Gonartroza: cand devine interventia chirurgicala o optiune

Desi varsta este un factor de risc major cand vine vorba de artroza genunchiului, exista si pacienti tineri care fac aceasta boala. In cazul unor pacienti, poate fi ereditara. Pentru altii, gonartroza se poate datora unei accidentari, poate aparea din cauza unei infectii sau pentru ca persoana este supraponderala. Indiferent de cauza, este important sa stim care sunt optiunile de tratament si cand e cazul sa luam in considerare interventia chirurgicala pentru inlocuirea genunchiului afectat sau pentru repararea lui.

Atunci cand alte tratamente nu functioneaza in cazul gonartrozei, pacientul trebuie sa stie ca o optiune buna este interventia chirurgicala.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Daca medicul vrea sa trateze gonartroza, cunoscuta si sub numele de osteoartrita genunchiului, prin intermediul interventiilor chirurgicale, optiunile pe care le are pacientul sunt: artroscopia, osteotomia si artroplastia.

Cand sa iei in considerare operatia la genunchi

Operatia de inlocuire a genunchiului te poate ajuta in cazul in care alte tratamente pentru gonartroza pe care le-ai incercat nu au functionat si daca te confrunti cu urmatoarele neplaceri:

  • Nu poti sa mergi foarte mult timp sau nu poti sa mergi foarte bine;
  • Nu poti sa te asezi sau sa te ridici de pe un scaun;
  • Genunchiul tau este deformat spre exterior sau spre interior;
  • Ai o durere moderata spre severa atunci cand te odihnesti, cand esti in repaos.

Artroscopia

In procedura de artroscopie, medicul foloseste un mic telescop (numit artroscop) si alte instrumente medicale mici. Interventia chirurgicala este efectuata prin mici incizii. Chirurgul foloseste artroscopul pentru a vedea mai bine in spatiul articular. O data ajuns acolo, chirurgul poate sa indeparteze cartilajul deteriorat sau particulele libere, poate sa curete suprafata osoasa si sa repare alte tipuri de tesuturi daca acelea deteriorate sunt descoperite. Procedura de artroscopie este adeseori folosita la pacientii mai tineri (55 de ani si sub aceasta varsta), pentru a amana o interventie chirurgicala in stadii mai grave.

Osteotomia

O osteotomie este o procedura care urmareste imbunatatirea alinierii genunchiului prin schimbarea formei oaselor. Acest tip de interventie chirurgicala poate fi recomandat daca pacientul are leziuni in principal intr-o singura zona a genunchiului. De asemenea, osteotomia poate fi recomandata daca pacientul si-a rupt genunchiul si acesta nu s-a vindecat bine. Osteotomia nu este permanenta si pacientul poate avea nevoie de o interventie chirurgicala ulterioara, mai tarziu.

Artroplastia

Artroplastia sau operatia de inlocuire a genunchiului este o procedura chirurgicala in care articulatiile sunt inlocuite cu parti artificiale, facute din metal sau dintr-un material plastic. Inlocuirea ar putea avea loc la o singura parte a genunchiului sau poate fi vorba de intregul genunchi, care a fost afectat de artroza. Operatia de inlocuire a articulatiilor este, de obicei, rezervata persoanelor cu varsta peste 50 de ani, care au o forma severa de gonartroza sau artroza a genunchiului. Este posibil ca operatia sa fie repetata mai tarziu, daca articulatia se va uza din nou, dupa cativa ani, dar in prezent, cu progresele facute in domeniul medicinei, cele mai multe articulatii noi vor dura in unele cazuri chiar si peste 20 de ani. Operatia are riscuri, dar rezultatele sunt in general foarte bune.

Campanie DOC-Time RMN

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0