Ingustarea spatiului articular: cauze, simptome, tratament

În funcție de cauzele care duc la instalarea gonartrozei (numită și artroză la nivelul genunchiului sau osteoartrita genunchiului), este posibilă îngustarea spațiului articular, o modificare care trebuie avută în vedere, pentru că poate afecta calitatea vieții pacientului.

Ce înseamnă, de fapt, această îngustare a spațiului articular? Determinarea acelui spațiu care a rămas între oasele articulației genunchiului ale unei persoane este o unealtă foarte bună, pe care medicii o folosesc atunci când evaluează artrita și stadiul ei. Atunci când spațiul articular începe să se subțieze, să se îngusteze, acesta poate fi un indicator timpuriu care arată că o persoană are o afecțiune din sfera artritei.

Recomandările Experților DOC

Îngustarea spațiului articular este, de asemenea, un punct de plecare pentru medic, în sensul că acesta va decide tipul de tratament pe care îl va recomanda pacientului pentru artrită.

Când articulațiile sunt sănătoase, acestea prezintă un spațiu normal acolo unde capetele oaselor se întâlnesc. Capetele oaselor sunt acoperite de un țesut alb, numit cartilaj articular, care acoperă acel spațiu unde oasele se îmbină pentru a forma articulațiile. Obiectivul în tratarea artritei este prevenirea unei deteriorări și mai avansate a articulațiilor și prevenirea înrăutățirii durerii și lipsei de mobilitate.

Cauze și factori de risc în îngustarea spațiului articular

Dacă o persoană este supraponderală și are o slăbiciune a musculaturii, acești factori contribuie la îngustarea spațiului articular. Osteoartrita de la nivelul genunchiului și poliartrita reumatoidă sunt alți factori care contribuie la îngustarea spațiului articular.

Această îngustare a spațiului articular, oricât de mică ar fi, este adesea observată la vârstnici, chiar și la acele persoane care au artroză la nivelul genunchiului într-un stadiu incipient. Mai mult, se pare că unele femei pot să aibă o îngustare a spațiului articular care precede osteoartrita timpurie, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Brown din Rhode Island.

Ce investigații scot la iveală îngustarea spațiului articular?

Radiografiile (investigațiile cu raze X) arată cât de mult spațiu mai există între un os al coapsei numit femur și partea inferioară a piciorului, ce spațiu mai există la nivelul genunchiului sau altei articulații. Șoldurile și genunchii sunt două dintre cele mai susceptibile zone care au de suferit de pe urma îngustării spațiului articular.

Radiografia

În timpul unei radiografii, tehnicianul folosește un aparat cu raze X pentru a crea imagini alb-negru ale oaselor. Imaginile îl pot ajuta să vadă mai în detaliu semnele de deteriorare a articulațiilor sau de îngustare. Efectuarea unei radiografii durează doar câteva minute, ceea ce o face unul dintre cele mai frecvent utilizate teste pentru examinarea oaselor pentru a depista îngustarea spațiului articular.

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN)

În timpul unui RMN, genunchiul pacientului este așezat într-un aparat care utilizează unde radio pentru a crea imagini ale interiorului corpului. Acest test poate produce imagini foarte detaliate. Interiorul aparatului este foarte mic, așa că e bine ca pacientul să îi spună anterior medicului dacă este claustrofob și să întrebe dacă poate opta pentru un alt tip de test imagistic. De asemenea, medicul ar putea prescrie un sedativ ușor pentru a ajuta la gestionarea simptomelor de claustrofobie. Rezultatele unui RMN pot să fie gata și într-o oră.

Ecografia

În timpul unei ecografii, se aplică un gel special pe zona articulației care se dorește a fi examinată, apoi se folosește un dispozitiv numit transductor pentru a trimite unde sonore în corp. Aceste unde sonore se revarsă în structurile corpului, ceea ce ajută la generarea imaginilor. Acest test este rapid și nedureros și durează de obicei mai puțin de 30 de minute. Este posibil ca pacientul să se simtă doar puțin inconfortabil, deoarece tehnologul mișcă transductorul în jurul zonei articulare afectate. Imaginile cu ultrasunete sunt vizualizate în timp real. Odată ce rezultatele sunt gata, medicul le va revizui.

Examenul fizic

Dacă medicul crede că pacientul ar putea avea o afecțiune care să îi provoace îngustarea spațiului articular, ar putea recomanda și un examen fizic. Acest lucru poate provoca un oarecare disconfort, atunci când medicul atinge sau palpează articulațiile pentru a afla cât de flexibile sunt. De asemenea, medicul va adresa pacientului întrebări despre nivelul de durere sau de disconfort pe care îl simte când își mișcă articulațiile.

Simptome date de îngustarea spațiului articular

Durerea este, în mod normal, un simptom care apare după ce cartilajul articular al unei persoane a început să se uzeze, iar acest simptom începe să se înrăutățească, pe măsură ce o cantitate tot mai mare de cartilaj se deteriorează, iar oasele încep să se frece unele de altele.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Articulațiile cele mai afectate de această uzură sunt cele ale genunchilor, șoldurilor și mâinilor, însă specialiștii spun că orice altă articulație poate fi compromisă. Cu cât mai mult cartilaj este distrus la nivelul articulațiilor, cu atât pacientului îi este mai greu să se miște și să execute sarcini din viața de zi cu zi.

