Ce spune dezordinea din casa despre sanatatea ta mentala

A avea o cameră sau o casă dezordonată poate fi rezultatul multor factori. De exemplu, poate că ești foarte ocupat și nu ai timp să o aranjezi. Dar această dezordine ar putea fi și un semn al unei tulburări psihice, atrag atenția specialiștii.

Pentru unii oameni, o cameră organizată poate fi o oază de liniște, un loc unde se retrag din nebunia lumii înconjurătoare. Pentru alții, însă, o astfel de încăpere poate fi văzută drept neinteresantă. Unii oameni se simt frustrați într-o cameră aglomerată, în timp ce alții se simt cei mai creativi dacă sunt înconjurați de tot felul de obiecte îngrămădite laolaltă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Pe de o parte, în zilele noastre, toată lumea pare să-și dorească să găsească o modalitate de a-și aranja perfect fiecare aspect al vieții. Pe de altă parte, dezordinea a fost percepută mereu ca fiind un semn de lene sau ca un semn al viciilor unei persoane. Curățenia și organizarea sunt prezentate de obicei ca fiind un ideal spre care să tindem și o cheie a succesului în viață. 

Ce spune o cameră dezordonată despre tine și ce se află mai exact în spatele psihologiei unei camere dezordonate?

A avea o cameră dezordonată poate fi rezultatul multor factori: poate însemna că ești un om ocupat, cu prea puțin timp liber sau că de-a lungul timpului ți-ai cumpărat prea multe lucruri și acestea pur și simplu nu mai încap în spațiul pe care îl ai la dispoziție.  

În unele cazuri, însă, starea camerei sau a casei în general poate fi legată de o afecțiune de natură psihică. Persoanele cu tulburări obsesiv-compulsive, de exemplu, pot deveni atât de preocupate să mențină lucrurile în ordine, încât orice tulburare cât de mică a acestei ordini poate deveni o sursă semnificativă de anxietate. Alte persoane tind să adune în casă foarte multe obiecte și au dificultăți în a se despărți de ele, chiar dacă nu le mai trebuie. Astfel, locuința se umple în timp cu tot felul de lucruri inutile, căpătând un aspect de depozit dezordonat.

Ce este sindromul casei dezordonate sau „sindromul Diogenes” 

Persoanele care suferă de sindromul casei dezordonate sau „sindromul Diogenes” nu își pot curăța sau aranja spațiul personal din cauza problemelor de sănătate fizice sau mintale subiacente. Adulții în vârstă, în medie, se confruntă cu sindromul casei dezordonate mai mult decât adulții tineri, atrag atenția specialiștii. 

Persoanele cu sindromul casei dezordonate adună foarte multe lucruri inutile, astfel încât spațiul lor de locuit este atât de aglomerat, încât devine de nelocuit și periculos pentru sănătate.

Printre problemele de sănătate mintală asociate cu acest sindrom se numără:

  • Tulburarea obsesiv-compulsivă
  • Tulburări de anxietate
  • Depresie
  • Schizofrenie
  • Abuzul de substanțe/Dependența de droguri

De ce ar trebui să locuim sau să lucrăm într-un spațiu curat?

Un spațiu aglomerat și dezordonat te poate face să te simți copleșit și este adesea legat de niveluri ridicate de cortizol, hormonul stresului. Dezordinea afectează mintea, iar aranjarea lucrurilor, atât acasă, cât și la birou, poate reduce foarte mult nivelul de stres, susțin specialiștii.  Pe lângă asta, atunci când locuiești sau lucrezi într-un mediu curat și ordonat, deții controlul asupra vieții tale. Iar asta îți poate îmbunătăți starea de spirit și starea generală de bine.

O casă curată poate fi, de asemenea, un semn că te îngrijești pe tine, iar asta are beneficii asupra stării de spirit, cât și încrederii în sine. Unde mai pui că te relaxezi și te bucuri de timpul liber mult mai mult atunci când locuiești într-o casă curată!  

Dezordinea nu ne afectează doar la nivel mental

O casă dezordonată ne poate împiedica să ne găsim lucrurile, iar dacă lucrăm într-un birou dezordonat, există riscul să nu ne putem respecta termenele limită sau chiar să pierdem documente necesare. Însă dezordinea are și alte posibile dezavantaje.

De exemplu, în urma unui experiment, oamenii de știință au ajuns la concluzia că petrecerea timpului într-o cameră dezordonată influențează gradul de generozitate al oamenilor. În cadrul acestui experiment, o parte dintre participanți au fost rugați să completeze chestionare într-o cameră curată pe când ceilalți au completat chestionarul într-un spațiu foarte dezordonat, dezorganizat.

Când au părăsit sala, participanții au fost întrebați dacă doresc să doneze bani unei organizații de caritate. Cei care au stat într-o cameră bine organizată au fost mai dispuși să doneze bani spre deosebire de cei care au petrecut timp într-o cameră dezordonată.

