Activitatea fizica poate sa scada tensiunea arteriala [studiu]

Un studiu nou arata ca activitatea fizica poate reduce tensiunea arteriala, la fel de bine ca medicamentele.

Cercetatorii de peste hotare au adunat informatii de la aproape 400 de trialuri clinice si au descoperit ca pentru persoanele cu hipertensiune arteriala, activitatea fizica (de exemplu, mersul pe jos, inotul si antrenamentele simple cu greutati) pare sa fie la fel de benefica precum majoritatea medicamentelor folosite pentru a o trata. Chiar si asa, cercetatorii atrag atentia ca persoanele hipertensive nu ar trebui sa intrerupa tratamentul medicamentos.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Huseyin Naci, de la London School of Economics, si colegii lui au analizat datele colectate din 194 de studii, analizand impactul medicamentelor asupra scaderii valorilor hipertensiunii arteriale si 197 de trialuri, care testau impactul exercitiilor fizice structurate. Studiile clinice au implicat, in total, aproape 40.000 de oameni, insa niciunul dintre studii nu a comparat direct exercitiile fizice cu medicatia pentru hipertensiune.

Echipa de cercetatori a descoperit ca tensiunea arteriala a fost mai scazuta in cazul persoanelor tratate cu medicamente, doar in cazul celor care au adoptat programe de exercitii fizice structurate, insa cand analiza a fost restransa doar la cei cu hipertensiune, exercitiile fizice s-au dovedit a fi la fel de eficiente ca si medicamentele hipotensive.

O combinatie de exercitii de anduranta, cum ar fi mersul pe bicicleta ori plimbarile (mersul pe jos) si antrenamentul dinamic de rezistenta, precum exercitiile cu greutati s-au dovedit a fi indeosebi eficiente in reducerea tensiunii arteriale.

In analizele efectuate de oamenii de stiinta care combinau toate populatiile de pacienti, medicamentele antihipertensive au obtinut o reducere mai mare in ce priveste tensiunea arteriala sistolica de baza, in comparatie cu interventiile ce presupuneau exercitii fizice.

In comparatie cu grupurile de control, toate tipurile de exercitii fizice (inclusiv combinatia de anduranta si rezistenta) si toate clasele de medicamente antihipertensive au fost eficiente in reducerea tensiunii arteriale sistolice de baza.  

"Nu credem, pe baza studiului nostru, ca pacientii ar trebui sa inceteze sa isi mai ia medicamentele antihipertensive. Pe de o parte, putem sa le recomandam medicilor sa inceapa sa le prescrie pacientilor mai multe exercitii fizice, insa in acelasi timp trebuie sa ne asiguram ca pacientilor carora le-au fost recomandate interventii, precum exercitiile fizice, pot sa adere la aceste antrenamente si pot sa se bucure, intr-adevar, de beneficiile pe care le are miscarea", a declarat Huseyin Naci, citat de newscientist.com.

In concluzie, cercetatorii au spus ca, avand in vedere estimarile lor, efectul de scadere a tensiunii arteriale sistolice pe care il au exercitiile fizice in randul persoanelor hipertensive pare sa fie similar cu cel al medicamentelor antihipertensive folosite in mod frecvent pentru a trata aceasta afectiune.

Nu lasa hipertensiunea netratata!

Tensiunea arteriala mare, numita in limbaj medical si hipertensiune, afecteaza foarte multi oameni din tara noastra, desi multi dintre acestia nu isi dau seama ca au aceasta afectiune. Daca este lasata netratata, hipertensiunea arteriala poate creste riscul de a avea unele probleme de sanatate grave, precum infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.

La majoritatea adultilor nu exista o cauza identificabila a hipertensiunii. Acest tip de tensiune arteriala mare (numita hipertensiune primara sau esentiala), tinde sa se dezvolte lent, in decursul a multi ani.

La alte persoane, hipertensiunea este cauzata de o afectiune existenta si se numeste hipertensiune secundara, ea tinde sa apara subit si sa cauzeze valori mai mari decat ar cauza hipertensiunea primara.

Diverse conditii medicale si medicamente pot duce la hipertensiune secundara: sindromul de apnee obstructiva in somn, problemele renale, tumorile glandei suprarenale, problemele glandei tiroide, anumite malformatii congenitale ale vaselor de sange, unele medicamente (pilulele contraceptive, remediile pentru raceala, decongestionantele, analgezicele fara prescriptie medicala, unele medicamente pe baza de prescriptie), substantele ilegale (cocaina si amfetaminele).

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Meta-analiza "How does exercise treatment compare with antihypertensive medications? A network meta-analysis of 391 randomised controlled trials assessing exercise and medication effects on systolic blood pressure", publicata in decembrie 2018, in British Journal of Sports Medicine, autori: Huseyin Naci, Maximilian Salcher-Konrad, Sofia Dias, Manuel R Blum, Samali Anova Sahoo, David Nunan, John P A Ioannidis.
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20373410

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0