există și bacterii care sunt ucise la temperaturi de 70 de grade, precum Candida albicans.

Folosește un uscător de rufe 

Uscătorul de rufe nu numai că usucă hainele, însă are și rolul de a le igieniza țesăturile.

Nu uita să dezinfectezi regulat mașina de spălat rufe

Este important să te asiguri că ai curățat periodic mașina de spălat, deoarece germenii, bacteriile și murdăria sunt predispuse să se acumuleze în partea de jos a mașinii, provocând un miros neplăcut. Partea bună este că multe modele de mașini de spălat sunt preprogramate pentru a curăța automat impuritățile de pe pereții interiori ai cuvei, în momentul centrifugării, în timpul fiecărui ciclu de spălare. Dacă mașina ta de spălat rufe nu dispune de acest program, ai grijă să folosești un produs de curățare pentru a elimina orice bacterie după fiecare câteva spălări.

Calcă hainele după ce le speli 

Călcatul hainelor este și el eficient atunci când vine vorba despre uciderea patogenilor. Expunerea țesăturilor la aerul cald emanat de fierul de călcat are un rol dezinfectant. Calcă cu atenție fiecare porțiune a pieselor vestimentare dacă vrei să te bazezi pe efectul dezinfectant al fierului de călcat.

Dacă în timpul călcării rufelor te-ai ales cu arsuri minore, iată ce ar trebui să faci:

  • Acoperă imediat arsura cu apă rece de la robinet sau aplică comprese reci și umede. Ar trebui să faci asta pentru aproximativ 10 minute sau până când durerea dispare.
  • Următorul pas în tratarea unei arsuri minore, de gradul I, este să aplici vaselină de două până la trei ori pe zi. Nu pune pe arsuri unguente, pastă de dinți sau unt, întrucât acestea pot provoca o infecție. De altfel, nu aplica nici antibiotice topice fără să te consulți cu medicul. 
  • Acoperă arsura cu un bandaj steril, antiaderent, iar în cazul în care apar vezicule, lasă-le să se vindece singure, păstrând zona acoperită. Sub nicio formă nu trebuie să spargi veziculele.
  • Dacă este nevoie, poți lua acetaminofen sau ibuprofen pentru ameliorarea durerii și la reducerea inflamației.

Protejează zona de soare, purtând îmbrăcăminte de protecție sau aplicând o protecție solară cu spectru larg, rezistentă la apă, cu un SPF de 30 sau mai mare. În felul acesta, scade riscul apariției cicatricilor.

Reguli pentru spălarea eficientă a hainelor

Cele mai bune sfaturi de spălat rufe pentru o curățare igienică

Spală întotdeauna piesele vestimentare cu risc ridicat de contaminare la 60°C cu un detergent pe bază de înălbitor. Printre acestea se numără uniformele, îmbrăcămintea sport, prosoapele de vase, păturile pentru animale de companie sau îmbrăcămintea și lenjeria de pat ale unui membru al familiei care este bolnav. 

Dacă urmează să speli articole care nu pot fi spălate cu înălbitor sau la temperaturi ridicate, pune-le la înmuiat în apă rece cu un detergent fără înălbitor. Apoi, le poți spăla la 30-40°C (sau conform etichetei).

Pentru ca în timpul spălării rufelor să nu transmită germenii, separă rufele în mai multe grupuri, precum:

  • Articole folosite pentru prepararea alimentelor;
  • Articolele de îmbrăcăminte ale unui membru al familiei care este bolnav;  
  • Uniforme pentru lucrătorii din domeniul sănătății;
  • Articole cu contact persistent, direct cu pielea – lenjerie intimă, șosete, prosoape, lenjerie de pat etc.
  • Articole cu contact limitat cu pielea – jachete, pulovere, pantaloni, fuste, fețe de masă etc.
  • Nu supraîncăra mașina de spălat și pune cantitatea corectă de detergent.
  • Usucă rufele cât mai curând posibil după spălare - nu este deloc recomandat să le lași în mașina de spălat peste noapte!
  • Spală-te mereu pe mâini cu apă și săpun pentru cel puțin 20 de secunde după ce pui mâinile pe rufele murdare.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology Association - How to treat a first-degree, minor burn
https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/treat-minor-burns


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0