Riscuri si complicatii in operatia de inlocuire a soldului

La fel ca orice interventie chirurgicala, si operatia de inlocuire totala a articulatiei soldului presupune anumite riscuri si complicatii.

Mai jos este o lista cu unele dintre potentialele complicatii care pot sa apara in urma operatiei de inlocuire a soldului. In situatii rare, aceste complicatii pun viata in pericol. Un procent mic de pacienti necesita o a doua interventie chirurgicala.

Complicatii ce implica anestezia

La fel ca in orice interventie chirurgicala majora care implica anestezia generala, si aici exista un risc scazut de accident vascular cerebral (AVC), atac de cord, pneumonie si de formare a cheagurilor de sange.

Dislocarea soldului

Expertii estimeaza ca intre 3 si 4% dintre pacientii care trec prin operatia de inlocuire a soldului au cel putin un episod de dislocare a soldului, iar aceasta este cea mai frecvent intalnita complicatie a acestei interventii chirurgicale. Cand articulatia soldului este dislocata, capul osului femural va iesi din spatiul unde ar trebui sa fie, in mod normal, adica din acetabul.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Capul osului femural poate fi, de regula, repus la locul sau, fara interventie chirurgicala. Pentru mai mult de 40% dintre pacientii care sufera o dislocare a soldului, aceasta este un eveniment care are loc o singura data. Daca un sold nou este dislocat in mod repetat, atunci o a doua interventie chirurgicala este necesara, pentru a stabiliza noul sold.

Infectie

Un sondaj de opinie efectuat intre 2006 si 2008 a constatat ca pacientii de 65 de ani si peste aceasta varsta care au fost candidati perfecti pentru o operatie de inlocuire a soldului au avut o rata de infectie de aproximativ 1%, scrie arthritis-health.com. Dintre acesti pacienti, 60% au avut o infectie la o rana superficiala, iar 40% au avut o infectie sistemica mai grava.

Pentru a reduce riscul de infectie, antibioticele sunt administrate in orice moment al interventiei chirurgicale. Rareori, implantul (noul sold) se afla la sursa infectiei.

Desi riscul de infectie scade pe masura ce zona operata se vindeca, el nu dispare complet niciodata. Pacientii sunt sfatuiti sa ii spuna medicului dentist despre operatia de inlocuire a soldului, deoarece orice procedura dentara prezinta un mic risc de infectie bacteriana.

Alte riscuri si complicatii

Inflamatie si umflarea zonei

Inflamatia si tumefierea (umflarea unor zone) reprezinta raspunsul de vindecare al corpului la interventia chirurgicala, iar uneori, intr-o oarecare masura, tumefierea poate fi prezenta in piciorul afectat chiar si la cateva luni dupa interventia chirurgicala. Medicul poate prescrie medicamente pentru a contracara inflamatia si umflarea zonei operate.

Picioarele ar putea avea lungimi usor diferite dupa operatie

Medicii chirurgi planifica in detaliu si opereaza cu foarte mare atentie, pentru a se asigura ca piciorul operat are lungimea corecta. In unele cazuri, piciorul acesta poate fi putin mai scurt sau mai lung, pentru a se optimiza stabilitatea articulatiei. Micile diferente in ceea ce priveste lungimea piciorului pot fi remediate cu ajutorul unor branturi speciale, care se introduc in pantofi.

Redoarea (rigiditatea) soldului

Unii pacienti dezvolta tesut cicatricial in jurul noului sold, care afecteaza flexibilitatea acestei articulatii si care face ca noul sold sa para rigid. Acest lucru este mai intalnit la pacientii care aveau o flexibilitate limitata a soldului inainte de operatie.

O reactie alergica la cimentul osos folosit

Daca cimentul osos este folosit pentru a se lipi strans proteza de sold la osul existent, exista un mic risc sa apara o reactie alergica la cimentul osos folosit de chirurg.

Deteriorari sau afectari ale structurilor din jurul articulatiei

Oricare dintre tesuturile moi (muschi, ligamente si tendoane) din preajma soldului s-ar putea deteriora sau ar putea fi afectate in timpul interventiei chirurgicale. In cazuri rare, exista o deteriorare sau atrofiere a arterelor, venelor si/sau nervilor din apropiere, rezultatul fiind o slabiciune a piciorului sau simturi reduse in picior.

Durere mai mare

In cazuri rare, pacientii se confrunta cu o durere de sold mai mare dupa operatie, decat inainte de aceasta interventie la sold.


 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0