Valorile normale si anormale ale tensiunii arteriale

O tensiune de 120/80 mmHg si 140/90 mHg poate insemna ca exista un risc mare de a dezvolta hipertensiune daca nu se ia nicio masura pentru a tine acest lucru sub control.

Pentru a-ti masura tensiunea arteriala, medicul tau sau un specialist va aseza o manseta speciala in jurul bratului tau si iti va masura tensiunea arteriala fie cu ajutorul unui tensiometru clasic, fie folosind un tensiometru electronic.

Tensiunea arteriala, masurata in milimetri coloana de mercur (mmHg), este alcatuita din doua valori. Primul numar (cel din partea de sus a tensiometrului electronic) masoara presiunea sangelui din arterele tale, cand inima ta bate (tensiunea sistolica). Al doilea numar (cel din partea de jos a tensiometrului electronic) masora presiunea sangelui din arterele tale intre doua batai ale inimii (tensiunea diastolica).

 

Masuratorile tensiunii arteriale intra in 4 categorii generale, potrivit Mayo Clinic:

  • Tensiune arteriala normala - inseamna ca tensiunea ta arteriala este normala daca este mai jos de 120/80 mmHg sau mai mica de "12 cu 8".
  • Tensiune arteriala crescuta - cand ai tensiunea crescuta, asta inseamna ca tensiunea sistolica variaza de la 120 la 129 mmHg si ca tensiunea diastolica este sub 80 mmHg. Tensiunea arteriala crescuta tinde sa se agraveze in timp daca nu iei masurile necesare pentru a o tine sub control.
  • Hipertensiune grad 1 - daca vorbim de hipertensiunea arteriala de gradul 1, atunci tensiunea sistolica variaza de la 130 la 139 mmHg sau tensiunea diastolica variaza de la 80 la 89 mmHg.
  • Hipertensiune grad 2 - o forma mai grava, hipertensiunea de gradul 2 este reprezentata de o presiune sistolica de 140 mmHg sau de o presiune diastolica de 90 mmHg sau peste aceasta valoare.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ambele numere pe care ti le indica tensiometrul atunci cand iti masori tensiunea arteriala sunt importante, dar dupa varsta de 60 de ani, tensiunea sistolica este chiar mai importanta. Hipertensiunea sistolica izolata este o afectiune in care presiunea diastolica este normala (are valori mai mici de 90 mmHg), dar tensiunea sistolica este ridicata (are valori mai mari de 140 mmHg). Acesta este un tip destul de intalnit de hipertensiune in cazul persoanelor de peste 60 de ani.

Care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale?

Pentru a vedea daca tensiometrul indica valori normale, tensiunea ta arteriala trebuie sa aiba:

  • numarul de sus (tensiunea sistolica) - sa fie cuprins intre 90 si 120
  • numarul de jos (tensiunea diastolica) - sa fie cuprins intre 60 si 80.

Asociatia Americana a Inimii considera tensiunea arteriala a fi in parametri normali atunci cand ambele numere, tensiunea sistolica si cea diastolica sunt intre aceste valori. O tensiune arteriala normala ar fi sub 120/80 mmHg si peste 90/60 mmHg in cazul unui adult.

Hipertensiunea la adulti

Asa cum stii deja, tensiunea arteriala normala la adulti este sub 120/80 mmHg. Tensiunea arteriala cuprinsa intre 120-129 (daca vorbim de tensiunea sistolica) si sub 80 (daca vorbim de tensiunea diastolica) este considerata o tensiune arteriala crescuta. Asta inseamna ca ai un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arteriala mai tarziu. Medicul tau iti poate sugera sa mananci mai putine alimente sarate, sa adopti o dieta sanatoasa prin care ai grija de inima ta sau sa duci un stil de viata mai activ.

 

 

Daca tensiunea este “140 cu 90” sau 140/90 mmHg insemana ca presiunea sistolica este de 140 mmHg si presiunea diastolica este 90 mmHg.

Notiuni generale:

  • Este considerata hipertensiune valoarea de 140/90 mmHg sau mai mare (sau o medie de 135/85 mmHg monitorizata acasa);
  • Tensiunea ideala este considerata a fi intre 90/60 mmHg si 120/80 mmHg;
  • O tensiune scazuta este considerata a fi 90/60 mmHg sau mai mica.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 
Poti face chiar acum chestionarul de autoevaluare a sanatatii cardiace si beneficiezi de un voucher care iti asigura o serie de gratuitati si facilitati in cadrul campaniei DOC -  AFFIDEA ,despre care poti citi mai multe aici. Nu mai amana! Fa-ti chestionarul acum! Trebuie doar sa iti creezi un cont pentru a primi rezultatul si voucherele de gratuitate direct in mail. Este gratuit si iti poate salva sanatatea inimii!


Sursa foto: Shutterstock

Sursa informatii:

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0