Iarna purtam ochelari de soare?

De multe ori, atunci când pomenesc de ochelari de soare în cadrul consultațiilor oftalmologice, primesc replica – “îi folosim la vară”. Este total greșită ideea conform căreia ochelarii de soare se folosesc numai la temperaturi mari. Radiațiile ultraviolete, cele de care încercăm să ne protejăm ochii sunt prezente și în anotimpul rece.

De ce să porți ochelari de soare iarna?

Ochelarii de soare sunt o necesitate chiar și iarna, iar lipsa acestora, mai ales atunci când zăpadă este peste tot în jurul nostru, ne poate provoca afecțiuni grave la nivel ocular. Cei mai sensibili sunt ochii deschiși la culoare, însă nici ochii căprui sau negri nu ne protejează pe deplin. În plus, și pielea din jurul ochilor este expusă cancerului de piele, astfel că este important ca, inclusiv pe timpul iernii, să folosim creme cu protecție împotriva razelor solare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În plus, purtarea ochelarilor de soare iarna face activitățile în aer liber mai confortabile. Ochelarii de soare polarizați elimină eficient strălucirea de la apă și zăpadă. Iar asta nu doar că îți îmbunătățește vederea, ci servește și la creșterea performanței atunci când practici sporturi în aer liber.

Ochelarii de soare reduc strălucirea orbitoare a luminii reflectate

În sezonul rece, există riscul ca lumina soarelui să se reflecte pe un pavaj umed, pe bălți sau pe o suprafață a drumului. În zilele reci și fără nori, lumina soarelui care respinge suprafețele plate și strălucitoare (cum ar fi zăpada) se condensează și se intensifică. Această reflexie te va face să nu vezi, mai ales dacă ești cu fața spre soare.

De aceea, este indicat să porți ochelari de soare chiar și în anotimpul rece. Mai mult, ochelarii de soare ajută la întunecarea reflexelor puternice orbitoare și ajută la eliminarea tensiunii de pe ochi. Prin urmare, poartă ochelari de soare iarna, cu precădere când ești la volan sau dacă mergi cu bicicleta.

Ochelarii de soare îți protejează ochii de razele UV

Ochelarii de soare nu sunt un moft, ci și o necesitate, chiar și iarna. Ochelarii de soare oferă suficientă protecție UV - pe tot parcursul anului. Dacă nu-i porți, riști să te alegi cu leziuni oculare pe termen lung, mai ales dacă te expui în mod regulat radiațiile ultraviolete.  Afecțiuni precum cataracta, degenerescența maculară și îmbătrânirea prematură a pielii se numără printre problemele potențiale cu care te-ai putea confrunta.  

Zăpada intensifică razele ultraviolete

Știai că indicele UV poate fi de fapt mai mare când este zăpadă decât în cele mai fierbinți zile de vară? Da, ai citit corect. S-a raportat că până la 80% din lumina UV este reflectată de zăpadă, ceea ce aproape dublează expunerea generală. De aceea, este important să îți protejezi ochii de lumina UV intensificată.

Ochelarii de soare reduc oboseala vizuală

În lumina puternică a soarelui, mușchii feței (orbicularis oculi) te fac automat să te încrunți pentru a-ți proteja ochii. Iar uneori această încordare musculară poate fi foarte obositoare și poate duce chiar la dureri de cap. O pereche bună de ochelari de soare te va împiedica să te forțezi ca să vezi corect. 

Ochelarii de soare previn problemele de vedere

Fotokeratita este o afecțiune care apare în urma expunerii la razele ultraviolete (UV) de la soare reflectate de zăpadă. Iar mai grav este că expunerea îndelungată poate duce la pierderea temporară a vederii. Acum înțelegi de ce persoanele pasionate de sporturile de iarnă poartă ochelari de soare cu lentile închise la culoare când schiază, de exemplu? Așadar, este important să alegi ochelari de soare adecvați dacă practici schi sau snowboard.

Cataracta este principala cauză a orbirii în lume, conform Organizației Mondiale a Sănătății, multe cazuri fiind considerate a fi intensificate de razele UVB. Degenerescența maculară poate apărea și după expunerea neprotejată la soare, împreună cu pinguecula și pterigia, care provoacă umflături gălbui pe albul ochilor.

Purtarea ochelarilor de soare iarna poate împiedica, de asemenea, ca soarele strălucitor și vântul rece să îți usuce ochii. Această situație apare în momentul în care peliculele și canalele lacrimale ale ochilor nu reușesc să producă cantități suficiente de lacrimi, ceea ce vă poate afecta claritatea și calitatea vederii. De aceea, este important să fii proactiv în ceea ce privește sănătatea ochilor tăi pe tot parcursul anului.

Optează pentru ochelari speciali dacă practici sporturi de iarnă

Purtarea ochelarilor de protecție în timp ce practici sporturi de iarnă îți poate proteja ochii de particulele din aer care pot provoca abraziuni ale corneei. Protecția ochilor previne, de asemenea, ca temperaturile scăzute să îngusteze vasele de sânge și să înghețe corneea.

