Insuficiența ovariană: cauze, simptome și tratament

Insuficiența ovariană primară este caracterizată de încetarea activității normale a ovarelor înaintea împlinirii vârstei de 40 de ani. Pentru insuficiența ovariană, unii medici mai folosesc și denumirea de menopauză prematură, însă această denumire nu este chiar corectă. Află mai multe despre această stare în cele ce urmează.

Femeia care intră la menopauză nu va mai avea niciodată un ciclu menstrual normal și nu mai poate rămâne însărcinată. În ceea ce privește, însă, o femeie cu insuficiență ovariană, aceasta poate avea ciclu menstrual, chiar dacă nu unul regulat și poate rămâne însărcinată, chiar dacă șansele sunt mai reduse.

Care sunt cauzele care duc la insuficiența ovariană?

În mod normal, ovarele asigură ovule până la vârsta medie de 51 de ani a femeii. Insuficiența ovariană apare la femeile mai tinere, cu vârste de până în 40 de ani, și cauzează infertilitate. Cauza exactă a declanșării insuficienței ovariene nu este cunoscută până în prezent. În unele cazuri, aceasta este asociată cu afecțiuni autoimune sau cu boli genetice. Chimioterapia și radioterapia, folosite în tratarea cancerului, pot să cauzeze, de asemenea, insuficiență ovariană.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Factori de risc insuficiență ovariană

Anumiți factori pot crește riscul unei femei de apariție a insuficienței ovariene:

- Femeile care au o mamă sau o soră cu insuficiență ovariană au un risc mai mare de a avea și ele;
- Unele modificări ale genelor și condițiilor genetice pun femeile la un risc mai mare de insuficiență ovariană. De exemplu, femeile cu sindromul X fragil sau sindromul Turner prezintă un risc mai mare;
- Anumite boli, cum ar fi bolile autoimune și infecțiile virale cresc riscul de insuficiență ovariană;
- Tratamentele pentru cancer, cum ar fi chimioterapia și radioterapia, sunt factori de risc pentru insuficiența ovariană;
- Vârsta de 35-40 de ani este, de asemenea, un factor de risc.

Prevalență insuficiență ovariană

Prevalența insuficienței ovariene este estimată la 1% în populația generală. 

Simptomele în insuficiența ovariană

Primul semn al insuficienței ovariene este dereglarea ciclului menstrual sau chiar amenoreea (lipsa menstruației). Celelalte simptome ale insuficienței ovariene sunt similare cu cele ale manopauzei:

  • Bufeuri  
  • Transpirații nocturne
  • Irascibilitate
  • Probleme de concentrare
  • Scăderea libidoului
  • Dureri în timpul contactului sexual
  • Uscăciune vaginală

În cele mai multe cazuri, insuficiența ovariană este depistată abia atunci când femeia dorește să obțină o sarcină și, în timp, observă că nu reușește să rămână însărcinată.

Diagnostic insuficiență ovariană

Criteriile de diagnostic actuale ale Societății Europene de Reproducere Umană și Embriologie (ESHRE) includ amenoree sau oligomenoree timp de cel puțin patru luni și niveluri crescute ale hormonului foliculostimulant (FSH) > 25 UI/l măsurate de două ori (la un interval de patru săptămâni).

Diagnosticul de insuficiență ovariană se pune după ce medicul află istoricul medical al pacientei, inclusiv răspunsul la întrebarea dacă are anumite rude de sânge cu insuficiență ovariană, după un test de sarcină, pentru a exclude prezența unei sarcini, un examen fizic, pentru a căuta semne ale altor tulburări care ar putea cauza simptomele. De asemenea, pacienta poate face analize de sânge, pentru a verifica anumite niveluri hormonale și o ecografie pelvină, pentru a vedea dacă ovarele sunt sau nu mărite sau au foliculi multipli.

