Alimente si bauturi de EVITAT in hipertensiune

Daca ai hipertensiune arteriala sau prehipertensiune (o afectiune in care tensiunea este mai mare decat in mod normal, dar nu suficient de ridicata pentru a fi diagnosticata ca hipertensiune), studiile arata ca poti sa o reduci adoptand o dieta sanatoasa.

Mai jos iti prezentam o lista cu alimentele si bauturile pe care ar trebui sa le limitezi sau sa le eviti daca suferi de hipertensiune arteriala:

Sarea

Sa retii ca sarea si sodiul sunt inamicii tai cand vine vorba de hipertensiunea arteriala si de bolile cardiovasculare. Peste 75% din sodiul pe care il "mananci" intr-o zi provine din alimentele ambalate, nu din ceea ce pui pe masa, in solnita. Unele dintre cele mai sarate alimente din comert sunt: mezelurile, pizza congelata, sucurile de legume, supele la conserva, produsele din tomate imbuteliate sau la conserva.

Mezelurile

Carnea procesata si diversele mezeluri feliate pot fi adevarate "bombe" cu sodiu, adica au multa sare, numita si clorura de sodiu. Aceste carnuri sau mezeluri sunt adeseori afumate, condimentate si conservate cu multa sare. 

Pizza congelata

Toate tipurile de pizza pot fi daunatoare pentru persoanele care sunt atente la consumul de sare. Combinatia de branza, carne sau mezeluri afumate, sos de tomate si paine inseamna mult sodiu, iar pizza congelata este in special periculoasa pentru persoanele cu hipertensiune. Pentru a mentine aroma preparatului o data ce pizza a fost coapta, producatorii adauga adeseori si mai multa sare.

Muraturile

Conservarea oricarui aliment necesita sare, mai ales ca sarea este cea care impiedica descompunerea si stricarea alimentelor si le mentine "proaspete" (comestibile) mai mult timp. Cu toate acestea, sarea poate transforma chiar si cel mai nevinovat castravete intr-un "burete" care absoarbe sarea. Cu cat legumele stau mai mult timp in lichidele cu sare care le mureaza, cu atat mai mult sodiu pot sa absoarba.

Supele la conserva

Sunt simple si usor de preparat, in special cand te grabesti sa mananci ceva sau nu te simti bine. Chiar si asa, supele de la conserva sunt bogate in sodiu. Diversele tipuri de supe din comert (fie ca sunt concentrate, fie ca nu - pe care americanii le numesc "stock" sau "broth") pot fi daunatoare pentru sanatatea ta. O optiune mai buna este sa iti prepari singura supa, acasa, dupa o reteta cu un continut redus de sare.

Produsele din tomate, la conserva sau la sticla

Ca regula generala, produsele obtinute din rosii sunt problematice pentru cei cu hipertensiune. Sosurile de tomate la conserva, sosurile de paste si sucurile de rosii sunt marii vinovati si contin foarte mult sodiu. Chiar si sosul marinara clasic, pe care il folosesti la paste, poate sa aiba peste 450 miligrame de sodiu, scrie healthline.com. Cand mergi la cumparaturi, cauta versiuni ale acestor produse cu un continut redus de sare.

Zaharul

Stiai ca un consum excesiv de zahar este legat de hipertensiunea arteriala? Zaharul, in special bauturile indulcite cu el, a contribuit la o crestere in ceea ce priveste obezitatea la oamenii de toate varstele. Hipertensiunea arteriala este mai comuna la oamenii care sunt supraponderali sau obezi, asa ca trebuie sa fii cu bagare de seama atunci cand consumi zahar si alimente dulci. Asociatia Americana a Inimii recomanda femeilor sa limiteze adaosul de zahar la 6 lingurite (sau 24 de grame) pe zi, iar barbatilor le recomanda sa se limiteze la 9 lingurite (sau 36 de grame) de zahar pe zi.

Cafeaua

Daca ai hipertensiune sau prehipertensiune, poate ca acum ar fi momentul sa renunti la obiceiul de a bea cafea. Chiar si inofensiva cafea de dimineata (fie ca e o ceasca, fie ca sunt mai multe) poate cauza o crestere temporara in ceea ce priveste tensiunea arteriala. Daca bei regulat cafea, acest obicei poate contribui la hipertensiunea ta arteriala. De fapt, orice bautura cofeinizata poate cauza o crestere a tensiunii arteriale.

Alcoolul

Cantitatile mici spre moderate de alcool pot sa iti reduca tensiunea arteriala, dar daca bei prea mult alcool, acest obicei iti poate creste tensiunea. De asemenea, daca bei prea mult alcool iti poate creste riscul de a face multe tipuri de cancer, iar acest lucru este valabil chiar si pentru oamenii care beau alcool doar ocazional. Daca bei mai mult de trei bauturi alcoolice intr-o singura "sesiune", acest lucru poate cauza o crestere temporara a tensiunii, potrivit Mayo Clinic, iar consumul repetat de alcool poate duce la probleme pe termen lung in ceea ce priveste hipertensiunea arteriala.
 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0