Ai mancarimi la nivelul picioarelor de cand a venit frigul? Cauze si remedii eficiente

Ai observat că uneori ai senzația de mâncărime la nivelul picioarelor, mai ales când este frig afară? Acest prurit poate fi extrem de enervant, mai ales dacă situația în care te afli nu îți permite să te scarpini pentru a scăpa de disconfort. Iată care sunt posibilele cauze ale acestei probleme, dar și remediile pe care le poți folosi!

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Aerul uscat din interior, dresurile din materiale sintetice, colanții care nu permit pielii să respire, săpunurile pline de substanțe chimice care îți agresează pielea, precum și iritațiile cutanate cauzate de îndepărtarea părului de pe picioare – toate acestea pot fi responsabile pentru mâncărimile de la nivelul picioarelor, care nu îți dau pace în sezonul rece. Pielea deshidratată din cauza temperaturilor joase de afară, precum și din cauza aerului uscat și foarte cald din interior, este mai predispusă iritațiilor și alergiilor care se pot manifesta (și) prin prurit.

Ce este și cum se manifestă perinoza sau "eritemul pernio"?

Cunoscute și sub denumirea de "chilblains" sau "eritem pernio" ori pernioză, leziunile capilarelor și pielii generate de expunerea la frig ale picioarelor reprezintă o afecțiune comună care afectează alimentarea cu sânge în anumite părți ale corpului, de obicei degetele de la mâini și de la picioare.

Se prezintă de obicei ca leziuni sensibile, pruriginoase, roșii sau albăstrui, situate simetric pe partea dorsală a degetelor de la mâini, picioare, urechi și nas. Mai rar, pot afecta coapsele și fesele. Leziunile apar la 12-24 de ore după expunerea la frig și trec de obicei spontan în una până la trei săptămâni. Deși mai mult de jumătate dintre cazurile publicate sunt idiopatice, o analiză mai veche sugerează că până la 20%-40% dintre cazurile de perbioză pot fi asociate cu afecțiuni mai îngrijorătoare, inclusiv lupus eritematos sistemic, crioglobulinemia, sindromul antifosfolipidic, macroglobulinemie și leucemie mielomonocitară cronică.  

În lupusul "chilblain", de exemplu, se produce inflamația dureroasă a vaselor mici de sânge din piele, care apar ca răspuns la expunerea repetată la aer rece, dar nu înghețat. Cunoscute și sub denumirea de pernio, leziunile vaselor mici din lupus pot provoca mâncărimi, pete roșii, umflături și vezicule pe mâini și picioare. 

Cauzele apariției leziunilor la frig

Cauza exactă a perniozei este neclară. Poate fi cauzată de o cauză principală (primară), o consecință a unei boli primare (secundară), cum ar fi o boală a țesutului conjunctiv sau de la proteine anormale din sânge ori de o boală de cauze necunoscute (idiopatică). 

O ipoteză este că vremea rece face ca venele și arterele mici din apropierea pielii să se strângă sau să se îngusteze. Când țesuturile sunt încălzite, sângele se scurge în țesut și provoacă umflarea pielii. Umflarea irită nervii și poate provoca durere. 

Unii specialiști consideră că tulburarea poate reprezenta o reacție alergică sau hipersensibilitate la frig. Expunerea prelungită la frig, îmbrăcămintea de protecție insuficientă și bolile circulatorii sau cardiovasculare pot fi, de asemenea, factori cauzali. 

Îmbrăcămintea strâmtă poate scădea fluxul de sânge în zona afectată, provocând scăderea temperaturii pielii. Se crede că unele cazuri sunt cauzate de factori genetici. 

Alte cauze suspectate includ nutriția, infecția locală, modificările hormonale și alte boli sistemice. La vârstnici, pernioza poate fi asociată cu o boală sistemică subiacentă.

Pe scurt, pernioza poate fi declanșată de:

  • circulația deficitară la nivelul picioarelor;
  • antecedente familiale de eritem la frig;
  • expunerea regulată la frig, umezeală sau curenți de aer;
  • o dietă dezechilibrată sau greutate corporală mică;
  • lupus – o afecțiune pe termen lung care provoacă umflarea țesuturilor corpului;
  • fenomenul Raynaud;
  • diabet - pe fondul neuropatiei diabetice și circulației deficitare la extremități;

Persoanele care fumează sunt mai expuse riscului de leziuni,  deoarece nicotina îngustează vasele de sânge. Leziunile de tip pernio la frig pot apărea și pe zonele picioarelor expuse la presiune, cum ar fi pantalonii foarte strâmți sau un deget de la picior care este strâns de pantofii înguști.

Tratarea leziunilor

Leziunile cauzate de frig  se ameliorează adesea de la sine după o săptămână sau două fără tratament. 

Tratamentul de primă linie și managementul perniozei, constă în protejarea organismului de frig și încălzirea lentă a zonelor afectate. Ajută și dacă aplică o loțiune calmantă, cum ar fi calamina sau hamamelis, pentru a calma mâncărimea. De asemenea, farmacistul îți poate recomanda un produs potrivit de spălare după duș și înainte de culcare.

Tratamentul cu medicamente este de a doua linie, iar eficacitatea limitată a fost demonstrată. În cazul în care mâncărimile sunt severe și continuă să revină, discută cu medicul de familie, dermatolog sau reumatolog.

Aceștia pot recomanda să iei zilnic o tabletă sau o capsulă dintr-un medicament numit nifedipină care acționează prin relaxarea vaselor de sânge, îmbunătățind circulația.

