Cele mai folosite tratamente in hipertensiune

Exista mai multe tipuri de tratamente folosite in hipertensiune. Categoria de medicamente pe care medicul tau ti le prescrie depinde de valorile tensiunii tale arteriale, cat si de alte probleme medicale pe care le poti avea.

 

Inhibitorii ECA

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei I (cunoscuti si ca inhibitori ECA) reduc hipertensiunea, relaxand vasele de sange. Cele mai cunoscute medicamente sunt Enalaprilul, Lisinoprilul, Perindoprilul si Ramiprilul.

Cel mai intalnit efect advers este tusea uscata. Alte posibile efecte adverse pot fi: durerea de cap, ameteala si iritatia pielii.

Blocantul angiotensinei II (BA)

Blocantul angiotensinei functioneaza in acelasi mod ca si inhibitorii ECA, insa este recomandat daca inhibitorii ECA produc efecte adverse in cazul pacientului.

Cele mai cunoscute medicamente sunt: Amlodipina, Felodipina si Nifedipina. Alte medicamente cum ar fi Diltizaem si Verapamil sunt, de asemenea, folosite in tratarea hipertensiunii.

Posibile efecte adverse ale acestor medicamente sunt: durerile de cap, glezne umflate si constipatia.

Sucul de grapefruit in asociere cu aceste medicamente poate creste riscul efectelor adverse.

Diureticele

Cunoscute sub numele de "pastile de apa", diureticele te ajuta sa scapi de excesul de apa si de sare din organism, prin urina pe care o elimini. Sunt folosite atunci cand blocantii canalelor de calciu cauzeaza efecte adverse.

Cele mai cunsocute diuretice sunt: Indapamide si Bendroflumethiazide.

Posibile efecte adverse pe care le pot avea sunt: ameteala in momentul ridicarii, sete excesiva, nevoia de a merge des la toaleta si iritatia pielii.

Un nivel scazut al potasiului si al sodiului poate fi observat dupa folosirea pe o durata mai lunga de timp a dureticelor.

Beta-blocantele

Beta blocantele pot reduce hipertensiunea, facand inima sa bata cu o intensitate mai mica.

Candva un tratament foarte administrat in hipertensiune, acum este folosit doar cand celelalte tratamente nu dau rezultate. Asta deoarece beta-blocantele sunt considerate a nu fi foarte eficiente in comparatie cu celelalte tratamente pentru hipertensiune.

Cele mai cunoscute beta-blocante sunt: Atenol si Biosoprolol.

Posibile efecte adverse sunt: ameteala, durere de cap, oboseala, maini si picioare reci.

 

Blocante ale canalelor de calciu

Aceste medicamente (care includ amlodipina, diltiazem si altele) ajuta la relaxarea muschilor vaselor tale de sange. Unele dintre acestea iti incetinesc ritmul cardiac. Blocantele canalelor de calciu pot functiona mai bine pentru persoanele varstnice decat inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei I.

Sucul de grepfrut interactioneaza cu unele medicamente din aceasta clasa, punandu-te in fata unui risc mai mare de efecte adverse. Discuta cu medicul sau farmacistul daca ai motive de ingrijorare in legatura cu interactiunile medicamentelor.

Alte medicamente folosite uneori pentru a trata hipertensiunea arteriala

Si alte medicamente pot sa reduca tensiunea arteriala, iar medicul tau iti poate recomanda unul dintre acestea:

  • Alfa-blocante - acestea relaxeaza anumiti muschi si ajuta vasele mici de sange sa ramana deschise. Alfa-blocantele functioneaza prin impiedicarea unui hormon sa incordeze musculatura din peretii arterelor mai mici si venelor mai mici, lucru care determina vasele de sange sa ramana deschise si relaxate.
  • Vasodilatatoare - aceste medicamente deschid (dilata) vasele de sange. Ele afecteaza muschii din peretii vaselor de sange, impiedicand muschii sa se contracte si, astfel, impiedicand vasele sa se ingusteze. Drept rezultat, sangele circula cu mai multa usurinta prin vasele sanguine, iar inima ta nu trebuie sa pompeze atat de mult.
  • Alfa-beta-blocante (betablocante cu actiune alfa-blocanta) - aceste medicamente functioneaza intr-un mod similar cu beta-blocantele. Ele pot fi prescrise de medic pentru pacientii cu hipertensiune arteriala, care au un risc de a suferi de insuficienta cardiaca.


Tratamentul pentru hipertensiune, de regula, implica o combinatie intre modificarile pe care le faci in stilul de viata si medicatia prescrisa de medic. Uneori, schimbarile in stilul de viata sunt suficiente pentru a readuce tensiunea arteriala la valori normale. Aceste modificari pot include: alimentatia, exercitiile fizice si scaderea in greutate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Sursa informatii:

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0