In ce cazuri nu este recomandat consumul de cafea

Mulți dintre noi se bazează dimineața pe o cană de cafea sau pe o ceașcă după-amiaza, pentru că ne energizează, ne ajută să ne concentrăm la muncă sau, pur și simplu, este o parte plăcută a rutinei noastre. Însă cafeina din cafea nu doar că te ajută să stai treaz, ci este și un stimulent al sistemului nervos central, care afectează organismul în multe feluri.

Oamenii beau cafea din mai multe motive, iar această băutură a devenit o parte importantă a culturii și obiceiurilor sociale în multe societăți. Unul dintre motivele cele mai frecvente pentru care se bea cafea este pentru efectul său stimulant. Cafeaua conține cafeină, un compus chimic care ajută la creșterea nivelului de energie și îmbunătățirea stării de alertă și concentrare. Un alt motiv este gustul. Cafeaua are o gamă largă de arome și gusturi, în funcție de tipul de boabe, metoda de prăjire și preparare, iar oamenii se bucură de plăcerea gustului. De asemenea, cafeaua este adesea asociată cu momente de relaxare și socializare. Oamenii se întâlnesc cu prietenii sau colegii pentru a bea o cafea și a discuta, iar această interacțiune poate fi plăcută și reconfortantă. 

Beneficiile cafelei sunt observate în cazul unui consum moderat, adică aproximativ 3-4 căni de cafea pe zi. Consumul excesiv de cafea poate duce la efecte secundare nedorite, cum ar fi insomnie, hipertensiune sau tulburări digestive. De asemenea, nu toate persoanele răspund la cafeină în același mod, deci este posibil ca unii oameni să aibă sensibilitate crescută la cafeină sau să nu o tolereze bine.

Chiar dacă îți place foarte mult cafeaua, gândește-te bine dacă este înțelept să bei o cantitate mare în fiecare zi, mai ales dacă suferi de anumite afecțiuni. Află ce efecte asupra organismului are pe termen lung cafeaua în exces și de ce pentru anumite persoane ar fi mai sănătos să nu bea deloc cafea.

RECOMANDARILE EPXERTILOR DOC

Beneficii cafea

Cercetările arată că dacă bei până la 4 căni de cafea simplă pe zi (care nu au mai mult de 400 mg de cofeină), aceasta nu ar trebui să aibă riscuri pentru sănătate, ba chiar să aducă beneficii. 

Cafeaua conține cafeină, un stimulent care ajută la creșterea nivelului de energie și îmbunătățirea concentrării și a atenției. Consumul de cafea poate îmbunătăți și performanțele fizice și rezistența în timpul activităților sportive, deoarece cafeina crește eliberarea de adrenalină și mobilizează depozitele de grăsimi pentru a fi folosite ca sursă de energie.

De asemenea, studiile au arătat că un consum moderat de cafea poate fi asociat cu un risc mai scăzut de dezvoltare a unor boli precum diabetul tip 2, Parkinson și unele tipuri de cancer (de exemplu, cancerul de ficat și cel endometrial). În plus, consumul moderat de cafea a fost asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta boala hepatică grasă non-alcoolică și ciroză. Mai mult decât atât, unele cercetări au sugerat că aportul moderat de cafea poate fi asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare și de mortalitate cauzată de acestea.

Cine ar trebui să limiteze sau elimine consumul de cafea?

Excesul de cafea este nociv pentru oricine, însă anumite persoane pot avea probleme și dacă beau cantități mici de cafea. Iată ce efecte negative poate avea consumul de cafea.

Consumul de cafea poate crește tensiunea arterială

Acest lucru este valabil în special în cazul oamenilor care suferă deja de hipertensiune, dar și în cazul celor care nu consumă, în mod normal, cafea. Într-un studiu, participanților care sufereau de hipertensiune li s-a dat 250 mg de cafeină (aproximativ două cafele), iar concluziile au scos la iveală că tensiunea lor arterială a fost mare la 2-3 ore după ce au consumat cafeaua. Un alt studiu a avut rezultate similare, de pe urma unei doze de 160 mg de cafeină. Cea mai mare creștere a fost observată îndeosebi în cazul participanților care nu consumau în mod normal cafea.

Cafeaua poate crește riscul de atac de cord la adulții tineri

Un studiu științific a arătat că adulții tineri care au fost diagnosticați cu o formă ușoară de hipertensiune au avut un risc de patru ori mai mare de a suferi un atac de cord, dacă au consumat cantitatea de cafeină echivalentă cu patru căni de cafea.

Și atacurile de gută sunt corelate cu consumul de cafea

Un alt studiu a arătat că persoanele bolnave de gută care consumă frecvent băuturi cu cafeină, fie că e vorba de cafea sau de energizante, au un risc crescut de a suferi mai des de atacuri de gută.

Cafeaua, asociată cu apariția chisturilor mamare

O altă cercetare a arătat că femeile care au consumat între 31 și 250 mg de cafeină pe zi au avut un risc de 1,5 ori mai mare să dezvolte boală fibrochistică mamară, iar femeile care au băut echivalentul a peste 500 mg de cafeină pe zi au avut o creștere de 2,3 ori a riscului de a dezvolta chisturi la sân.

