Niacina, vitamina administrata in exces ce cauzeaza hepatotoxicitate

Niacina, adica vitamina B3, este contraindicata in doze mari in caz de afectiuni hepatice intrucat prezinta risc de hepatotoxicitate crescut.

Niacina este o vitamina solubila in apa care, in doze mari, este eficienta in reducerea colesterolului LDL dar si in cresterea colesterolului HDL, de aceea este adesea folosita in tratarea dislipidemiei. Niacina are insa si efecte nedorite atunci cand e administrata in doze mari, fiind asociata cu leziunile aparute la nivelul ficatului si cu hepatotoxicitatea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Doza zilnica recomandata de vitamina B3 este de 14 – 16 mg la adulti, 18 mg la femeile insarcinate si 2 -12 mg la copii. Administrata in dozele permise, niacina nu prezinta niciun risc pentru sanatate. Totusi, in aceste doze nu are niciun efect asupra colestrolului, asa ca in tratamentul pentru colesterolul marit se folosesc doze mult mai mari, care depasesc dozele zilnic recomandate de vitamina B3.

Efectele niacinei in exces asupra ficatului

Niacina in doze care depasesc 500 mg zilnic determina cresterea valorilor serice a amniotransferazei cu pana la 20%. La unii pacienti insa, apare si o scadere a proteinelor serice sintetizate de ficat, scadere care este remediata de intreruperea administrarii de vitamina B3.

In cazuri si mai rare, niacina poate cauza hepatotoxicitate serioasa, insa aceasta situatie nu este des intalnita.  Pacientii experimenteaza intr-o asemenea situatie simptome precum icterul, mancarimi ale pielii, greata, varsaturi si oboseala extrema.

Hepatotoxicitatea din cauza niacinei apare, mai degraba, in cazurile in care aceasta este administrata pe o perioada indelungata, in doze mari. Daca faci parte dintre pacientii care consuma suplimente pe baza de niacina pe o perioada indelungata, e bine sa iti monitorizezi ficatul pentru a observa daca apar simptome alarmante.

Un articol publicat in anul 2007 in Analele Medicinei de Urgenta de peste Ocean a prezentat cazul unui pacient care a necesitat transplant de ficat dupa ce a consumat pret de cateva zile consecutiv o cantitate de 5000 mg de niacina.

Niacina este cotraindicata in caz de afectiuni hepatice severe, ulcer stomacal sau hemoragii interne.

Hepatotoxicitatea cauzata de unele medicamente sau suplimente precum cel de vitamina B3 poate fi cauzata fie de un mecanism direct hepatotoxic, fie de un mecanism imunologic declansat de medicamentul respectiv. Hepatotoxicitatea cauzata de excesul de niacina poate cauza hepatita acuta sau hepatita acuta asociata cu colestaza biliara.

Odata ce niacina patrunde in ficat, este metabolizata si, daca la ficat apar concentratii mari de niacina, pot aparea problemele.

Niacina este prescrisa pentru tratarea colesterolului si a afectiunilor asociate de mai bine de 50 de ani, insa asta nu inseamna ca ar trebui sa consumi suplimente pe baza de niacina fara sa te consulti cu medicul tau in prealabil. Problemele pe care administrarea de niacina le poate cauza pot fi mai mari si mai serioase decat sunt beneficiile pe care vitamina B3 le poate avea asupra organismului.

Asadar, consulta-te cu un medic inainte de a lua orice decizie cu privire la starea ta de sanatate. Acesta va fi in masura sa aleaga cea mai buna varianta de tratament in functie de problemele de sanatate pe care le ai.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0