Infuzii si siropuri de plante benefice impotriva tusei

Când ne îmbolnăvim, există riscul ca, pe lângă strănut, secreții nazale, febră sau stare generală de rău, să ne confruntăm și cu tuse. Fie că vorbim despre tuse umedă ori seacă, e bine să știm că, în afară de medicamente, putem folosi pentru grăbirea vindecării și diverse ceaiuri și siropuri din plante.

Tipuri de tuse

Înainte de toate, este bine să știi că există mai multe tipuri de tuse. Tusea acută reprezintă cea mai mare cauză pentru care atât copiii, cât și adulții ajung la medic, în timp ce tusea cronică este una dintre cele mai frecvente manifestări în bolile respiratorii, așa cum arată un studiu recent 1

De altfel, frecvența și severitatea tusei variază adesea în funcție de grupele de vârstă și de sex. Este considerat a fi ușoară atunci când acționează ca o modalitate semnificativă preventivă sau defensivă de a elimina scurgerile nazale și alte substanțe nocive din tractul respirator.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De ce apare răceala

Printre patogenii care pot provoca simptomele comune de răceală se numără rinovirusurile, virusul sincițial respirator, virusurile gripale, virusurile paragripale, coronavirusurile și adenovirusurile. Mai rar, sunt implicate coxsackievirusuri, echovirusuri, bocavirus, virusul Epstein-Barr și metapneumovirusul uman. În total, răceala comună este asociată cu mai mult de 200 de subtipuri de virusuri. Aproximativ 0,5-2% din infecțiile virale ale tractului respirator superior sunt complicate de infecția bacteriană2.

De-a lungul timpului, au fost utilizate numeroase remedii pentru ameliorarea simptomelor infecțiilor respiratorii ale tractului superior, cum ar fi ameliorarea tusei, reducerea febrei și curățarea nasului. Diferite studii randomizate, controlate cu placebo au indicat eficiența diferitelor plante, de exemplu, Hedera helix L. (H. helix), Thymus vulgaris L. pentru tratamentul răcelilor comune.

Iată ce infuzii și siropuri de plante sunt benefice împotriva tusei

Siropul de ridiche neagră

Excelent în combaterea tusei seci, asociată cu dureri de gât, siropul de ridiche neagră e ușor de preparat și are un gust dulce, aromat. Ai nevoie de cel puțin două ridichi mari sau mai multe de mărime medie, pe care le cureți de coajă, apoi le scobești cu o linguriță sau un cuțit mic, ascuțit, până când formezi o adâncitură în interior. Dacă sunt mari, le poți tăia în jumătăți și poți să faci adâncituri în fiecare dintre ele.

Le așezi apoi într-un vas, de preferință o farfurie mai adâncă, iar în scobiturile respective pui zahăr sau miere. Nu e nevoie să arunci bucățile mici rezultate din procesul de scobire, le poți așeza lângă bucățile întregi. Vor lasă și ele sirop, stropite fiind la rândul lor cu miere sau zahăr.

Lași vasul apoi la temperatura camerei, eventual într-un dulap, dar nu în frigider, pentru minimum câteva ore. Ideal e să le lași peste noapte, pentru a sorbi a doua zi de dimineața siropul format.
Le poți reumple ulterior încă o dată cu zahăr sau miere, pentru a mai lăsa o parte din sirop. Vei fi uimită de cât de repede trece durerea de gât când folosești acest remediu.

Siropul de ceapă

Cureți și tai mărunt patru cepe de mărime medie, apoi le fierbi împreună cu o cană de apă și 100 grame de zahăr sau miere. După cinci minute de fierbere, le lași să se răcească și strecori lichidul, din care consumi apoi câte o lingură, de trei ori pe zi.

Siropul de hrean

Ai nevoie de o rădăcină de hrean pe care o dai pe răzătoarea mică, apoi o pui într-o cană peste care adaugi două linguri de miere și amesteci. De trei ori pe zi iei apoi câte o linguriță din acest amestec și vei vedea că tusea te va supăra din ce în ce mai rar, până la dispariția totală.

Siropul de iederă

Iedera te ajută și ea mai ales dacă vorbim despre tuse umedă, cu expectorație. Ea calmează mucoasa cu ajutorul unor substanțe numite saponine. Siropul se găsește gata preparat la magazinele tip plafar și îl poți lua după indicațiile de pe prospect. În aceleași magazine poți să găsești și capsule cu extract natural de iederă, cu efect similar.