Tot la finalul acestui experiment, participanților li s-a oferit o gustare: fie un măr, fie o bomboană. Cei care au fost într-o cameră organizată au avut mai multe șanse să facă alegeri sănătoase în materie de preferințe culinare, adică au ales un măr, în detrimentul bomboanei.  Aceste descoperiri arată că dacă vrei să îți menții sănătatea, ar trebui să începi prin a îți curăța și organiza spațiul în care lucrezi sau locuiești. 

Dezordinea poate avea implicații asupra sănătății mentale?

Depinde. Dacă ești o persoană pe care nu o deranjează deloc să locuiască într-un spațiu nearanjat sau aglomerat, înseamnă că dezordinea este ceva firesc pentru tine, adică un semn al felului tău de a fi și al preferințelor tale (în loc să faci ordine, ai pur și simplu alte priorități). 

Deși din afară total pare haotic, oamenii care se simt bine într-un spațiu de acest gen știu exact unde este fiecare lucru și, dacă cineva le face ordine în cameră, au dificultăți în a-și mai găsi obiectele, iar creativitatea și productivitatea lor au de suferit. Totuși, spun specialiștii, n-ar fi rău ca din când în când în când să cureți temeinic și să reîmprospătezi camera, pentru a nu dezvolta probleme de sănătate (precum alergiile, de exemplu).

Lipsa de concentrare

Și lipsa de concentrare te poate împiedica să îți cureți casa. Uneori, când simți că lucrurile îți scapă de sub control sau atunci când ești foarte stresat, alte domenii ale vieții tale sunt afectate, iar unul dintre acestea este spațiul tău de lucru sau de locuit.

Semne că te simți copleșit

Dacă dezordinea din cameră sau din casă te deranjează, te înfurie sau te frustrează, înseamnă că ești copleșit de situație și nu știi cum să o rezolvi. Dacă locuiești singur, iar dezordinea actuală e o consecință a faptului că ai trecut printr-o perioadă în care ți-ai neglijat sarcinile obișnuite (de exemplu, ai un job nou care te ține mai mereu ocupat) e bine să-ți stabilești o nouă rutină. Gândește-te la o zi pe săptămână care să rămână bătută în cuie în care ai putea să-ți rezervi o oră-două în care să-ți aranjezi lucrurile. 

Sau, dacă starea de dezordine este cauzată de faptul că locuiești cu mai multe persoane, stabilește cu ele ca spațiile comune să fie curățate și ordonate pe rând de fiecare dintre voi sau împreună.

În spatele dezordinii din casă se poate ascunde depresia

Dacă ești ordonat de felul tău, dar de la o vreme nu te mai organizezi și nu-ți mai pasă de ce se întâmplă în camera ta sau în casă, în general, poate fi un semn de depresie, atrag atenția specialiștii. Potrivit unui studiu recent, există o legătură între camerele dezordonate și apariția depresiei. Persoanele depresive se simt adesea prea obosite și deznădăjduite ca să își curețe casa sau să își organizeze lucrurile, deoarece li se pare că totul pare să meargă prost oricum.  

Totuși, atunci când vorbim despre depresie, lipsa de motivație nu se referă doar la spațiile de locuit dezordonate. Depresia poate determina pierderea interesului față de activitățile care aduceau cândva bucurie, cum ar fi socializarea cu prietenii. Ba chiar, depresia poate face ca persoana în cauză să-și piardă motivația de a-și menține igiena personală.

În această situație, e indicat să discuți despre problemele care te frământă cu persoane apropiate în care ai încredere sau, dacă simți că acestea nu îți pot fi de folos, să iei în calcul un ajutor specializat, cum ar fi un psihoterapeut.

O cameră dezordonată contribuie la depresie?

Așa cum am văzut mai sus, există o legătură între spațiile de locuit dezordonate și depresie. Dar oare o casă plină cu lucruri aruncate pe ici pe colo intensifică simptomele depresiei? Da și nu, spun specialiștii.  Așa cum am menționat deja, unii oameni se simt destul de confortabili cu dezordinea din casa lor. Pentru alții, dezordinea apare doar atunci când se confruntă cu un „episod” depresiv.  Iar numeroase studii arată că dezordinea poate afecta sănătatea mintală. 

Cercetările din 2020 au descoperit că dezordinea a dus la rezultate slabe cognitive, comportamentale și de comunicare în rândul adulților și copiilor 1.  Mai mult, specialiștii spun că există o legătură între dezordinea din casa în care locuim și nivelurile ridicate de cortizol, hormonul stresului. Excesul de cortizol este legat de depresie, anxietate și alte afecțiuni de sănătate mintală.

Așa cum am văzut, atât dezordinea, cât și curățenia au atât dezavantaje, cât și avantaje. Pentru a determina ce ar putea spune un spațiu de locuit dezordonat despre tine, încearcă să vezi ce se află în spatele acestei dezordini, inclusiv propriile obiceiuri, preferințe și stare de spirit.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The relationship between household chaos and child, parent, and family outcomes: a systematic scoping review”, BMC Public Health, Samantha Marsh, Rosie Dobson & Ralph Maddison
https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-020-08587-
Joshua York Legacy Foundation - Depression Room: The Link Between Messy Rooms And Depression
https://www.joshuayorkfoundation.org/blog/depression-room/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0