Nifedipina poate fi utilizată pentru a ajuta la vindecarea leziunilor existente sau poate fi luată în timpul iernii în scop preventiv, pentru a le opri dezvoltarea.

Prevenția apariției leziunilor la frig

Se pot preveni și gestiona aceste neplăceri, cu câteva strategii simple:

  • Nu îți mai face băi/ dușuri fierbinți – apa foarte caldă nu face altceva decât să deshidrateze și mai tare pielea. Așadar, evită să folosești apă fierbinte în zilele geroase de iarnă, atunci când faci baie. Mai degrabă, fă-ți o baie cu apă călduță, care nu îți va afecta pielea în niciun fel.
  • Hidratează-ți pielea zilnic – pentru că aerul uscat din casă și gerul de afară îți agresează și deshidratează pielea, este esențial să compensezi hidratarea pierdută prin folosirea zilnică a unor loțiuni sau creme. Aplică un strat de loțiune de corp pe piele imediat ce ai ieșit din baie, seara, iar dacă ai pielea foarte uscată, poți repeta operațiunea și dimineața, înainte de a te îmbrăca.
  • Exfoliază-ți pielea săptămânal – pentru ca pielea ta să fie catifelată și hidratată, nu neglija exfolierea acesteia. Folosește fie un scrub din comerț, fie unul DIY (poți amesteca gel de duș cu puțin mălai pentru a obține un scrub eficient) o dată pe săptămână, pentru a îndepărta stratul de celule moarte ale pielii. În acest fel, nu numai că pielea devine mai catifelată și capătă un aspect mai plăcut, însă hidratarea va fi facilitată.
  • Nu folosi săpun, ci gel de duș – săpunurile sunt mai agresive cu pielea ta, îndepărtând uleiurile naturale de la nivel cutanat. Încearcă, mai degrabă, pe timpul iernii, să folosești un gel de duș pentru spălarea picioarelor.
  • Îngrijește-ți pielea mai atent după epilare – pe timpul iernii, efectele neplăcute ale epilării asupra pielii se resimt mai agresiv ca niciodată. Asta din cauza că pielea este mult mai uscată decât în alte perioade ale anului, dar și pentru că ne îmbrăcăm foarte gros și aceasta nu are cum să respire. După ce te epilezi, hidratează-ți pielea cu un ulei în loc de cremă. Uleiurile de corp din comerț, dar și uleiurile naturale precum cel de cocos, măsline sau jojoba pot fi aplicate pe piele după epilare, astfel încât riscul de iritații cutanate să fie redus.
  • Îmbracă-te în straturi – dacă observi că te mănâncă picioarele când ieși la alergat purtând o pereche de colanți, este recomandat să mai pui o pereche de pantaloni peste colanți. Atunci când ești îmbrăcat prea subțire, pielea îți îngheață și astfel apar simptomele precum mâncărimile. Purtând încă un strat care izolează termic pielea, vei reuși să previi aceasta situație. Poate fi o idee bună să porți o pereche de șosete curate noaptea dacă ai picioarele reci în pat.
  • Renunță  la fumat – nicotina determină contracția vaselor de sânge, ceea ce poate agrava leziunile de la nivelul pielii.
  • Evită pantofii și cizmele strâmte - acestea pot restricționa circulația către degetele și picioarele.
  • Mănâncă cel puțin o masă caldă în timpul zilei - acest lucru te va ajuta să îți încălzești întregul corp, în special pe vreme rece.
  • Dacă ești diabetic, verifică în mod regulat picioarele (sau cere altcuiva să facă acest lucru) - persoanele cu diabet ar putea să nu-și simtă picioarele și leziunile s-ar putea infecta fără să-și dea seama.

Dacă încerci toate aceste remedii și picioarele tot te mănâncă, ori dacă apar și iritații cutanate, este obligatoriu să mergi la medicul dermatolog întrucât poate fi vorba despre o afecțiune a pielii. Uneori aceste leziuni se pot ulcera, evolua în plăci atrofice sau mai rar, pot deveni hiperkeratozice. Chilblain poate însoti lupusul eritematos discoid sau alte forme de lupus eritematos cronic cutanat iar progresia spre o formã sistemică (LES) este estimată a fi de 20% sau mai mult, dacă coexistă cu alte forme de lupus eritematos cronic cutanat.

Pacienții cu lupus eritematos sistemic ori chilblain nu prezintã de obicei afectare renală, leziuni la nivelul mucoaselor sau afectarea sistemului nervos central.  Diagnosticată la timp și tratată, aceasta nu se va mai agrava, așa că este important  să nu amâni vizita la medic.

Complicațiile leziunilor de la nivelul picioarelor cauzate de frig

Neglijate și netratate corect, leziunile pot duce la apariția unor complicații precum:

  • infecția veziculelor zgâriate prin scărpinat
  • ulcerații ale pielii
  • decolorarea permanentă a pielii
  • cicatrizarea pielii

Este adesea posibil să eviți aceste complicații prin:

  • Nu zgâria sau freca zonele afectate ale pielii
  • Nu expune direct leziunile la temperaturi ridicate (prin folosirea apei fierbinți, de exemplu)
  • De asemenea, este recomandată reducerea riscului de infecție prin curățarea oricăror răni ale pielii cu antiseptic și acoperind zona cu un pansament antiseptic. Pansamentul trebuie schimbat o dată la două zile până când pielea se vindecă.
  • Dacă pielea se infectează, pot fi prescrise antibiotice pentru a trata infecția.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Rare Diseases - Perniosis
https://rarediseases.org/rare-diseases/perniosis/
National Library of Medicine - Chilblains
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3255185/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0