Ochelarii de protecție pentru zăpadă sunt formați dintr-o lentilă mare, cunoscută sub numele de scut. Acest lucru oferă protecție 100% împotriva razelor UV, indiferent cât de mult îți miști capul. Ochelarii de protecție pentru zăpadă au avantajul de a crea o etanșare împotriva pielii care îți menține fața caldă și o protejează de intemperii - în special atunci când schiezi și practici snowboard.

Ochelarii de soare îți protejează ochii de particulele dăunătoare din aer

Ochelarii de soare nu sunt indicați doar ca să îți ferească ochii de soare, ci oferă și protecție împotriva vântului sau a frunzelor căzute. Iarna, când uneori este vânt, ochelarii de soare îți protejează ochii de orice particule dăunătoare care ar putea fi în aer.

Dacă porți ochelari de soare iarna, este mai puțin probabil să te confrunți cu iritații sau cu uscăciune a ochilor. Fie că plănuiești să faci o scurtă drumeție sau mergi în vacanță la schi, asigură-te că ai la tine ochelarii de soare.

Ce se poate întâmplă în lipsa protecției la ultraviolete?

Cele mai frecvente boli care apar iarna sunt în strânsă legătură cu virozele respiratorii, însă, pe lângă acestea, razele UV reflectate de zăpadă și vântul uscat pot provoca oftalmia de zăpadă, manifestată prin înroșirea conjunctivei (membrana subțire, transparentă, ce acoperă albul ochiului), usturime, lăcrimare, fotofobie (toleranță redusă la lumina puternică) și senzația de “nisip în ochi”.

Zăpada proaspăt căzută reflectă 80-85% din razele UV, proporție care crește cu altitudinea (de aceea, “soarele de munte” arde mai tare decât cel “de la mare”). De asemenea, vremea foarte friguroasă, cu temperaturi scăzute poate duce la înghețarea secrețiilor lacrimale, în timp ce vântul puternic și uscat provoacă evaporarea secrețiilor lacrimale și senzația de ochi uscat.

Copiii au nevoie de protecție, de asemenea!

Să nu uităm nici de copii! La ei, structurile oculare sunt încă incomplet dezvoltate, iar efectul de deteriorare a cristalinului (lentila din interiorul ochiului) este cumulativ. Acest lucru va duce mai târziu la apariția cataractei, fenomen care începe încă din copilărie, din păcate.

Cum prevenim aceste afecțiuni?

Putem preveni afecțiunile oculare legate de expunerea la UV, protejându-ne cu ajutorul ochelarilor de soare cu protecție UV (100% pentru UVA și UVB sau până la 400 nm), ochelari cu lentile cât mai mari, care să protejeze și aria din jurul ochilor.

Cantitatea de lumină transmisă prin lentilă este marcată pe brațul ochelarilor de soare și explicată în eticheta lor:

  • Categoria 0 – lasă să treacă prin ei 80-100% din lumină, o mică parte din ea fiind blocată de filtrele lentilei - eficienți în vreme cu nori, fără soare
  • Categoria 1 – 43-80% - vreme cu nori, puțin soare
  • Categoria 2 – 18-43% - vreme cu soare moderat
  • Categoria 3 – 8-18% - soare puternic, medii ce pot cauza reflexii – apă, nisip. Reprezintă cea mai des întâlnită categorie de protecție pentru lumina naturală oferită de ochelarii de soare.
  • Categoria 4 – 3-8% - soare puternic, zăpadă, interziși a fi purtați la condus .

Pe lângă lentila cu protecție UV, putem alege și un filtru polarizat, avantajele acestei lentilei fiind: eliminarea reflexiilor orbitoare, contrast mai bun, culori naturale, reducerea senzației de “ochi obosiți”, 100% protecție UV.

În plus, noile tehnologii, au permis apariția ochelarilor de ski sau pentru diverse ocazii speciale (vânătoare, pescuit, mers cu bicicleta, jucat golf etc), lentilele lor având încorporate filtre speciale care estompează culorile puternice din mediu – albastru sau verde – ducând la un contrast mult mai bun.

Atunci când alegi o pereche de ochelari de soare pentru condusul pe timp de iarnă, asigură-te că nuanța lentilelor oferă un contrast bun, o distincție clară a culorilor și vizibilitate atât în condiții însorite, cât și în condiții cu nori. De exemplu, lentilele maro și gri sunt cele mai eficiente în reducerea intensității luminii fără a distorsiona culorile în majoritatea condițiilor de mediu. 

Condițiile de lumină se pot schimba în funcție de vreme, precum și de ora din zi.  Din acest motiv, este o idee bună să alegi o pereche de ochelari cu lentile interschimbabile. Având flexibilitatea de a schimba culoarea lentilelor, vei reuși să schimbi lentilele în funcție de diferitele tale nevoi vizuale și de condițiile de lumină.  

Așadar, nu este complicat să îți menții o vedere protejată, chiar și în soarele puternic de iarnă. Mergi în magazine specializate (optici sau clinici medicale) și nu cumpăra aceste accesorii din zone neamenajate în acest sens (piețe sau hypermarketuri) – îți poți face mai mult rău purtând astfel de ochelari neavizați.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
World Health Organization - Radiation: The known health effects of ultraviolet radiation
https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/radiation-the-known-health-effects-of-ultraviolet-radiation


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0