Reguli de respectat in dieta, pentru stimularea fertilitatii la femei

Iti doresti sa ramai insarcinata cat mai repede, insa fertilizarea ovulului nu are succes? Exista cateva modalitati naturale prin care poti stimula fertilitatea, care te vor ajuta sa concepi un bebelus mai repede.

 

De fapt, schimbarile pe care le faci inainte de conceptie in alimentatia ta si in stilul de viata pot sa stimuleze fertilitatea cu pana la 69%, arata un studiu (1). In cadrul acestuia, oamenii de stiinta au urmarit 17.544 de femei, cu un istoric medical de infertilitate, pe masura ce acestea incercau sa ramana insarcinate. Rezultatele au aratat ca respectarea unui tipar asociat unei "diete pentru fertilitate" a fost asociat cu un risc mai mic de infertilitate cauzata de tulburari ale ovulatiei. O combinatie de 5 sau mai mult de 5 factori de risc scazut asociati cu stilul de viata sanatos (printre care dieta, controlul greutatii si activitatea fizica) au fost asociati cu un risc cu 69% mai mic de infertilitate.

Iata ce poti schimba in dieta ta, pentru a stimula fertilitatea:

Mananca alimente care sunt bogate in antioxidanti

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Antioxidantii precum acidul folic si zincul pot imbunatati fertilitatea, atat la femei, cat si la barbati, arata un studiu (2). In ceea ce priveste reproducerea, la femei, acidul folic este important pentru calitatea ovocitelor (ovulelor) si pentru maturarea lor, este important in ceea ce priveste implantarea, dezvoltarea fetala si dezvoltarea organelor bebelusului, cat si in tot ce tine de modul in care sunt dispuse ovulele pe placenta. La femei, acelasi studiu arata ca zincul joaca un rol in dezvoltarea sexuala, in ovulatie si in ciclul mentrual.

 

Alimentele precum fructele, legumele, nucile si cerealele (granele) sunt bogate in antioxidanti benefici, precum vitaminele C si E, acid folic, betacaroten si luteina.

Mananca mai mult la micul dejun

Expertii spun ca, daca la micul dejun mananci substantial, acest lucru te-ar ajuta daca ai probleme de tipul infertilitatii. Un studiu (3) a aratat ca prin consumarea unor cantitati mai mari de mancare la micul dejun se pot imbunatati efectele hormonale ale sindromului de ovare polichistice, o cauza majora a infertilitatii.

In cazul femeilor normoponderale care sufereau de sindromul ovarelor polichistice, faptul ca au mancat cea mai mare parte a caloriilor la micul dejun le-a redus nivelul insulinei cu pana la 8%, iar nivelul testosteronului cu pana la 50%. Nivelurile mari ale insulinei si ale testosteronului pot contribui la infertilitate, arata acelasi studiu.

Evita grasimile trans

Este important, pentru a-ti stimula fertilitatea, sa mananci grasimi sanatoase in fiecare zi. Insa grasimile trans ("rele") sunt asociate cu un risc crescut de infertilitate de cauza ovulatorie (dereglarile de ovulatie), din cauza efectelor negative pe care le au aceste grasimi asupra sensibilitatii la insulina.

 
 

Grasimile trans se gasesc frecvent in uleiurile vegetale hidrogenate si sunt, de regula, prezente in unele margarine, in alimentele prajite, in produsele procesate si in produsele de patiserie.

Redu carbohidratii simpli

Adoptarea unei diete low-carb (una saraca in carbohidrati) este in general recomandata pentru femeile care sunt diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice. Dietele care au un continut mic de carbohidrati te pot ajuta sa iti mentii greutatea normala, sa reduci nivelul de insulina si tot ele incurajeaza scaderea in greutate. Toate aceste beneficii vin la pachet cu reglarea menstruatiei, arata numeroase studii.

De exemplu, un mare studiu observational a descoperit ca, pe masura ce aportul de carbohidrati simpli a crescut, riscul de infertilitate a crescut si el. In acelasi studiu (4), femeile care au mancat mai multi carbohidrati (nu ne referim aici la carbohidratii complecsi, adica cei "buni") au avut un risc cu 78% mai mare de a suferi de infertilitate cauzata de dereglarile de ovulatie, in comparatie cu femeile care au avut o dieta mai saraca in carbohidrati simpli.

Mananca mai multe fibre

Fibrele iti ajuta organismul sa scape de excesul de hormoni si tot ele ajuta la mentinerea unui echilibru in ceea ce priveste glucoza (zaharul) din sange. Exemple de alimente bogate in fibre sunt cerealele integrale, fructele, legumele si fasolea boabe. Anumite tipuri de fibre pot ajuta la eliminarea excesului de estrogen.

Un studiu (4) a aratat ca un consum de peste 10 grame de fibre din cereale, pe zi, a fost asociat cu un risc cu 44% mai mic de infertilitate de cauza ovulatorie in randul femeilor cu varste peste 32 de ani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acestea sunt doar cateva reguli de baza, insa tot in ceea ce priveste stimularea fertilitatii, te-ar ajuta si: inlocuirea proteinelor de origine animala (carnea, pestele si ouale) cu proteine de origine vegetala (fasolea boabe, nucile si semintele); consumul mai mare de produse lactate bogate in grasimi, pentru ca acestea scad riscul de infertilitate; renuntarea la cofeina, pentru ca substanta poate afecta in mod negativ fertilitatea femeilor.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • 1 - Studiul "Diet and lifestyle in the prevention of ovulatory disorder infertility.", publicat in 2007 in Obstetrics and Gynecology, autori: Chavarro JE, Rich-Edwards JW, Rosner BA, Willett WC.
  • 2 - Studiul "The importance of folate, zinc and antioxidants in the pathogenesis and prevention of subfertility.", publicat in 2007 in Human Reproduction Update, autori: Ebisch IM, Thomas CM, Peters WH, Braat DD, Steegers-Theunissen RP.
  • 3 - Studiul "Effects of caloric intake timing on insulin resistance and hyperandrogenism in lean women with polycystic ovary syndrome.", publicat in 2013 in Clinical Science (London), autori: Jakubowicz D, Barnea M, Wainstein J, Froy O.
  • 4 - Studiul "A prospective study of dietary carbohydrate quantity and quality in relation to risk of ovulatory infertility.", publicat in 2009 in European Journal of Clinical Nutrition, autori: Chavarro JE, Rich-Edwards JW, Rosner BA, Willett WC.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0