8 factori care iti afecteaza masurarea tensiunii arteriale

Ai observat că, uneori, tensiunea ta arterială este mai mare (sau mai mică) decât în mod obișnuit? În acest articol îți arătăm care ar putea fi cauzele pentru care observi aceste modificări la măsurarea tensiunii arteriale.

Măsurarea tensiunii arteriale este importantă pentru a afla dacă valorile tensionale sunt normale sau dacă persoana suferă de hipertensiune ori hipotensiune. În majoritatea cazurilor de hipertensiune nu există semne de avertizare, în timp ce hipotensiunea provoacă simptome precum amețeală, slăbiciune, greață, transpirație rece, paloare, leșin. E bine de știut că măsurarea tensiunii arteriale poate fi afectată de mai multe lucruri.

Ce influențează măsurarea tensiunii arteriale?

De la poziția în care stai când îți iei tensiunea și până la faptul că ai mâncat anumite alimente sau că ești deshidratat, există multe aspecte care afectează măsurarea tensiunii arteriale.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

1. Poziția pe care o ai în momentul măsurătorii

Dacă stai incorect sau dacă picioarele îți atârnă, de exemplu, acest lucru îți poate afecta valorile indicate de tensiometru, deoarece presiunea arterială este diferită atunci când stai în picioare, comparativ cu momentele în care stai jos. Poziția corectă pentru măsurarea tensiunii arteriale este să stai așezat pe un scaun, cu spatele drept și lipit de spătar și cu picioarele bine fixate în podea (nu ai voie să stai picior peste picior).

2. Modul în care îți ții brațul în timpul măsurătorii

Dacă brațul tău nu este susținut, atunci e posibil ca valoarea tensiunii arteriale să fie una greșită. Brațul tău ar trebui să stea drept, așezat pe o masă sau să fie sprijinit de persoana care îți ia tensiunea. Brațul nu ar trebui să atârne în aer, nici să stea prea sus sau prea jos, deoarece aceste poziții incorecte pot afecta modul în care inima trebuie să pompeze sângele, lucru care îți afectează, la rândul său, tensiunea arterială.

3. Faptul că nu ai mers la baie înainte

Recomandarea noastră este să îți golești vezica urinară chiar înainte de măsurarea tensiunii arteriale. O vezică urinară plină ar putea să îți crescă tensiunea arterială, iar valorile nu ar fi tocmai corecte din acest motiv.

4. Fumatul

Fumatul nu este niciodată prieten cu tensiunea arterială, cu atât mai mult înainte de vizita la cabinetul medicului de familie. Fumatul îți poate crește valorile tensiunii arteriale, deoarece acest obicei cauzează spasme în artere.

5. Cina pe care ai luat-o cu o seară înainte

Faptul că ai mâncat o masă ceva mai sărată în ziua sau în seara de dinaintea vizitei la cabinetul medicului poate duce, temporar, la valori mai ridicate ale tensiunii arteriale. Ar trebui să fii atent la ceea ce mănânci în ziua în care mergi la medic pentru măsurarea tensiunii arteriale. Adoptă o dietă echilibrată și sănătoasă, care conține mai multe legume, fructe, cereale integrale și proteine slabe și mai puține ingredientre precum sarea, zahărul și grăsimile animale.

6. Manșeta tensiometrului

Când vine vorba de manșeta tensiometrului, aceasta ar trebui să ți se potrivească perfect pe braț. Dacă este prea largă, ai putea obține valori care sunt în mod fals mai mici. Dacă manșeta este prea strânsă pe braț, valorile tale ar putea apărea în mod greșit ca fiind prea mari. Așa că fii foarte atent la aceste aspecte. 

7. Gradul de hidratare a corpului

Deshidratarea poate să îți scadă tensiunea arterială, așa că fii cu băgare de seamă și asigură-te că bei suficiente lichide în ziua de dinainte și chiar și în ziua în care mergi la cabinetul medicului. Este important ca medicul să obțină valorile corecte ale tensiunii tale arteriale, astfel încât să nu o trateze în exces, dar nici să o trateze prea puțin.

8. Discuțiile mărunte

Nu trebuie să fii nepoliticos, dar dacă persoana care îți măsoară tensiunea arterială la domiciliu încearcă să discute cu tine, roag-o să aștepte puțin și spune-i că veți vorbi după ce îți măsoară tensiunea. Vorbitul îți poate crește tensiunea arterială, așa că ar fi cel mai bine să te relaxezi și să nu vorbești deloc în timpul măsurătorii. La cabinetul medicului, cel mai probabil persoana care îți ia tensiunea îți va pune în vedere să nu vorbești în perioada măsurătorii.

Valorile tensiunii arteriale

Tensiunea arterială este măsurată în milimetri de mercur (mmHg) și este dată sub forma a două numere:

  • tensiunea sistolică – presiunea sângelui în pereții arterelor când inima bate;
  • tensiunea diastolică – presiunea sângelui când inima se odihnește între bătăi.

De exemplu, o tensiune arterială dată ca 120/80 mmHg înseamnă o presiune sistolică de 120 mmHg și o presiune diastolică de 80 mmHg.

  • Tensiunea arterială normală este considerată a fi între 90/60 mmHg și 120/80 mmHg;
  • Hipertensiunea arterială este considerată a fi de 140/90 mmHg sau mai mare;
  • Hipotensiunea arterială este considerată a fi mai mică de 90/60 mmHg.