Tratamentul poate opri îngustarea spațiului articular

Tratamentul în cazul gonartrozei sau coxartrozei are scopul de a stopa agravarea bolii și poate varia, în funcție de tipul de artroză sau artrită cu care se confruntă pacientul. De exemplu, poliartrita reumatoidă necesită folosirea unor medicamente care opresc inflamația cauzată de sistemul imunitar care, la rândul său, deteriorează articulațiile.

În cazul osteoartritei, tratamentul implică medicamente care reduc durerea și umflătura cauzate de boală (fie gonartroză, fie coxartroză), cât și modificări în stilul de viață, care ajută pacientul să își protejeze mai bine articulațiile afectate. Îngustarea spațiului articular poate fi oprită ori întreruptă dacă aceste metode de tratament au succes, iar recomandările medicului în privința stilului de viață sunt respectate de pacient.

Medicamente

Dacă o persoană este diagnosticată cu osteoartrită, medicul îi poate prescrie medicamente precum paracetamol sau diverse antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofen sau naproxen care să ajute la gestionarea durerilor articulare.

Dacă medicul diagnostichează un pacient cu poliartrită reumatoidă, îi poate recomanda medicamente cunoscute sub numele de antireumatice modificatoare ale bolii (DMARD). Acestea includ metotrexat, adalimumab sau o combinație a celor două.
Aceste medicamente îi pot permite pacientului să continue să lucreze sau să participe la activități fizice regulate, fără a provoca o îngustare și mai mare a articulațiilor. De asemenea, medicul îi poate prescrie AINS pentru a menține durerea sub control.

Execiții fizice

Exercițiile cu impact redus, cum ar fi yoga, pot ajuta, de asemenea, la menținerea articulațiilor mai flexibile, în ciuda disconfortului cauzat de articulația îngustată. Medicul poate sugera, de asemenea, cortizon sau injecții de lubrifiere pentru a amorți durerea sau pentru a amortiza zona articulațiilor.

Intervenție chirurgicală

În unele cazuri, este posibil să fie nevoie ca pacientul să treacă printr-o intervenție chirurgicală de înlocuire a articulațiilor. În această procedură, chirurgul ortoped îndepărtează părțile afectate ale articulației și le înlocuiește cu proteze din metal, ceramică sau plastic.

Se pot preveni bolile artritice?

Nu se cunoaște o modalitate sigură de a preveni artrita, dar se poat lua măsuri pentru a reduce riscul de articulații rigide și dureroase pe măsura înaintării în vârstă.

Consumul de alimente cu acizi grași Omega 3

Acizii grași Omega 3 sunt un tip de grăsimi polinesaturate, care au o serie de beneficii, inclusiv reducerea inflamației din organism. Cercetările au arătat, de asemenea, că Omega 3 reduce activitatea poliartritei reumatoide în articulații. Peștele gras, cum ar fi somonul, păstrăvul, macroul sau sardinele este bogat în Omega 3 și se recomandă a fi consumat măcar de două ori pe săptămână. Peștele prins în sălbăticie ar trebui preferat față de peștele de crescătorie.

Vegetarienii și veganiii își pot lua doza de Omega 3 din nuci, semințe de in și semințe de chia, ulei de rapiță și de semințe de in. Suplimentele cu Omega sunt, de asemenea, disponibile într-o varietate de doze. Acestea sunt derivate din surse precum ulei de pește, ulei de krill, ulei de ficat de cod sau ulei de alge, în varianta pentru vegetarieni și vegani. Dacă se iau suplimente cu ulei de pește, e bine să se aleagă acelea certificate, de calitate, care conțin ulei de pește de mare adâncime.

Gestionarea greutății corporale

Genunchii trebuie să susțină greutatea corpului, deci excesul de kilograme îi poate afecta, crescând riscul de gonartroză. La menținerea greutății corporale normale contribuie o alimentație bazată pe legume, fructe, cereale integrale și proteine slabe (cu evitarea zahărului și a grăsimilor animale) combinată cu exerciții fizice efectuate regulat (exerciții de forță, de flexibilitate etc.). Stretching-ul, yoga și Pilates-ul sunt exemple de exerciții care mențin articulațiile active prin întreaga lor gamă de mișcare, previn rigiditatea și reduc riscul de rănire.

Dacă o persoană are probleme cu greutatea și nu poate slăbi, e indicat să ceară sfatul medicului, pentru că poate fi vorba și de anumite boli care interferează cu procesul de slăbire.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Evitarea leziunilor articulare

Pentru a evita rănirea articulațiilor, este nevoie de încălzire înainte de a practica un sport și, de asemenea, de utilizarea unui echipament de siguranță adecvat: adidași potriviți, genunchiere, cotiere etc. Aproximativ 50% dintre persoanele care își lezează ligamentul încrucișat anterior tind să dezvolte osteoartrita genunchiului în decurs de 10 până la 15 ani de la accident. 

În plus, persoanele care au de ridicat obiecte grele la muncă, în fiecare zi, trebuie să-și protejeze articulațiile acordând atenție felului în care le ridică (să se aplece din genunchi, nu din mijloc, să țină obiectele grele mai aproape de corp, nu la distanță și să ia pauze regulate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Howard Lusk - What Is Medial Joint Space Narrowing?
https://www.howardluksmd.com/medial-joint-space-narrowing/
Arthritis Foundation - How to Reduce Your Risk of Arthritis
https://www.arthritis.org/health-wellness/about-arthritis/understanding-arthritis/reduce-your-risk


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0