Ce efecte au tigarile electronice cu nicotina: accentueaza rigiditatea arterelor si cresc tensiunea arteriala

O noua cercetare a scos la iveala, pentru prima data, faptul ca tigarile electronice cu nicotina provoaca o rigiditate a arterelor la oameni.

Aceasta concluzie are implicatii importante pentru cei care folosesc tigarile electronice, mai ales ca arterele rigide sunt asociate cu un risc crescut de infarct miocardic si accident vascular cerebral mai tarziu, de-a lungul vietii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cercetarea a fost prezentata in cadrul unui congres international al Societatii Europene de boli Respiratorii (European Respiratory Society) la inceputul lunii septembrie, iar medicii din aceasta organizatie spun ca "Numarul persoanelor care folosesc tigara electronica a crescut dramatic in ultimii cativa ani. Tigarile electronice sunt considerate de publicul general ca fiind aproape inofensive. Industria tigarilor electronice isi prezinta aceste produse ca o modalitate de a reduce efectele nocive si de a ajuta oamenii sa renunte la fumat cand vine vorba de tigarile cu tutun. Cu toate acestea, inca se dezbate cat de sigure sunt tigarile electronice, iar un numar din ce in ce mai mare de dovezi sugereaza ca exista efecte adverse asupra sanatatii".

Rezultatele obtinute sunt preliminare, spune dr. Magnus Lundbäck, dar in acest studiu, oamenii de stiinta au descoperit ca este vorba de o crestere semnificativa a ritmului cardiac si a tensiunii arteriale la voluntarii care au fost expusi la tigarile electronice care contin nicotina. Rigiditatea arteriala a crescut aproape de trei ori in cazul persoanelor expuse la nicotina pe care o contineau tigarile electronice, comparativ cu grupul de control care nu a fost expus la nicotina.

In 2016, dr. Lundbäck si colegii sai din Suedia au recrutat 15 voluntari tineri si sanatosi, pentru a participa la acest studiu. Voluntarii erau fumatori ocazionali (fumau rar, cel mult 10 tigari pe luna) si care nu au mai folosit tigari electronice inainte de acest studiu. Media de varsta a fost de 26 de ani, 59% dintre ei erau femei, iar 41% erau barbati.

In mod aleatoriu, participantii au fost impartiti pentru a folosi tigari electronice cu nicotina vreme de 30 de minute in una dintre zilele din cadrul studiului si sa foloseasca tigari fara nicotina in celelalte zile. Cercetatorii au masurat apoi tensiunea arteriala, ritmul cardiac si gradul de rigiditate al arterelor imediat dupa ce participantii au fumat tigarile electronice si apoi la un interval de 2, respectiv 4 ore.

In primele 30 de minute dupa ce au folosit tigarile electronice care contineau nicotina, s-a observat o crestere semnificativa a tensiunii arteriale, a ritmului cardiac si a rigiditatii arteriale. Nu s-a observat un astfel de efect asupra ritmului cardiac si rigiditatii arterelor la voluntarii care au fumat tigari electronice fara nicotina.

Dr. Lundbäck spune ca imediata accentuare a rigiditatii arteriale pe care au observat-o el si colegii sai este cel mai probabil atribuita nicotinei. Accentuarea aceasta a fost temporara. Cu toate acestea, aceleasi efecte temporare asupra rigiditatii arterelor s-au demonstrat si ca urmare a folosirii tigarilor conventionale.

Expunerea cronica atat la fumatul activ, cat si la fumatul pasiv cauzeaza o accentuare permanenta a rigiditatii arteriale. Prin urmare, oamenii de stiinta suedezi speculeaza ca expunerea cronica la tigarile electronice cu nicotina ar putea provoca efecte permanente asupra rigiditatii arterelor pe termen lung. Nu exista insa studii despre efectele pe termen lung asupra rigiditatii arterelor ca urmare a expunerii cronice la tigarile electronice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tocmai de aceea, este foarte important ca rezultatele acestei cercetari sa ajunga la public si la medici, iar specialistii trebuie sa indrume populatia sa previna complicatiile de acest gen, prin indemnul de a renunta la fumat.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0