8 moduri prin care poti reduce stresul din viata ta

O stare continua de tensiune psihica fi normala, dar asta nu inseamna ca este si benefica. Cand esti stresat sistemul nervos activeaza un mecanism numit “lupta sau fugi” – muschii sunt incordati, bataile inimii sunt accelerate iar adrenalina creste.

Problema majora este ca organismul reactioneaza in acest fel fie ca vorbim de un stres major (un caine care te urmareste) sau minor (un prieten cu o atitudine nepotrivita) spune medicul Amit Sood, directorul Mayo Initiativa Mintii si a Corpului parte din Clinica Mayo din Rochester Minnesota. “Este ca si cum ai aprinde o lumanare la tine acasa si intreg comandamentul de pompieri ar veni sa o stinga.”

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

O data cu trecerea timpului acest lucru poate avea repercusiuni majore. Vestea buna este ca poti parcurge cativa pasi simpli pentru a-ti proteja corpul de stres. Incearca, pentru inceput, aceste sfaturi:

1. Preia controlul finantelor tale

Cautand ajutor specializat sau citind din carti despre gestionarea propriilor finante te poate ajuta. La fel si o schimbare de perspectiva sau ajutorul din partea prietenilor si familiei. Incercati sa puneti la punct un program de actiune comunitar pentru a economisi bani. Apeleaza la prieteni cand vine vorba de ajutor in ingrijirea unui copil sau unui animal de companie. Organizeaza targuri handmade si de imbracaminte sau planifica tombole cu vecinii.

2. Nu manca din cauza stresului

Cand esti stresat si ai tendinta sa poftesti la confortul pe care ti-l ofera mancarea, incearca alte alternative inainte sa te complaci, sugereaza Elisa Zied, un nutritionist din New York. Asteapta 15 minute. Fa o plimbare, imbratiseaza-ti partenerul, spala-te pe dinti sau mananca o bomboana mentolata. Concentreaza-te pe altceva pentru a-ti distrage atentia de la a manca. Daca toate celelalte metode nu dau roade poti apela la mancare, dar pastreaza proportii corecte. Limiteaza-te la un pahar de vin, o cupa din inghetata ta preferata sau la o punga mica de chipsuri.

 

 

3. Seteaza limite

Nu sari imediat ce auzi ca cineva initiaza o cerere. “Cel mai rau lucru care ti se poate intampla este sa fii plin de resentimente” spune Dale Atkinson medic doctorand autor al cartii “Sanity Savers”. Te deranjeaza ca nimeni, in afara de tine, nu vede lucrurile imprastiate pe scara de acasa? Nu ofta dramatic in timp ce le culegi – deleaga acest lucru altcuiva. La birou, intreaba exact ce este de facut si pana cand.

4. Practica perfectionismul selectiv

Aminteste-ti ca nu avem totul sub control. Indreapta-ti atentia catre unul sau doua lucruri care te deranjeaza si pe care le poti schimba insa incearca sa lasi deoparte restul.

 
 

5. Identifica cele mai stresante parti ale zilei…

… si gaseste o modalitate pentru a le face mai relaxante. Spre exemplu, daca diminetile sunt haotice, indiferent cat de mult te organizezi, incearca sa te trezesti cu 20 de minute mai devreme pentru a avea timp sa te organizezi sau chiar sa faci un pic de stretching pentru calmare. Sau poti incerca sa iti planifici o rutina pas cu pas pentru a stii ce are fiecare de facut.

 

 

6. Planifica ce ai de facut – nu le trece doar pe lista

Pentru a aborda lucrurile ce trebuie rezolvate integreaza-le intr-un calendar sau planner pe care sa il poti lua cu tine mereu (nu un calendar de frigider). Scrie-ti lista de lucruri pe care le ai de facut apoi adauga doua sau trei sarcini in fiecare zi impreuna cu timpul pe care preconizezi ca ti-l vor ocupa. Exemplu: in loc sa scrii pe un post-it “cumpara-i mamei un cadou” incercuieste ora la care te poti duce la cumparaturi.

7. Steteaza-ti un un temporizator

Cand atribui timp rutinei zilnice inveti cat dureza fiecare lucru in parte. Realizand acest lucru iti poti face sarcinile mai usor de gestionat – este mai usor sa iti sortezi corespondenta daca iti spui ca poti face acest lucru in 15 minute.

8. Automatizeaza

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pune toate treburile care te bat la cap pe pilot auomat. Fa o lista cu 10 feluri de mancare preferate de tine si de familia ta, comanda-ti online lucrurile necesare in casa si atribuie timp specific treburilor gospodaresti (incarca masina de spalat rufe in fiecare dimineata, fa plinul in fiecare marti, si asa mai departe).

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0