Tratament insuficiență ovariană

Din păcate, numai 5-10% dintre femeile care suferă de insuficiență ovariană pot rămâne însărcinate fără să aibă nevoie de vreo intervenție medicală de fertilizare; în cazul acestora, ovarele își reiau activitatea în mod spontan, funcționând normal din nou. Din păcate, niciun tratament nu a fost descoperit încă pentru creșterea fertilității femeilor care suferă de această afecțiune.

Pentru ameliorarea simptomelor cauzate de deficitul de estrogen (bufeuri, uscăciune vaginală) se poate folosi terapia hormonală, care înlocuiește estrogenul. Terapia hormonală este însă contraindicată femeilor fumătoare de peste 35 de ani, dar și femeilor cu hipertensiune sau cu diabet întrucât prezintă prea multe riscuri.

În cazul folosirii terapiei de înlocuire a estrogenului, tratamentul se continuă până la vârsta de 50 de ani, adică până la vârsta normală de menopauză. Înlocuirea estrogenului poate fi făcută atât pe cale orală, prin pilule, cât și prin plasturi care se aplică pe piele sau prin inel vaginal.

Folosirea plasturilor și a inelului vaginal reduce riscul de embolism pulmonar sau tromboză. De asemenea, pentru că oasele trebuie ținute în stare bună, medicul ar putea recomanda adminstrarea unor suplimente de calciu și vitamina D. Pentru femeile între 19 și 50 de ani se recomandă 1000 mg de calciu zilnic, luat din mâncare sau suplimente alimentare. În ceea ce privește vitamina D, doza zilnică este undeva între 600 și 800 UI. De asemenea, este indicată renunțarea la fumat.

Există remedii naturale pentru insuficiența ovariană?

Studiile existente au arătat că intervenții precum psihoterapia și terapia cu exerciții fizice pot reduce simptomele asociate cauzate de insuficiența ovariană. Însă, din cauza numărului limitat de studii, mecanismul specific de tratament nu este clar și există o lipsă de suport empiric.

Complicații insuficiență ovariană

Insuficiența ovariană vine la pachet cu o serie de riscuri și complicații. Oasele, sistemul endocrin precum și sănătatea cardiovasculară pot avea de suferit din cauza insuficienței ovariene.

Efectele asupra oaselor

Pierderea funcției ovariene la o vârstă tânără afectează structurile osoase. Deficitul de estrogen afectează în mod negativ densitatea osoasă, crescând riscul de fracturi precum și de afecțiuni precum osteoporoza. Din acest motiv, e bine să discuți cu medicul despre opțiunile pe care le ai de păstrare a sănătății oaselor.

Riscul de afecțiuni cardiovasculare

Studiile arată că persoanele care suferă de deficit de estrogen la o vârstă fragedă au risc cardiovascular crescut. Riscul de afecțiuni endocrine - în jur de 20% dintre pacientele cu insuficiență ovariană au de-a face cu hipotiroidismul, în special cu tiroidita Hashimoto sau alte afecțiuni ale sistemului endocrin. 

Riscul de afecțiuni autoimune

Și riscul de afecțiuni autoimune este asociat cu insuficiența ovariană. Printre afecțiunile autoimune care apar odată cu insuficiența ovariană se află: poliartrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic ori sindromul de ochi uscat.

Un diagnostic de insuficiență ovariană poate fi devastator pentru femeile care își doresc să devină mame, așa că, dacă te afli în această postură, e bine să discuți cu partenerul și să stabiliți împreună ce alte opțiuni aveți pentru a deveni părinți. Puteți lua în calcul, de exemplu, fertilizarea in vitro utilizând ovule donate.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Premature ovarian insufficiency – aetiopathology, epidemiology, and diagnostic evaluation
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6196779/
Hindawi - The Treatment of Complementary and Alternative Medicine on Premature Ovarian Failure
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2021/6677767/
Studiul „The Treatment of Complementary and Alternative Medicine on Premature Ovarian Failure”, apărut în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2021, Article ID 6677767, 14 pages, 2021. https://doi.org/10.1155/2021/6677767, autori: Jing Lin et al.


Te-ar mai putea interesa și...


[{read-more-ovare}]

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0