8 lucruri pe care stomatologul ar vrea să NU le faci

Dantura este extrem de importanta, de aceea este esential sa o ingrijim cat de bine putem, astfel incat sa ne mentinem zambetul impecabil si sa reducem totodata riscul de afectiuni dentare.

Cu toate că medicul stomatolog ar trebui să ne fie principalul aliat în materie de îngrijire a danturii și cavității bucale, de multe ori luăm decizii pe cont propriu în acest sens, iar de multe ori aceste decizii nu sunt corecte.

Iată ce și-ar dori medicul stomatolog să NU mai faci niciodată:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Să NU mai folosești kit-uri de albire dentară acasă – albirea făcută acasă, pe cont propriu, este fie ineficientă, fie îți agresează smalțul dentar ori îți irită gingiile. Așadar, nu folosi kit-uri de albire a danturii acasă ci, mai degrabă, mergi la medicul stomatolog și discută cu el pe această tema. Îți poți face o albire profesională, sub îndrumarea specialistului, cu produse de calitate superioară, care nu îți pun dantură în pericol în niciun fel.

Să NU mai bei apă plată cu lămâie – în ultimii ani a fost la modă apa plată cu zeamă de lămâie. Ei bine, dentiștii nu sunt încântații cu această tendință a multora dintre noi. Asta pentru că zeama de lămâie este acidă, iar aciditatea crescută la nivelul cavității bucale crește riscul de: carii, afecțiuni gingivale, tartru, dar și respirație urât mirositoare. Apa simplă este cea mai benefică pentru dantura ta. Bineînțeles, sucurile și alte băuturi colorate și pline de zahăr sunt contraindicate dacă îți doreșți o dantură sănătoasă și impecabilă, fără carii. Zaharurile sunt carbohidrați cu care bacteriile orale se hrănesc, așa că nu e de mirare că multe probleme dentare apar pe fondul consumului de sucuri acidulate. Dacă ai nevoie de energie, poți consuma, în locul băuturilor carbogazoase un ceai negru sau un ceai verde, ambele foarte bune pentru sănătatea orală.

Să NU mai mesteci cuburi de gheață – cuburile de gheață sunt foarte rigide și îți pot crapă smalțul dentar. Totodată, acestea pot cauza dureri puternice în cazul măselelor ori dinților atacați de carii.

Să NU îți mai folosești dinții pe post de ustensile – ai obiceiul de a rupe banda adezivă cu dinții? Ai încercat, de câteva ori, să deschizi o sticlă de bere între dinți? Ei bine, obiceiul de a-ți folosi dinții pe post de ustensile nu este deloc sănătos și recomandat pentru o dantură frumoasă și sănătoasă. Data viitoare când ai de gând să îți folosești în acest fel dinții, gândește-te de două ori înainte.

Să NU renunți la pastă de dinți clasică – e la modă să ne curățăm dinții cu uleiuri naturale precum cel de cocos, însă medicii stomatologi sunt de părere că pasta de dinți tradițională nu ar trebui înlocuită cu nimic, întrucât este extrem de eficientă. Totodată, este important ca periajul să fie efectuat corect, pentru că altfel există riscul ca tartrul și resturile de mâncare să nu fie îndepărtate corespunzător de pe suprafața dinților, ceea ce duce la apariția cariilor,  inflamații ale gingiilor, respirație urât mirositoare.

Să NU folosești o periuță de dinți cu perii foarte aspri – din dorința de a curăța foarte bine dinții și măselele, avem tendința de a pune presiune crescută pe periuța de dinți. Astfel, smalțul dentar poate fi afectat dacă se folosește o periuță prea rigidă.

Să NU mai ronțăi pe parcursul zilei – obișnuiești să iei trei mese pe zi, însă nu te poți abține să ronțăi câte ceva cât e ziua de lungă? Ei bine, specialiștii nu sunt deloc de acord cu acest obicei nesănătos. Asta pentru că mâncatul în permanență poate cauza o serie de probleme la nivel dentar, printre care formarea cariilor dentare.

Să NU mai fumezi – fumatul este, bineînțeles, extrem de dăunător (și) pentru dantura ta. Renunță la acest obicei nesănătos și dinții tăi nu se vor mai îngălbeni așa rapid. Fumatul nu afectează însă numai dinții și culoarea acestora, ci crește riscul și de afecțiuni gingivale, fumul de țigară fiind extrem de agresiv cu gingiile.

Pentru o dantură frumoasă și sănătoasă, este esențial să respecți regulile de igienă dentară, dar și să mergi la un consult stomatologic cel puțin o dată la șase luni. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0