Studiu: obezitatea infantila creste de patru ori riscul hipertensiunii arteriale la maturitate

Copiii obezi au un risc de patru ori mai crescut in a dezvolta tensiune arteriala ridicata la maturitate in comparatie cu copiii care au o greutate normala, arata un nou studiu.

 

Legatura dintre obezitatea in copilarie si hipertensiune

Autorii studiului au descoperit si faptul acesti copii supraponderali prezinta risc crescut de tensiune arteriala ridicata, sau hipertensiune, mai taziu in viata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

“Am aratat ca riscul de a dezvolta hipertensiune apare in copilarie” a spus autoarea studiului Dr. Sara Watson, un endocrinolog pediatru la Spitalul Riley pentru copii din cadrul Universitatii Indiana din Indianapolis. “Acea perioada este foarte importanta intrucat se produc schimbari la copiii supraponderali care contribuie la riscul aparitiei bolilor cardio-metabolice”. Asa numitele boli cardio-metabolice sunt cauzate de tensiunea arteriala ridicata, de nivelul mare de zahar in sange, de nivelul colesterolului si de grasimea abdominala in exces.

 

Daca ramane neinvestigata, tensiunea arteriala crescuta poate duce atat la boli cardiovasculare cat si la atac de cord sau accidente vasculare.

Incepand din anul 1986 un grup de cercetatori a urmarit evolutia a mai bine de 1,100 de adolescenti sanatosi din Indianapolis. Medicii le verificau inaltimea, greutatea si tensiunea arteriala de doua ori pe an, constatand ca doua treimi din acestia aveau o greutate normala, in timp ce 16 procente erau obezi si alte 16 procente erau supraponderali.

Cercetatorii au venit in acest an cu un studiu pentru subiectii de acum adulti. Aproape 26 de procente din copiii obezi au ajuns sa aiba tensiune arteriala ridicata in comparatie cu 14 procente din copiii supraponderali si doar 6 procente din copiii cu greutate normala. Echipa era programata sa raporteze datele studiului la o intrunire a Asociatiei Americane a Inimii din New Orleans.

Watson a declarat ca acest risc crescut la copiii supraponderali este mai ingrijorator decat riscul asociat copiilor obezi.

“Riscul este de doua ori mai mare pentru copiii supraponderali” a spus Watson. “In momentul de fata ne concentram mai mult pe copiii obezi, dar cred ca si copiii supraponderali merita la fel de multa atentie intrucat si riscul lor este destul de crescut”.

Studiul de 27 de ani este important “deoarece putine sunt studiile pe termen lung care au cercetat impactul obezitatii infantile asupra vietii de adult” a spus Myles Faith, un profesor de nutritie asociat la Scoala de Sanatate Globala Gillings din cadrul Universitatii Carolina de Nord din Chapel Hill. “Iti trebuie o perioada lunga de timp sa urmaresti evolutia bolii iar monitorizarea acestor copii de-a lungul vremii este o munca titanica. Aceste studii care se desfasoare pe perioade mari de timp sunt o resursa pretioasa pentru stiinta.”

Ce pot face parintii

“Atat parintii cat si pediatrii trebuie sa fie foarte atenti la indicele de masa corporala (IMC) al copiilor si sa ii ajute sa isi tina greutatea sub control” au spus Faith si Watson. Indicele de masa corporala este un indicator bazat pe inaltime si greutate. Parintii ar trebui sa incurajeze pediatrii sa urmareasca IMC-ul copiilor si sa fie gata sa promoveze mancatul sanatos si exercitiile fizice.

“Avem dovezi clare ca ajutorul familiei pentru copiii obezi poate imbunatatii IMC-ul si poate imbunatatii de asemenea si presiunea arteriala in adolescenta.” a mai spus Faith. Implicarea familiei poate fi de un real ajutor in reducerea obezitatii infantile. Este important sa ne gandim la acest lucru si din punct de vedere al legaturii familiale.

 
 

Au mai existat si alte studii prezentate la intrunirea asociatiei inimii care au atins si dezbatut acest subiect legat de copii si tensiunea arteriala crescuta.

Copiii care au una sau mai multe valori ale tensiunii arteriale crescute, au de trei ori mai multe sanse sa dezvolte hipertensiune ca adulti, a descoperit un studiu.

Folosind acelasi numar de copii din Indianapolis, cercetatorii au descoperit ca rata de tensiune arteriala crescuta la adulti a fost de 8,6 procente pentru copiii care nu au avut valori crescute in copilarie. Rata a sarit la 18 procente pentru adultii care au avut cel putin o valoare crescuta copiii fiind si de 35 de procente pentru adultii care au avut doua sau mai multe valori crescute pe parcursul copilariei.

“Studiul aduce in lumina necesitatea pediatrilor de a verifica cu regularitate tensiunea arteriala si greutatea” a declarat autorul studiului Wanzhu Tu, un profesor de biostatistica la Scoala de Medicina  din cadrul Universitatii Indiana din Indianapolis intr-un comunicat de presa al Asociatiei Americane a Inimii. “O tensiune arteriala ocazionala nu justifica un tratament, dar justifica monitorizarea mai atenta a acestor copii”.

Un alt studiu a demonstrat ca masurand nivelul de sodiu din urina copiilor poate fi de mare ajutor medicilor in a-i identifica pe aceia cu risc de a dezvolta hipertensiune mai tarziu in viata.

Medicii au folosit un screening de urina pentru a testa retentia de sodiu a unui grup de 19 copii. Retentia de sodiu creste nivelul de fluid din vasele sanguine, ceea ce poate duce la marirea tensiunii arteriale.

“Hipertensiunea nu mai este o boala intalnita doar la adulti” a explicat intr-un comunicat de presa cercetatorul Gregory Harshfield, directorul Institutului de Preventie din cadrul colegiulul medical Georgia de la Universitatea Georgia Regents Augusta.

Aceste date si concluzii ale studiului  prezentate la intrunirile medicale trebuie privite ca preliminare pana la publicarea revizuita a jurnalului.

 

[{ads-hipertensiune-second}]

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0