Exista remedii naturiste (din plante) care pot ajuta in infertilitate?

Anumite suplimente au fost asociate cu sporirea fertilității. Este important să se ceară sfatul medicului ginecolog sau medicului specialist în endocrinologie reproductivă înainte de a încerca orice fel de remedii naturiste pentru infertilitate.

Unele suplimente naturale îți pot crește șansele de a rămâne însărcinată, însă chiar și așa, majoritatea dovezilor științifice sunt limitate la studiile făcute pe animale, deci este nevoie de mai multe cercetări pentru a se ajunge la concluzii ferme.

Remedii naturiste pentru infertilitate

În funcție de cauza descoperită a infertilității în cazul tău, medicul fitoterapeut poate recomandă anumite suplimente nutritive care încurajează fertilitatea.

Maca sau „ginseng andin”

Maca este o plantă cultivată în Peru. Unele studii efectuate pe animale au descoperit că Maca îmbunătățește fertilitatea, însă rezultatele cercetărilor făcute pe oameni sunt mixte. Unele cercetări concluzionează că această planta îmbunătățește calitatea spermei, în timp ce altele nu au descoperit niciun efect în acest sens. În plus, unele cercetări au găsit dovezi cum că maca îmbunătățește dorința sexuală.

Pudra de maca se poate pune în terciuri de ovăz, batoane energizante sau diverse deserturi. Maca este considerată în general sigură pentru administrare, dar se recomandă ca persoanele care au afecțiuni ale tiroidei să ceară sfatul medicului dacă intenționează să utilizeze acest supliment pentru fertilitate.

Polenul de albine

Polenul de albine a fost asociat cu îmbunătățirea imunității, fertilității și, în general, este considerat unul dintre cei mai buni nutrienți. Un studiu efectuat pe animale a arătat că un consum de polen de albine a fost asociat cu îmbunătățirea calității spermei și cu îmbunătățirea fertilității la bărbați. Un alt studiu a indicat că microelementele izolate din polenul de curmal, de exemplu estrogenul și sterolii, pot îmbunătăți fertilitatea masculină și feminină. De asemenea, s-a raportat că polenul îmbunătățește parametrii spermatozoizilor, inclusiv motilitatea și viabilitatea acestora.

Propolis (numit și „clei de albine”)

Un studiu la care au luat parte femei cu endometrioză a descoperit că administrarea propolisului de două ori pe zi a avut drept rezultat o șansă cu 40% mai mare ca participantele să rămână însărcinate după 9 luni. Propolisul se găsește în farmacii sau magazine naturiste și vine sub formă de tablete, extract lichid și capsule.

Lăptișorul de matcă

Lăptișorul de matcă, produs tot de albine, este foarte bogat în aminoacizi, lipide, zaharuri, vitamine, acizi grași, fier și calciu. Studiile efectuate pe animale au arătat că lăptișorul de matcă poate îmbunătăți sănătatea sistemului reproducător la șoareci. Administrarea lăptișorului de matcă trebuie începută în cantități foarte mici, iar utilizarea trebuie oprită imediat dacă se identifică o reacție alergică. Lăptișorul de matcă este disponibil în starea sa naturală, arată ca o substanță asemănătoare gelului, sau se găsește sub formă de pulbere ori capsulă.

Uleiul de luminița nopții

Printre numeroasele remedii pentru fertilitate se află și uleiul de luminița nopții. Acest ulei conține cantități mari de acid gama-linoleic (GLA), un acid gras esențial, care poate stimula fertilitatea, prin faptul că reușește să crească nivelul de mucus cervical și să îmbunătățească funcția uterină. O metodă prin care se pot lua suplimente cu ulei de luminița nopții este în combinație cu ulei de pește:

Ia o capsulă de 1500-3000 mg de ulei de luminița nopții cu un pahar de apă începând din ziua 1 a menstruației. Ovulația începe de obicei din ziua 14 și, dacă se încearcă obținerea unei sarcini, suplimentul se va lua, deci, în cele 13 zile anterioare. Administrarea suplimentului se oprește în ziua a 14-a, deoarece faza de ovulație începe din acea zi. Continuarea administrării suplimentului după ziua 14 va duce la contracții uterine în faza luteală, ceea ce va îngreuna implantarea ovulului fertilizat în uter. Din ziua 14, deci a ovulației, se vor lua suplimente cu Omega 3 din ulei de pește.

Lemn dulce

Lemnul dulce ajută la detoxificarea și repararea ficatului, sprijină sistemul endocrin și reglează sistemul imunitar. Toate aceste trei funcții contribuie la o stare hormonală generală mai bună. Când iei remedii din această plantă, respectă întotdeauna dozele și nu îți administra cantități mai mari decât cele recomandate – îndrumare valabilă pentru orice remedii naturiste pentru infertilitate sau de altă natură. Extractul de lemn dulce poate fi cumpărat sub formă de tinctură sau poți prepara un decoct din rădăcina acestei plante.

Ashwagandha

Printre alte remedii naturiste pentru infertilitate se numără și Ashwagandha. Extractele din rădăcina acestei plante pot fi luate sub formă de capsule sau de tinctură. Ashwagandha întărește capacitatea corpului de a face față stresului, susține sistemul endocrin și ajută la normalizarea sistemului imunitar. Toate aceste aspecte, dacă ar fi diminuate sau slăbite, ar duce la probleme de fertilitate.

Scorțișoara (Cinnamomum zeylanicumon)

Scorțișoara conține uleiuri volatile, taninuri și alte substanțe chimice. În cadrul unui studiu pe animale, extractul de scorțișoară a indicat o posibilă stimulare a nivelurilor hormonilor. Numărul de spermatozoizi și motilitatea acestora în cazul animalelor tratate (șoareci) au fost semnificativ mai mari, în comparație cu grupul de control.

Atenție când apelezi la plante medicinale pentru fertilitate!

Unii experți sunt de părere că plante precum sunătoarea, echinacea și ginkgo biloba se numără printre acele remedii care ar putea afecta șansele de a concepe un copil. Bărbații și femeile care încearcă să devină părinți ar trebui să fie conștienți de efectele adverse ale suplimentelor pe bază de plante și să discute cu un specialist înainte de a încerca acest tip de remedii.

Oamenii de știință spun că multe preparate din plante, potrivit studiilor, conțin substanțe asemănătoare estrogenului, ceea ce poate avea un impact asupra concentrației de hormoni sexuali și asupra fertilității, atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților. Estrogenul este un hormon sexual feminin extrem de important, iar pilulele anticoncepționale, care conțin estrogen, intervin în funcționarea normală a hormonilor pentru a stopa ovulația și pentru a împiedica sarcina.

În general, nu este o decizie prea înțeleaptă ca o persoană îngrijorată în privința infertilității să apeleze la suplimente pe bază de plante fără să ceară mai întâi sfatul unui medic specialist în endocrinologie reproductivă. Așadar, mare atenție atunci când alegi suplimentele sau remediile din plante pentru tine sau pentru partenerul tău, deoarece unele ar putea să dăuneze producției de spermă și să afecteze capacitatea spermei de a fecunda ovulul.

 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Effects of date palm pollen on fertility: research proposal for a systematic review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5540518/

Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1