Infuzia de măceșe

Măceșele sunt fructe bogate în vitamina C și antioxidanți. Sunt folosite și la marmelade sau dulcețuri, fiind baza pentru diverse tipuri de infuzii de plante. Există chiar și vin de măceșe, cu un gust dulce acrișor. Pentru o infuzie binefăcătoare în caz de tuse și răceală, ai nevoie de fructe întregi, uscate în prealabil. Indiferent dacă vrei să prepari infuzia folosind un ceainic clasic ori un filtru, zdrobești fructele cu ajutorul unui instrument greu, după ce le învelești mai întâi într-un șervet de bucătărie sau direct în plicul pentru infuzare dacă ai așa ceva acasă. Instrumentul greu despre care vorbeam poate fi un tocător, o sticlă, ciocanul pentru șnițele sau chiar mojarul de usturoi.

Ai nevoie de aproximativ două linguri de fructe pentru o jumătate de litru de apă, dar poți să folosești mai multe sau mai puține, în funcție de preferințele tale. Cu cât pui mai multe, cu atât gustul acrișor va fi mai intens, culoarea mai roșie și concentrația de vitamina C, evident, mai mare.

Torni apa fierbinte peste fructele zdrobite aflate în infuzor sau, dacă nu ai unul, direct peste ele în cană ori ceainic și le strecori după aceea. E important să torni apa peste fructe, nu să așezi fructele în apă. Aceste procedeu va ajuta procesul de infuzare.

Infuzia de echinaceea

Se procedează la fel ca la cea de măceșe, doar că se folosesc frunze și petale uscate ale plantei, așa că nu e nevoie să zdrobești nimic. Și echinaceea este bogată în vitamina C și dă licorii un gust dulce acrișor, plăcut. Ea ajută la întărirea sistemului imunitar. Se poate folosi și sub formă de sirop sau tinctură, urmând instrucțiunile de pe ambalaj. Atât în cazul măceșelor, cât și al echinaceei, găsești și varianta de pliculețe. În funcție de producător, vei avea nevoie de unul sau de două pliculețe pentru 250 ml (o cană) de apă fierbinte.

Infuzia de ghimbir

Ai nevoie de o rădăcină de mărime medie de ghimbir proaspăt sau de două lingurițe de ghimbir ucat. Pe cel proaspăt îl dai pe răzătoare, după ce-l cureți de coajă, iar pe cel uscat îl lași ca atare.
Îl fierbi în jumătate de litru de apă, apoi lași lichidul să se răcească puțin, înainte de a adauga miere și lămâie. Dacă nu bei imediat tot lichidul, e bine să știi că procesul de infuzare face ca gustul să devină din ce în ce mai iute. Dacă îți place acest gust, îl poți lăsa intenționat să fiarbă mai mult. Ghimbirul are efect antimicrobian și te ajută și în cazuri de congestie nazală sau febră.

Infuzia de nuci

Ai nevoie de o mână de nuci, bine spălate și crăpate cu ciocanul. După ce ai fiert jumătate de litru de apă, adaugi nucile astfel pregătite și lași să fiarbă în continuare, aproximativ încă 10 minute. Strecori apoi nucile și bei lichidul după ce îl lași să se răcească puțin, de preferință fără adaos de zahăr sau miere.

Infuzia de cimbru

Ghimbirul se folosește, de regulă, la diverse preparate culinare, dar e foarte bun și când tușești, având efect expectorant și dezinfectant, ceea ce îl face ideal pentru tusea umedă.  Are și rol antimicrobian, fiind de ajutor în eliberarea căilor respiratorii.

Infuzia de cimbru se prepară foarte simplu. Torni apă clocotită peste plicuri sau peste cimbrul uscat și tocat. Ai nevoie de două linguri de cimbru uscat la o jumătate de litru de apă.

Infuzia de muguri de pin

Găsești mugurii de pin la plafar și îi poți folosi și pentru alte rețete, însă când te supără tusea sunt ideali în infuzie. Ai nevoie de două lingurițe de muguri la 250 de ml (o cană) de apă fierbinte. Apa se toarnă peste muguri, se lasă la infuzat timp de cinci minute, apoi se strecoară. Gustul răcoritor te va ajuta și la eliberarea căilor respiratorii.

Infuziile de tei sau mușețel

Ambele plante au proprietăți calmante și antibacteriene, așa că infuziile de mușețel sau de tei pot fi consumate cu încredere. Trebuie doar să ții cont că teiul are și proprietăți diuretice, așa că nu vei vrea să bei infuzia înainte de culcare. Pentru un gust plăcut, poți să adaugi lămâie și miere.

Infuzia de mușețel, în schimb, e mai bună fără îndulcitor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Ethnobotanical Survey of Plants Used for Treating Cough Associated with Respiratory Conditions in Ede South Local Government Area of Osun State, Nigeria”, Plants (Basel). 2020 May, Ibraheem Oduola Lawal, Ikeolu Idowu Olufade, Basirat Olabisi Rafiu, Adeyemi O. Aremu
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7286022/
2 Studiul „Natural Products for the Prevention and Treatment of Common Cold and Viral Respiratory Infections”, Pharmaceuticals (Basel). 2023 May, Nour Mammari et al.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10220542/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0