Cafeaua poate cauza incontinență urinară

O cercetare a arătat că femeile care consumă multă cafeină sunt cu 70% mai predispuse să dezvolte incontinență urinară, comparativ cu cele care nu consumă cafea deloc.

Cafeaua poate fi o cauză a insomniei

Cafeina prezentă în sistemul unei persoane, aproape de ora la care această merge la culcare, poate cauza insomnie. Dacă o persoană suferă de tulburări de somn, o cafea dimineața poate să nu îi influențeze negativ somnul, dar dacă e băută după-amiaza sau seara, da.

Consumul de cafea poate provoca indigestie

Unele persoane care consumă băuturi cofeinizate regulat recunosc, de multe ori, că suferă de indigestie și de alte tulburări la nivelul stomacului. Aceste neplăceri au loc mai ales atunci când băuturile cu cafeină și cafeaua sunt consumate pe stomacul gol.

Cafeaua poate da dureri de cap

Deși dozele ocazionale de cafeină din cafea pot ameliora simptomele care însoțesc durerile de cap, supradozajul cu cafeină poate provoca dureri de cap.

Aportul de cafeină poate reduce fertilitatea la femei

Un studiu a arătat că un consum mare de cafeină poate reduce șansele de a rămâne însărcinată cu până la 27%.

Cafeaua nu ajută dacă ai diabet de tip 2

Deși, pentru persoanele sănătoase, cafeaua scade riscul de diabet de tip 2, potrivit rezultatelor unor cercetări, dacă ai deja boala, s-ar putea ca aportul de cafea să îți facă mai mult rău. De exemplu, un studiu condus de Asociația Americană de Diabet a arătat o asociere între consumul de cafea și slăbirea funcției metabolismului glucozei în cazul participanților cu diabet de tip 2.

Cafeaua înrăutățește simptomele menopauzei

Un studiu publicat în Jurnalul Societății Nord-Americane a Menopauzei a arătat că femeile aflate la menopauză care au consumat cafeină au avut un grad mai mare de simptome vasomotorii severe (valuri de căldură, transpirații nocturne etc.).

Cafeaua afectează sistemul muscular și sistemul osos

Consumată în cantități mari, cafeina din cafea poate interveni în absorbția și metabolismul calciului. Acest lucru poate contribui la subțierea oaselor (osteoporoză). Dacă ai un aport prea mare, cafeina poate provoca și contracții musculare involuntare.

Consumul de cafea agravează anxietatea

Persoanele care se știu că suferă de anxietate ar trebui să limiteze mult sau să evite complet cafeaua, deoarece le agravează simptomele. De asemenea, la persoanele cu tulburare de panică, consumul de produse cu cafeină le crește riscul de a avea un atac de panică.

Cum să te bucuri de efectele pozitive ale cafelei?

Pentru a te bucura de efectele pozitive ale cafelei și pentru a minimiza efectele negative, ia în calcul următoarele aspecte:

  • Consumă cafea cu moderație. Nu depăși 400 mg de cafeină pe zi, mai ales dacă te știi că ai probleme cu somnul, cu tensiunea arterială sau ești diabetic.
  • Bea o cafea la momentul potrivit. Bucură-te de o cafea în prima parte a zilei sau cel târziu până în ora 14.00, iar dacă ești mare amator de cafea, după această oră bea doar varianta decofeinizată.
  • Combate deshidratarea. Cafeaua are un efect diuretic, ceea ce înseamnă că poate provoca o ușoară deshidratare, deci asigură-te că de-a lungul zilei bei și suficientă apă.
  • Nu adăuga prea mult zahăr și frișcă. Adăugarea excesivă de zahăr și frișcă la cafea poate crește conținutul caloric și îi mai și ia din beneficii. Obișnuiește-te să reduci cantitatea de zahăr sau folosește îndulcitori naturali fără calorii, cum ar fi stevia.
  • Ascultă-ți corpul. Fiecare persoană poate reacționa diferit la cafeină. Dacă observi că ai simptome neplăcute, cum ar fi anxietate, palpitații sau insomnie, ia în considerare să reduci cantitatea de cafeină sau să renunți complet la cafea.
  • Evită cafeaua în anumite situații. În unele cazuri, precum în timpul sarcinii sau alăptării sau în prezența anumitor afecțiuni de sănătate, poate fi recomandat să eviți complet cafeaua sau să discuți cu medicul tău înainte de a o consuma. Încă nu s-a stabilit dacă în timpul acestor perioade de sarcină și alăptare cafeaua este complet sigură pentru făt, respectiv bebeluș, așa că e mai bine ca gravidele să fie prevăzătoare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard T.H. Chan - Is coffee good or bad for your health?
https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/is-coffee-good-or-bad-for-your-health/
JAHA - Coffee and Green Tea Consumption and Cardiovascular Disease Mortality Among People With and Without Hypertension
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.122.026477
Studiul „Coffee and Green Tea Consumption and Cardiovascular Disease Mortality Among People With and Without Hypertension”, apărut în Journal of the American Heart Association. 2023;12:e026477, Dec 2022, https://doi.org/10.1161/JAHA.122.026477, autori: Masayuki Teramoto et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0