Dacă citirea valorii măsurate este între 120/80 mmHg și 140/90 mmHg, este posibil să fii la risc riscul de a dezvolta hipertensiune arterială. 

Când se recomandă măsurarea tensiunii arteriale?

O măsurare a tensiunii arteriale este adesea inclusă în controlul regulat la medicul de familie. Adulților cu vârsta peste 18 ani ar trebui să li se măsoare tensiunea arterială cel puțin o dată la doi până la cinci ani. Persoanele aflate la risc mai mare de a avea hipertensiune sunt cele cu vârste de 40 de ani sau mai mult, supraponderale sau care suferă de obezitate sau care au antecedente familiale de boli de inimă ori diabet. Și femeile care iau pilule contraceptive pot avea tensiunea arterială mărită.

Dacă, în urma măsurării tensiunii arteriale, ai fost diagnosticat cu hipertensiune arterială, medicul îți poate recomanda modificări ale stilului de viață sau modificări plus medicamente pentru a regla valorile tensionale.

Cum poți preveni hipotensiunea?

Hipotensiunea poate apărea dintr-o varietate de cauze:

  • Hipotensiune arterială ortostatică (când te ridici prea repede de pe scaun sau din pat);
  • Boli ale sistemului nervos central (cum ar fi boala Parkinson);
  • Volum de sânge scăzut (din cauza unor răni severe);
  • Afecțiuni care pun viața în pericol (aritmii, embolie pulmonară, atac de cord, anafilaxie, sepsis);
  • Administrarea unor medicamente (pentru hipertensiune, disfuncție erectilă etc.) sau consumul de droguri recreative;
  • Temperaturi extreme (prea frig sau prea cald).

Hipotensiunea nu poate fi prevenită în toate aceste cazuri, excepție făcând evitarea circumstanțelor sau a acțiunilor care pot duce la scăderea prea mare a tensiunii arteriale, cum ar fi consumul de droguri recreative sau de suplimente pe bază de plante care pot scădea tensiunea arterială. Dacă medicamentele pe care le iei pentru diverse afecțiuni îți scad prea mult tensiunea arterială, nu renunța la tratament și nu-ți modifica singur dozele, ci mergi la medic pentru recomandări.

Cum se poate preveni hipertensiunea?

Oricine poate face hipertensiune arterială, riscul fiind mai mare pentru persoanele mai vârstnice, pentru cele cu kilograme în plus, dar și pentru cele care au un stil de viață dezordonat, cu lipsa exercițiilor fizice, consum excesiv de alcool și un aport prea mare de sare.
Riscul de hipertensiune se poate scădea făcând alegeri mai sănătoase în ce privește stilul de viață:

O alimentație echilibrată

Poți contribui la prevenirea hipertensiunii arteriale consumând cu predilecție legume și fructe proaspete, pâine integrală, carne slabă, ouă, brânzeturi slabe, tofu, grăsimi sănătoase (nuci, avocado, măsline, ulei de măsline sau de floarea-soarelui presat la rece) și evitând sau consumând mai puține produse cu zahăr, sare multă adăugată și grăsimi animale (unt, untură, smântână etc.) sau grăsimi trans.

Mișcare zi de zi

Și dacă nu ai suficientă activitate fizică zi de zi, măcar de câteva ori pe săptămână și tot este bine, atâta vreme cât reușești să aduni cel puțin 150 de minute de mișcare. Alege forme de activitate fizică pe care îți vine mai simplu să le practici regulat, pentru că altfel vei renunța la ele. Poate ți-e mai ușor să faci exerciții de gimnastică în casă sau să pedalezi pe bicicleta statică ori să te plimbi în parc cu rolele sau să alergi.

O greutate corporală normală

Kilogramele în plus cresc riscul de hipertensiune arterială, așa că e important să te menții la o greutate corporală normală pentru vârsta și înălțimea ta. Dacă nu știi care ar fi greutatea normală în cazul tău, întreabă medicul de familie. Tot acesta te poate ajuta și cu un plan de slăbire sănătoasă dacă te lupți cu kilogramele în plus. În general, o alimentație cum am discutat mai sus, hrănitoare și care îți aduce un număr potrivit de calorii, combinată cu activitate fizică regulată, te ajută să ajungi la o greutate potrivită și să o menții.

Mai puțin alcool

Pentru a contribui la prevenirea hipertensiunii arteriale, limitează consumul de alcool. Dacă nu bei deloc, ești deja pe calea cea bună în scăderea riscului de hipertensiune, iar dacă bei, limitează-te la cel mult un pahar pe zi dacă ești femeie, respectiv cel mult două pahare pe zi dacă ești bărbat.

Renunțarea la fumat

Dacă nu fumezi, este foarte bine, iar dacă ești fumător e bine să știi că acest viciu crește riscul de hipertensiune, pe lângă alte riscuri pentru sănătate. Renunțarea la acest obicei nociv este dificilă, dar nu imposibilă, mai ales dacă ceri sprijinul medicului de familie. Acesta îți poate recomanda inclusiv unele medicamente care să te ajute în tranziția spre o viață de nefumător.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Measure Your Blood Pressure
https://www.cdc.gov/bloodpressure/measure.htm
MedlinePlus - How to Prevent High Blood Pressure 
https://medlineplus.gov/howtopreventhighbloodpressure.html

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0