Lipsa ovulatiei, o cauza a infertilitatii

Dereglarile de ovulatie sunt responsabile, potrivit statisticilor de peste Ocean, de 30% dintre cazurile de infertilitate si adeseori sunt asociate cu menstruatiile neregulate (oligomenoreea) sau cu absenta menstruatiilor (amenoreea).

Multe dintre tratamente in acest caz sunt simple si eficiente, asa ca cuplurile au nevoie de un diagnostic corect, pentru a sti daca este vorba de o lipsa a ovulatiei sau de o dereglare a acesteia.

Cauze anovulatie

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cazul femeilor, infertilitatea este cel mai adesea cauzata de probleme ale ovulatiei (proces care inseamna eliberarea lunara a unui ovul din ovar). Unele probleme fie stopeaza eliberarea ovulului din ovar, pe cand altele impiedica eliberarea ovulului doar in unele cicluri menstruale (nu se intampla la toate ciclurile).

Dereglarile de ovulatie pot fi un rezultat al:

  • sindromului ovarelor polichistice - aceasta afectiune provoaca un dezechilibru hormonal, care afecteaza ovulatia;
  • disfunctiei hipotalamice - doi hormoni produsi de glanda pituitara sunt responsabili de stimularea ovulatiei in fiecare luna: FSH si LH; din anumite cauze, productia acestor hormoni poate fi perturbata, iar astfel este afectata ovulatia;
  • insuficientei ovariene premature - numita si insuficienta ovariana primara, aceasta tulburare este cauzata de regula de un raspuns autoimun; ovarele nu mai produc ovule, iar astfel scade productia de estrogen;
  • unei cantitati mari de prolactina - flanda pituitara poate cauza o productie in exces de prolactina, care reduce productia de estrogen si care poate cauza infertilitate.

 

Pentru a ramane insarcinata, exista mai multi factori de care trebuie sa tii cont, iar unul dintre acesti factori este ovulatia (perioada cea mai fertila a lunii). Pentru a ramane insarcinata, ovarele tale trebuie sa produca si sa elibereze lunar un ovul, iar acest proces este numit ovulatie. Medicul tau ginecolog sau specialistul in endocrinologie reproductiva te poate ajuta sa iti evaluezi ciclurile  menstruale si sa iti confirme ovulatia.

Din pacate, exista numerosi factori care pot perturba procesul normal prin care femeile pot ramane insarcinate. Infertilitatea la femei are mai multe cauze cunoscute, iar dereglarile de ovulatie sunt una dintre acestea.

Dereglarile de ovulatie inseamna ca pacienta are ovulatie rareori sau ca nu are deloc ovulatie (anovulatie). Daca apar probleme in ce priveste reglarea productiei de hormoni reproducatori de catre hipotalamus sau de glanda pituitara sau apar probleme in ovare, acestea pot duce la dereglarea ovulatiei, iar din aceasta cauza, pacientei ii este greu sa ramana insarcinata.

Diagnostic si tratament

Daca incerci sa ramai insarcinata, este important sa intelegi nu doar cauzele pentru care ai un ciclu lipsit de ovulatie, cat si optiunile pe care le ai cand vine vorba de diagnostic si de tratament.

Cum este diagnosticata anovulatia?

Diagnosticarea anovulatiei poate fi simpla, mai ales cand femeia nu are menstruatie sau cand menstruatiile sunt foarte neregulate. Insa nu se intampla la fel in cazul fiecarei femei. Din fericire, exista cateva aspecte pe care medicul tau le poate verifica:

- nivelul progesteronului

- mucoasa uterului

- sangele, pentru a se detecta prezenta anumitor anticorpi.

Totodata, medicul tau poate sa efectueze o ecografie, pentru a vedea mai bine uterul si ovarele.

Tratamentul in cazul lipsei ovulatiei

Rezultatele obtinute la aceste teste si investigatii il vor ajuta pe medicul tau ginecolog sa recomande cel mai bun tratament pentru infertilitate in cazul tau.

Daca aceste cicluri menstruale fara ovulatie sunt legate de un factor exterior care le influenteaza (precum nutritia sau stilul de viata), tratamentele eficiente vor include schimbarea obiceiurilor alimentare si adoptarea unor activitati fizice moderate. Chiar si schimbarile in ce priveste greutatea corpului tau (daca este nevoie sa slabesti sau sa iei in greutate, dupa cum iti recomanda medicul tau) ar putea fi suficiente pentru a da "startul" ovulatiei.

Uneori, dezechilibrele interne sunt motivul pentru care o femeie are acest gen de ciclu menstrual cu anovulatie. In acest caz, medicul poate prescrie medicamente pentru fertilitate. Aceste medicamente sunt special concepute pentru a combate cauza infertilitatii unei paciente. Exista medicamente concepute pentru a maturiza foliculii, pentru a creste nivelul de estrogen si pentru a ajuta ovarele sa elibereze un ovul.

Important este ca medicul tau sa elimine alte afectiuni medicale, atunci cand iti stabileste diagnosticul, pentru ca mai apoi sa iti poata prescrie medicamente pentru fertilitate, pentru a-ti stimula ovulatia.

Daca ciclurile tale menstruale sunt rare sau neregulate, medicul te va examina si iti va efectua o serie de teste, pentru a descoperi ce fel de problema ai putea avea, iar apoi iti va prezenta optiunile de tratament corespunzatoare. Unele medicamente sunt folosite pentru a induce ovulatia si pentru a corecta ovulatia neregulata, prin faptul ca stimuleaza functia ovarelor.

In functie de situatia ta, medicul iti poate sugera si alte medicamente pentru fertilitate, cum ar fi unele medicamente injectabile sau hormoni care stimuleaza foliculii si care stimuleaza dezvoltarea ovulelor in ovare.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/infertility/causes/
  • UCLA Health - http://obgyn.ucla.edu/infertility
  • WebMD - https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/irregular-periods-and-getting-pregnant#1

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0