Hemocromatoza sau excesul de fier in organism: simptome si solutii

Fierul este un mineral esential si cu toate acestea, la fel ca in cazul altor substante nutritive, este daunator in cantitati mari.

Toxicitatea fierului in organism poate fi subita sau treptata. Multe probleme grave de sanatate pot fi cauzate de o supradoza accidentala cu fier, de faptul ca pacientul ia suplimente (doze mari de fier) pe termen lung sau de tulburari cronice care determina o acumulare de fier in organism. Astazi ne indreptam atentia catre hemocromatoza, o boala genetica (mostenita) in care exista o acumulare, un exces de fier in organism (numita si "supraincarcare cronica cu fier").

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este posibil ca indivizii afectati de hemocromatoza ereditara sa nu prezinte semne sau simptome (si sa aiba o longevitate normala) sau pot avea semne si simptome severe ale unei supraincarcari cronice cu fier, care includ disfunctii sexuale, insuficienta cardiaca, dureri articulare, ciroza, diabet, oboseala si pielea care devine mai inchisa la culoare.

Continutul normal de fier in organism este de 3-4 grame. Cantitatea totala de fier in corp este controlata cu mare atentie. Organismul pierde un miligram de fier zilnic, prin transpiratie si de la celulele care se desprind de pe piele si de pe mucoasa interioara a intestinelor.

Ce presupune hemocromatoza

La adultii sanatosi, intestinele absorb un miligram de fier zilnic din alimente, pentru a inlocui fierul pe care il pierdem si, prin urmare, nu exista o acumulare ori un exces de fier in corp. In cazul persoanelor cu hemocromatoza ereditara, absorbtia zilnica de fier de la intestine este mai mare decat cantitatea de care organismul are nevoie pentru a inlocui pierderile.

Deoarece corpul nu poate creste gradul de eliminare a fierului, cantitatea de fier absorbita se acumuleaza in corp. La aceasta rata de incarcare, un barbat cu hemocromatoza poate sa acumuleze 20 de grame de fier, in total, in corp, pana la varsta de 40-50 de ani. Acest exces de fier se depune in articulatii, ficat, testicule si inima, provocand leziuni acestor organe si aparitia semnelor si simptomelor bolii.

Femeile cu hemocromatoza acumuleaza fierul intr-un ritm mai lent comparativ cu barbatii, deoarece ele pierd mai mult fier decat persoanele de sex masculin, din cauza menstruatiei si alaptarii. Prin urmare, femeile dezvolta unele semne si simptome ale organelor afectate de excesul de fier 10 ani mai tarziu decat barbatii.

Semnele si simptomele in hemocromatoza

Persoanele cu hemocromatoza in stadii incipiente nu au simptome si nu stiu ca au aceasta boala. Instalarea bolii poate fi apoi suspectata, cand nivelurile ridicate de fier in sange sunt inregistrate la testele de sange de rutina.

  • La barbati, simptomele pot sa nu apara pana la varsta de 30-50 de ani. Depozitele de fier din piele determina accentuarea culorii, aceasta devine mai inchisa la culoare. Pentru ca persoanele de sex feminin pierd fier prin sangele menstrual, femeile care nu mai au menstruatie dezvolta simptomele chiar si 15-20 de ani mai tarziu, comparativ cu barbatii.
  • Acumularea de fier in glanda pituitara si in testicule provoaca micsorarea testiculelor si impotenta.
  • Excesul de fier in pancreas determina o crestere in ceea ce priveste productia de insulina, iar rezultatul este instalarea diabetului.
  • Acumularea de fier in muschiul inimii poate cauza cardiomiopatie si poate duce la insuficienta renala, cat si la aritmii (ritmul cardiac este anormal).
  • Excesul de fier in ficat provoaca cicatrizarea ficatului (ciroza) si inseamna un risc crescut de a face cancer la ficat.

Solutii in hemocromatoza

Exista cateva teste de sange care reflecta cantitatea de fier in organism:

  • nivelul feritinei serice;
  • nivelul fierului seric;
  • capacitatea totala de legare a fierului (CTLF);
  • coeficientul de saturatie a transferinei.

Feritina este o proteina din sange ale carei niveluri sunt corelate cu cantitatea de fier stocata, depozitata in corp. Nivelul feritinei serice este mare in cazul pacientilor cu hemocromatoza si in cazul celor care sufera de alte afectiuni care provoaca cresterea nivelului de fier in corp.

In unele cazuri, este nevoie sa se ia masuri precum flebotomia (scoaterea sangelui venos, pana cand nivelul feritinei ajunge la o valoare relativ normala). Flebotomia inseamna sectionare a unei vene pentru a extrage sangele si reprezinta o solutie pentru unii pacienti care au o supraincarcare cu fier. Si donarea regulata de sange ii poate ajuta pe acesti pacienti sa isi reduca cantitatea de fier in sange, daca nu au alte probleme de sanatate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Rezultatele testelor de sange pot varia, dar in general, nivelul normal al feritinei variaza de la 13 la 150 nanograme pe mililitru de sange (ng/ml) la femeile adulte pana in 60 de ani, si de la 30 la 400 ng/ml la barbatii adulti pana in 60 de ani.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0