Suplimentele cu condroitina - optiune pentru pacientii cu gonartroza

Rezultatele unui studiu prezentat la reuniunea anuala a membrilor din Colegiul American de Reumatologie, din 2015, au aratat cum condroitina, considerata de obicei mai mult un supliment nutritiv decat o optiune de tratament, poate incetini progresia pe termen lung a artrozei genunchiului.

In studiu au fost inclusi pacienti cu gonartroza medie (scor radiologic Kellgren-Lawrence 2-3), normoponderali sau supraponderali, dar nu obezi, cu durere la mers pe drum drept, persistenta, raportata de pacienti ca fiind de cel putin 4 pe o scala vizuala de la 0 la 10.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentul a constat in administrarea de condroitina in doza de 1200 mg/zi.

Rezultatele tratamentului au fost evaluate periodic prin aceeasi scala de evaluare a durerii raportata de pacient, prin evaluarea radiologica si prin RMN. Acesta din urma a aratat la grupul pacientilor ce au primit condroitina o degradare mai lenta a cartilajului articular.

In acelasi timp, condroitina a fost eficienta si in reducerea simptomelor gonartrozei.

In practica medicala, avantajul tratamentului cu condroitina (ca de-altfel si cel cu cu glucozamina) este ca toleranta acestor preparate este foarte buna, pot fi administrate si la pacientii la care administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) este limitata sau se face cu prudenta (pacienti cu patologie gastrica, hipertensivi, cardiaci, cu afectare renala).

 

 

Durata tratamentului este, in schimb, una indelungata, administrarea condroitinei se face timp de 1-2 ani.

Ce este condroitina?

Condroitina este o componenta majora a cartilajului, care ajuta la retinerea apei in aceasta structura. Este produsa de corp in mod natural. Pentru producerea suplimentelor nutritive, condroitina poate fi fabricata din cartilajul animalelor, precum cel de la vaci, porci sau rechini, sau poate fi obtinuta in laborator. Suplimentul este vandut sub denumirea de "condroitin sulfat" ori "sulfat de condroitina". In multe tari europene, condroitina este aprobata ca tratament prescris pentru artroza (un termen sinonim cu osteoartrita). In alte tari, precum SUA, condroitina este adeseori folosita in combinatie cu un supliment cu glucozamina.

Sulfatul condroitina este eficient pentru tratarea gonartrozei

Eficacitatea sulfatului de condroitina (prescris de medic) este similara cu cea a celecoxibului (un medicament antiinflamator non-steroidian) in ceea ce priveste reducerea durerii si imbunatatirea functiei articulare a pacientilor cu gonartroza, potrivit rezultatelor unui studiu prospectiv, dat publicitatii in vara lui 2017.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), printre care si celecoxibul, sunt folosite in mod frecvent pentru a trata pacientii care sufera de gonartroza. Sulfatul de condroitina - o componenta majora a matricei extracelulare de tesut conjunctiv, inclusiv o componenta a cartilajului, oaselor, pielii, ligamentelor si tendoanelor - este considerat a fi un "medicament simptomatic cu actiune lenta pentru artroza" si este, in mod frecvent, prescris pentru controlul acestei afectiuni articulare.

Sulfatul de condroitina, dupa cum se stie deja, are o actiune benefica, antiinflamatoare, in cazul celulelor (condrocite) pacientilor care sufera de artroza, substanta inhiband activarea factorului nuclear kappa B.

Studiul mentionat in 2017 a inclus pacienti din 5 tari europene, cu varsta de peste 50 de ani si care sufereau de gonartroza primara la anumite compartimente ale genunchiului. Pacientii au fost apoi impartiti, aleator, in mai multe grupuri, pentru a primi

  • tableta de sulfat de condroitina de 800 mg si o tableta placebo de celecoxib;
  • o tableta placebo de controitina si o capsula de celecoxib de 200 mg;
  • sau o tableta placebo de sulfat de condroitina si o capsula placebo de celecoxib.

 

Fiecare combinatie a fost administrata zilnic, pe o perioada de 6 luni. Pacientilor li s-a permis sa ia paracetamol de 500 mg pana la o doza maxima de 3 g pe zi, pentru a scapa de durere. Alte interventii farmacologice sau non-farmacologice nu au fost permise.

Pacientii din grupurile de tratament ce au constat in controitina si celecoxib au raportat o scadere mai semnificativa a intensitatii durerii, dupa 6 luni de studiu, in comparatie cu cei din grupurile cu tablete placebo, dupa ce au fost evaluati in functie de anumite scoruri.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

 

Bibliografie:

  • Studiul "Chondroitin Sulfate in the Treatment of Osteoarthritis: From in Vitro Studies to Clinical Recommendations", publicat in Therapeutic Advances in Musculoskeletal Disease (2010), autori: Yves Henrotin, Mariane Mathy, Christelle Sanchez, Cecile Lambert.
  • Rheumatology Advisor - https://www.rheumatologyadvisor.com/osteoarthritis/chondroitin-sulfate-as-effective-as-celecoxib-for-knee-oa-pain-and-function/article/673486/
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0