Lipsa ovulatiei, o cauza a infertilitatii

Dereglările de ovulație, cum ar fi lipsa de ovulație, sunt responsabile, potrivit statisticilor de peste Ocean, de 30% dintre cazurile de infertilitate și adeseori sunt asociate cu menstruațiile rare sau foarte scurte (oligomenoreea) sau cu absența menstruațiilor (amenoreea).

Ce este ovulația? 

Pentru a rămâne însărcinată, există mai mulți factori de care trebuie să ții cont, iar unul dintre acești factori este ovulația, adică perioada cea mai fertilă a lunii. Pentru a rămâne însărcinată, ovarele tale trebuie să producă și să elibereze lunar un ovul, iar acest proces este numit ovulație. Medicul ginecolog sau specialistul în endocrinologie reproductivă te poate ajuta să îți evaluezi ciclurile menstruale și să îți confirme ovulația.

Din păcate, există numeroși factori care pot perturba procesul normal prin care femeile pot rămâne însărcinate. Infertilitatea la femei are mai multe cauze cunoscute, iar dereglările de ovulație sunt una dintre acestea.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dereglările de ovulație înseamnă că pacienta are ovulație rareori sau că nu are deloc (anovulație). Dacă apar probleme în ce privește reglarea producției de hormoni reproducători de către hipotalamus sau de glanda pituitară sau apar probleme în ovare, acestea pot duce la dereglarea ovulației, iar din această cauză, pacientei îi este greu să rămână însărcinată.

Multe dintre tratamentele pentru lipsa ovulației pot fi simple și eficiente, așa că e nevoie mai întâi de un diagnostic corect, pentru a ști dacă este vorba de lipsa ovulației sau de o altă dereglare.

Cauze anovulație

În cazul femeilor, infertilitatea este cel mai adesea cauzată de probleme ale ovulației, acel proces care înseamnă eliberarea lunară a unui ovul din ovar. În timp ce unele probleme stopează eliberarea ovulului din ovar, altele împiedică eliberarea ovulului doar în unele cicluri menstruale (nu se întâmplă la toate ciclurile).

Dereglările de ovulație pot fi un rezultat al mai multor tulburări:

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este cea mai frecventă tulburare hormonală care apare la femeile de vârstă reproductivă. Se caracterizează prin două sau mai multe dintre următoarele: cicluri neregulate, hiperandrogenism și ovare polichistice. Întârzierea diagnosticului poate duce la progresia comorbidităților, ceea ce face mai dificilă implementarea intervenției în stilul de viață al pacientei, care este esențială pentru îmbunătățirea caracteristicilor afecțiunii și a calității vieții. 

Disfuncția hipotalamică

Hipotalamusul este centrul central de comandă pentru reglarea hormonală. Funcțiile sale sunt efectuate în principal de hormonii eliberați de hipotalamus către organele lor țintă, inclusiv glanda pituitară, suprarenală, glanda tiroidă și ovare și testicule. Doi hormoni produși de glanda pituitară sunt responsabili de stimularea ovulației în fiecare lună: FSH și LH; din anumite cauze, producția acestor hormoni poate fi perturbată, iar astfel este afectată ovulația. 

Insuficiența ovariană prematură

Numită și insuficiență ovariană primară, această tulburare este cauzată de regulă de un răspuns autoimun; ovarele nu mai produc ovule, iar astfel scade producția de estrogen. Ovarele unei femei încetează să funcționeze normal înainte de vârsta de 40 de ani. În prezent, nu există un tratament viabil pentru a restabili funcția normală a ovarelor, doar tratamente pentru unele dintre simptomele afecțiunii (terapie de substituție hormonală, suplimente cu calciu și vitamina D, activitate fizică regulată, fertilizare in vitro).

O cantitate mare de prolactină

Glanda pituitară poate cauza o producție în exces de prolactină, care reduce producția de estrogen și care poate cauza infertilitate. Prolactina face ca sânii să crească și să producă lapte în timpul sarcinii și după naștere. Nivelurile de prolactină sunt în mod normal ridicate pentru femeile însărcinate și proaspetele mame și în mod normal scăzute pentru femeile care nu sunt însărcinate și pentru bărbați. Nivelurile anormal ridicate de prolactină pot fi tratate cu medicamente sau cu intervenții chirurgicale.

Cum este diagnosticată anovulația?

Dacă încerci să rămâi însărcinată, este important să înțelegi nu doar cauzele pentru care ai un ciclu lipsit de ovulație, cât și opțiunile pe care le ai când vine vorba de diagnostic și de tratament.

Diagnosticarea anovulației poate fi simplă, mai ales când femeia nu are menstruație sau când menstruațiile sunt foarte neregulate. Însă nu se întâmplă la fel în cazul fiecărei femei. Din fericire, există câteva aspecte pe care medicul le poate verifica, și anume nivelul progesteronului, mucoasa uterină și sângele, pentru a se detecta prezența anumitor anticorpi. Totodată, medicul poate solicita o ecografie, pentru a vedea mai bine uterul și ovarele.

Tratament pentru lipsa ovulației

Rezultatele obținute la aceste teste și investigații îl vor ajuta pe medic să recomande cel mai bun tratament pentru infertilitate în cazul tău. 

Schimbări în stilul de viață

Dacă aceste cicluri menstruale marcate de lipsa ovulației sunt legate de un factor exterior care le influențează (precum nutriția sau stilul de viață), tratamentele eficiente vor include schimbarea obiceiurilor alimentare și adoptarea unor activități fizice moderate. Poate fi de ajutor o alimentație mai sănătoasă, cu mai multe legume, fructe și cereale integrale și mai puține grăsimi animale (unt, untură, smântână, brânză grasă, carne grasă) și produse cu zahăr.

Chiar și schimbările în ce privește greutatea corpului tău (dacă este nevoie să slăbești sau să iei în greutate, după cum îți recomandă medicul) ar putea fi suficiente pentru a da startul ovulației.

Tratament medicamentos

Uneori, dezechilibrele interne sunt motivul pentru care o femeie are acest gen de ciclu menstrual cu anovulație. În acest caz, medicul poate prescrie medicamente pentru fertilitate. Aceste medicamente sunt special concepute pentru a combate cauza infertilității unei paciente. Există medicamente concepute pentru a maturiza foliculii, pentru a crește nivelul de estrogen și pentru a ajuta ovarele să elibereze un ovul.

Important este ca medicul să poată elimina alte afecțiuni atunci când stabilește diagnosticul, pentru ca mai apoi să poată prescrie cel mai adecvat tratament pentru fiecare pacientă în parte.

Dacă ciclurile tale menstruale sunt rare sau neregulate, medicul te va examina și îți va efectua o serie de teste, pentru a descoperi ce fel de problemă ai putea avea, iar apoi îți va prezenta opțiunile de tratament corespunzătoare. Unele medicamente sunt folosite pentru a induce ovulația și pentru a corecta ovulația neregulată, prin faptul că stimulează funcția ovarelor.

În funcție de situația ta, medicul îți poate sugera și alte medicamente pentru fertilitate, cum ar fi unele medicamente injectabile sau hormoni care stimulează foliculii și care stimulează dezvoltarea ovulelor în ovare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The National Health Service (NHS) - Causes-Infertility
https://www.nhs.uk/conditions/infertility/causes/
Fertility - What is anovulation? 
https://fertility.womenandinfants.org/services/women/anovulation


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0