Caria - cauzele aparitiei cariei dentare si de ce trebuie tratata cat mai devreme

Caria dentara ramane, alaturi de bolile cardiovasculare si cancer una din cele mai raspandite imbolnaviri ale actualei populatii a globului.

Caria dentara este un proces distructiv cronic al tesuturilor dure ale dintelui, fara caracter inflamator, producand distructia acestora.

Alimentatia omului contemporan ocupa un loc semnificativ printre cauzele cariei dentare, echilibrul sau sub aspectul raportului cantitativ dintre principiile alimentare fiind un important factor profilactic.

Exista o serie de grupe de populatie in care alimentatia creste riscul la carie:

- Profesia este legata de riscul la carie cand impune gustarea frecventa a produsului alimentar in cursul prepararii (cofetar) sau se perturba regularitatea meselor principale (lucrul in schimburi).

- Gravidele, prin apetitul crescut care necesita mai multe mese sau prin consumul sporit de dulciuri.

- Consumatorii de bauturi carbogazoase sau sucuri naturale de fructe.

- Copiii prin consumul exagerat de dulciuri.

- Obezii se caracterizeaza prin cresterea frecventei cariilor, urmare a aceluiasi consum sporit de zahar.

- Bolnavii cronici sunt supusi unui risc crescut la carie prin ingestia frecventa de bauturi dulci (ceaiuri, sucuri, compoturi), diete care substituie prin glucide aportul caloric al lipidelor si proteinelor; administrarea unor siropuri medicamentoase.

- Bolnavii psihici sunt tentati in mod reflex sa consume frecvent glucide ca urmare a efectului sedativ produs de anumite medicamente.

- Imigrantii din tarile subdezvoltate, fiind nevoiti sa-si modifice alimentatia traditionala (alcatuita frecvent din polizaharide complexe), prin proteine, acizi grasi saturati si hidrocarbonate rafinate, ca si prin consumul frecvent sub forma de gustari al unor tipuri de alimente preparate industrial.

- Persoanele cu o igiena orala precara.

Relieful denivelat al suprafetelor ocluzale ale dintilor laterali, ca posibil element favorizant al aparitiei cariei ocluzale, a atras atentia practicienilor inca de la inceputul secolului trecut. 

S-a constatat ca suprafetele ocluzale nu sunt mai predispuse la carie decat celelalte suprafete dentare. 

In aceste conditii, prevalenta si incidenta crescuta a cariei ocluzale se datoreaza interactiunii mai multor factori:

- placa bacteriana este decisiva pentru debutul leziunilor carioase

- substratul nutritiv - sursa nutritiva pentru microorganisme este reprezentata de hidrocarbonatele rafinate, mai ales sucroza (zaharoza)

- calitatea structurilor dure dentare - este unul din factorii responsabili de declansarea cariei dentare; la copil, susceptibilitatea dintelui la carie este crescuta

- momentul actiunii factorilor etiologici - se stie ca pH-ul placii ramane la nivel cariogen timp de 30 de minute dupa consumul de hidrocarbonate; obiceiul ee a folosi gustari intre mese va conduce, in consecinta, la un atac aproape constant al acidului la suprafata smaltului

- caria incipienta - reprezinta primul stadiu de carie decelabil clinic; leziunea incipienta de carie se intalneste in zonele in care se acumuleaza si stagneaza placa bacteriana.

Pentru a preveni aparitia cariilor si pentru a evita transformarea cariilor simple in carii complicate, care duc la pierderea vitalitatii dintelui (scoaterea nervului), iar alteori chiar pierderea acestuia, va recomandam sa nu neglijati controalele regulate la stomatolog.

Dintii definitivi, cat si dintii temporari (de lapte) trebuie tratati cu aceeasi rigurozitate, cariile instalandu-se de la varste fragede. Netratarea cariilor instalate pe dintii de lapte poate duce la pierderea prematura a acestora, aparand astfel eruptia prematura/intarziata a dintilor definitivi, condicand catre dizarmonii ocluzale.

Zambeste vietii cu incredere!

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0