Hipertensiunea arteriala, un factor ce predispune la dementa

Cercetatorii sunt de parere ca scanarile cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica nucleara pot detecta leziunile cerebrale cauzate de hipertensiune. Acest lucru ar putea duce la un tratament administrat timpuriu, inainte sa apara simptomele de dementa.

 

Scanarile RMN pot detecta semnele precoce ale degradarii creierului, cauzate de tensiunea arteriala mare. Aceste tipuri de degradari / leziuni sunt o potentiala cauza a accidentelor vasculare cerebrale (AVC), pe care expertii le suspecteaza ca ar contribui la maladia Alzheimer si la alte forme de dementa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Se crede ca factorii de risc vasculari sunt o cauza principala a dementei, mai ales ca hipertensiunea arteriala este adeseori nedepistata si, astfel, provoaca daune creierului, rinichilor si altor organe. Din pacate, tratamentul pentru dementa este administrat, de regula, doar dupa ce sunt detectate simptomele cognitive, chiar si in cazul pacientilor cu factori de risc deja cunoscuti, cum ar fi hipertensiunea. Un nou studiu italian isi propune sa schimbe acest lucru.

Cercetatorii de la Centrul Regional de Excelenta in Hipertensiune, din cadrul Societatii Italiene de Hipertensiune, au analizat scanarile RMN ale persoanelor cu varste cuprinse intre 40 si 65 de ani care sufereau de hipertensiune, dar care nu aveau semne anterioare de deteriorari structurale ale creierului ori diagnostic de dementa.

 

Scanarile au detectat apoi semne ale deteriorarii aparute in microstructura creierului pacientilor (in substanta alba), chiar daca aceste modificari au aparut la pacienti care aveau hipertensiunea relativ bine tinuta sub control. In plus, cercetatorii spun ca au observat aceste modificari pe rezultatul RMN-ului chiar si in cazul persoanelor care nu aveau tensiunea arteriala extrem de mare.

Cum este afectat creierul pacientilor hipertensivi

Coordonatorul studiului, dr. Giuseppe Lembo, a explicat ca problema este ca modificarile neurologice asociate cu hipertensiunea arteriala sunt, de obicei, diagnosticate doar atunci cand deficitul cognitiv devine evident la acesti pacienti sau cand clasicul RMN arata semne clare ale deteriorarii creierului. In ambele cazuri, de cele mai multe ori este prea tarziu pentru a stopa acest proces.

Cercetatorii italieni au putut sa vada astfel ca, in cazul pacientilor hipertensivi, a existat o deteriorare a fibrelor de substanta alba care faceau legatura intre zone ale creierului implicate, de regula, in atentie, emotii si memorie. Un aspect important pe care nu trebuie sa il uitam este ca toti pacientii studiati nu prezentau semnele clinice ale dementei si ca, in neuroimagistica conventionala, ei nu prezentau semne ale atrofierii cerebrale.

Lorenzo Carnevale, primul autor al studiului, spune ca sunt necesare mai multe studii pe aceasta tema. El si colegii sai cred ca folosirea tractografiei (un model 3D al regiunilor de substanta alba din creier, care combina scanarile RMN si analiza imaginilor create pe computer) va duce la identificarea timpurie a persoanelor cu risc de dementa, iar in acest mod, pot avea loc din timp interventiile terapeutice la acesti oameni.

Din cauza ca studiul italian a avut un numar mic de participanti, rezultatele trebuie sa fie reproduse in grupuri mai mari si mai diverse de pacienti.

Dr. Nicole Harkin, medic cardiolog din New York, a declarat pentru Healthline.com ca "Tensiunea arteriala crescuta cel mai probabil duce la dementa din cauza unei serii de mici atacuri cerebrale «tacute», care au loc de-a lungul timpului". Potrivit dr. Harkin, orice valoare a tensiunii arteriale peste cea normala (120/80 mm Hg sau "12 cu 8") creste riscul de accident vascular cerebral (AVC). In plus, hipertensiunea arteriala este considerata de multi medici "inamicul public numarul 1" in ceea ce priveste cauza leziunilor cerebrale care pot duce la dementa.

Detectia precoce a acestor leziuni la nivelul creierului ar putea determina interventiile terapeutice necesare pentru scaderea tensiunii arteriale la acesti pacienti, fie prin intermediul medicatiei, fie prin schimbarile facute in stilul de viata (cum ar fi renuntarea la fumat, mai multa activitate fizica, adoptarea unei diete care este saraca in sare si este mai bogata in legume si fructe).

Important!

Trebuie sa iti masori tensiunea arteriala in mod regulat, sa mergi la medicul curant (care iti va masura tensiunea arteriala in cabinetul sau), iar daca valorile acesteia sunt mari, trebuie sa iei masurile necesare ca sa le scazi. Este esential sa scazi valorile acesteia cat mai timpuriu, deoarece hipertensiunea este o afectiune foarte inselatoare si iti va afecta, in timp, rinichii, retina si creierul.

 

 

[{ads-hipertensiune-second}]

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Studiul "Brain MRI fiber-tracking reveals white matter alterations in hypertensive patients without damage at conventional neuroimaging", publicat in 2018 in Cardiovascular Research, autori: Lorenzo Carnevale, Valentina D’Angelosante, Alessandro Landolfi, Giovanni Grillea, Giulio Selvetella, Marianna Storto, Giuseppe Lembo, Daniela Carnevale.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0