Suplimentele cu B3 (niacina) - recomandari si precautii

Pacientul cu hepatita C este expus riscului de toxicitate hepatica in urma administrarii unor suplimente alimentare sau a unor medicamente. De aceea, cei cu hepatita C trebuie sa stie la ce riscuri sunt expusi atunci cand administreaza niacina – vitamina B3.

 

Niacina, cum este cunoscuta vitamina B3 sau acidul nicotinic, este o vitamina solubila in apa, care este utilizata, ca principal scop terapeutic, sub forma de agent de scadere a lipidelor din sange si a colesterolului. 

Toxicitatea hepatica este intalnita mai ales in cazul administrarii formulelor cu doze mari de niacina, cu eliberare lenta, si mai rar la formele cu eliberare imediata.

La fel ca medicamentele din clasa statinelor, niacina ajuta la reglarea nivelului de colesterol in sange insa, de asemenea, majoritatea medicilor recomanda un tratament complementar cu armurariu sau silimarina fiindca, la fel ca si vitamina B3, aceasta terapie cu statine poate afecta ficatul. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

 

Niacina poate genera cresteri usoare ale valorilor sanguine ale AST si ALT, icter, si, rareori, chiar si insuficienta hepatica. Toxicitatea hepatica cu niacina este dependenta de doza, dozele toxice depasind, de obicei, 2 grame pe zi. Astfel, pacientii cu hepatita C si cu alte boli de ficat se afla in zona de risc mai mare de toxicitate si sunt sfatuiti sa apeleze la suplimentele cu niacina doar la recomandarea si supravegherea medicala atenta.

 

Citeste si Modificari ale stilului de viata in steatoza hepatica

 

Pe de alta parte, niacina ajuta organismul sa transforme carbohidratii in glucoza, utilizata pentru producerea de energie. Ajuta la metabolizarea grasimilor si proteinelor din organism. 

 
 

Vitamina B3, cat si altele din grupul B sunt necesare pentru un sistem nervos sanatos, dar si pentru sanatatea pielii, parului, ochilor si ficatului. Nevoile organismului pentru niacina pot fi, de obicei, rezolvate printr-o dieta diversificata si sanatoasa si deficienta este rar intalnita la cei din tarile dezvoltate, ea fiind o problema a malnutritiei.

Absorbtia vitaminelor B, in general, nu este dependenta de niacina. In schimb, la consumatorii cronici de alcool, droguri, tutun si alte toxine sunt semnalate dificultati de absorbtie a vitaminei B3, dar si anumite tulburari digestive, precum boala Crohn.

Niacina mai este necesara pentru a absorbi factorul intrinsec de vitamina B12; lipsa ei este reflectata in aparitia anemiei pernicioase. 

Efectele secundare ale niacinei includ vasodilatatia, tradusa prin inrosirea fetei si tulburari gastrointestinale, iar la doze mai mari, in cadrul unei administrari sustinute, hepatotoxicitate. Acest element trebuie foarte bine cunoscut de pacinetii cu hepatita C care au hipercolesterolemie si urmeaza tratamente in acest sens, recomandate de medic. 

Suplimentarea dozei de niacina cu pana la 1,6 – 2 g pe zi creste riscul de toxicitate hepatica.

Pentru orice intrebari legate de suplimente sau vitamine la un pacient cu hepatita C este importanta discutia cu un medic, pentru o opinie asumata si profesionala. Medicul este cel in masura sa iti spuna daca niacina sau alta vitamina iti poate face bine sau, dimpotriva, iti poate cauza probleme. 

Important de retinut:

  • Pacientii cu hepatita C sunt mai expusi riscului de intoxicare hepatica.
  • Suplimentele dietetice, bauturile energizante, precum si unele medicamente precum paracetamolul pot afecta ficatul, cauzand toxicitate hepatica.
  • Examinarea fizica, dar si analizele de sange pot scoate la iveala toxicitatea hepatica.
  • Ecografia, tomografia computerizata, dar si RMN-ul vor scoate leziunile permanente produse la nivelul ficatului, daca acestea exista.
  • Toxicitatea hepatica poate avea o serie de complicatii, incepand de la edem si ascite si pana la pietre la vezica urinara ori hipertensiune portala.


Ficatul pacientului cu hepatita C necesita ingrijire speciala, intrucat este deja atacat de virusul hepatitic C. Nu lua decizii pe cont propriu, foloseste silimarina (n.r. armurariu) si adopta o dieta sanatoasa.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0