Fracturile de șold: riscante la vârsta a treia?

Fracturile de șold sunt de obicei cauzate de o cădere sau de o leziune a părții laterale a șoldului, dar ocazional pot fi cauzate de o boală, cum ar fi cancerul, care slăbește osul șoldului. La vârsta a treia, fracturile de șold pot fi deosebit de periculoase.

În ciuda studiilor recente care indică o tendință descendentă a incidenței fracturilor de șold și a ratelor de mortalitate asociate, situația este încă îngrijorătoare. Populația lumii îmbătrânește și, prin urmare, există indicii privind creșterea costurilor îngrijirii și creșterea volumului de intervenții chirurgicale pentru oamenii de vârsta a treia. 

Pe lângă impactul economic direct al tratamentului fracturilor de șold, există un impact social considerabil, deoarece pacienții vârstnici cu fractură de șold au o rată crescută de mortalitate, mulți sunt incapabili să revină la stilul de viață anterior fracturii și au o nevoie sporită de îngrijire și supraveghere.

Astfel, un vârstnic care a trecut printr-o fractură de șold se confruntă cu scăderea nivelului de mobilitate tradus în scăderea calității vieții și cu potențiale fracturi osteoporotice secundare, inclusiv o a doua fractură de șold.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Căderile, care pot duce la diverse tipuri de fracturi, inclusiv de șold, sunt foarte frecvente în rândul persoanelor în vârstă, în special la cele trecute de 80 de ani. O cădere poate fi cauzată de probleme de mobilitate și de echilibru, de tulburări de vedere, de boli cronice (Parkinson, hipertensiune etc.), demență, medicație antidepresivă sau alcoolism.

Fracturile de șold sunt mai frecvente la femei, care sunt mai susceptibile de a suferi de osteoporoză, o afecțiune care apare în special după vârsta de 50 de ani și fragilizează oasele. Din acest motiv, aportul adecvat de calciu este extrem de important la vârsta a doua și a treia.

Ce simptome are o persoană cu fractură de șold?

Printre simptomele fracturii de șold se numără:

  • durerea;
  • imposibilitatea de a ridica, mișca sau roti piciorul;
  • inposibilitatea de a sta în picioare sau de a pune greutate pe picior;
  • vânătăi și umflături în jurul șoldului afectat;
  • piciorul cu șoldul vătămat poate părea mai scurt decât celălalt picior și se poate întorce spre exterior.

Dacă bănuiești că ți-ai fracturat șoldul, trebui să ajungi la spital cât mai curând posibil. Sună la 112 sau roagă pe cineva din familie să facă acest lucru. Încearcă să nu te miști în timp ce aștepți salvarea și asigură-te că nu ți-e frig. 

Dacă ai căzut, s-ar putea să te simți speriat, dar încearcă să nu intri în panică. Atrage atenția cuiva din casă, strigând după ajutor sau lovind în ușă. Dacă locuiești singur, mișcă-te încet spre locul în care ții telefonul și solicită ajutor.

Cum se diagnostichează fractura de șold?

Dacă ajungi la spital cu o suspiciune de fractură de șold, medicul va evalua starea ta generală. Te va întreba dacă ai căzut, dacă este prima dată când ți se întâmplă acest lucru și dacă suferi de anumite boli și iei anumite medicamente. Medicul îți evaluează și starea mentală (dacă ai căzut și te-ai lovit și la cap, s-ar putea să fii confuz), îți ia temperatura și îți poate administra medicamente antialgice sau o injecție anestezică locală în zona șoldului.

Pentru a confirma dacă șoldul a fost fracturat, medicul va indica un test imagistic, cum ar fi o radiografie, un RMN sau un CT.

Cum se tratează o factură de șold?

Singura opțiune de tratament pentru o fractură de șold este intervenția chirurgicală. Persoana afectată ar trebui operată în termen de 48 de ore de la internarea în spital. Intervenția poate fi întârziată în unele cazuri, dacă pacientul nu se simte bine din cauza unei boli anterioare. Se va trata mai întâi această afecțiune, pentru a se îmbunătăți rezultatul operației de șold.

În aproximativ jumătate dintre cazurile de pacienți cu fractură de șold, este necesară o înlocuire parțială sau completă a șoldului. Restul cazurilor necesită intervenții chirurgicale pentru a fixa fractura cu plăci și șuruburi sau tije.

Tipul de intervenție chirurgicală necesară în urma unei fracturi de șold depinde de mai mulți factori, cum ar fi: tipul de fractură (unde este localizată), vârsta pacientului, nivelul de mobilitate înainte de fractură, starea osului și a articulației (dacă pacientul are sau nu artrită).

Operațiile indicate pentru tratarea fracturii de șold pot fi:

  • Fixarea internă: cu șuruburi, tije sau plăci care să țină osul în loc pentru a se vindeca; se utilizează pentru fracturi extracapsulare sau intracapsulare, dacă articulația este stabilă
  • Hemiartroplastia: capul femural este înlocuit cu o proteză; se folosește pentru fracturi intracapsulare la persoanele care aveau mobilitate redusă înainte de fractura de șold
  • Înlocuirea completă a șoldului: nu este necesară la majoritatea pacienților ci, în general, la cei care au artrită

Cum se face recuperarea după intervenția chirurgicală?

După operație, este crucial ca recuperarea să se facă repede, pentru ca pacientul să-și poată recăpăta mobilitatea. Persoanei operate i se va face un program de reabilitare (la care pot participa un kinetoterapeut, un fizioterapeut sau un terapeut opcupațional) care să includă obiective realiste, astfel încât să se poată întoarce acasă cât mai curând posibil. 

Numărul zilelor de spitalizare depinde de starea și de mobilitatea pacientului. Este posibil să fie externat după aproximativ o săptămână, dar mulți au nevoie să rămână în spital aproximativ 2 săptămâni. După externare, va fi nevoie de unele reveniri la spital pentru consult și evaluare.

La domiciliu va fi urmat un program de mișcare conceput să crească forța și mobilitatea pacientului și care poate presupune:

  • exerciții de susținere a greutății, cum ar fi mersul pe jos
  • exerciții fără greutate, cum ar fi înotul sau ciclismul
  • exerciții pe banda de alergare, la diverse viteze
  • antrenament fizic intensiv, sub supravegeherea unui instructor acreditat
  • exerciții de forță (ridicarea unor greutăți) și de echilibru (de exemplu, statul într-un picior sau mersul pe vârfuri).

Persoana operată poate avea nevoie o vreme de un sprijin pentru mers, cum ar fi un baston sau cârje și de o persoană care să o ajute la treburile casei.

Dovezile sugerează că o intervenție chirurgicală promptă și un program adaptat de reabilitare care începe cât mai curând posibil după operație poate îmbunătăți în mod semnificativ viața unei persoane, reduce durata de spitalizare și poate ajuta pacientul să-și recupereze mobilitatea mai repede.

Cum se pot preveni fracturile de șold?

-    Un aport adecvat de calciu din alimentație (și suplimente, la recomandarea medicului)
-    Efectuarea unor teste pentru a afla densitatea osoasă
-    Exerciții fizice regulate
-    Evitarea consumului mare de alcool 
-    Plasarea unor covorașe antiderapante în zone alunecoase (cum ar fi lângă cadă)

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Hip fracture
https://www.nhs.uk/conditions/hip-fracture/
Pub Med - Hip fractures among the elderly: causes, consequences and control
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12437996/
Stanford Healthcare - Prevention of Hip Fracture 
https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/bones-joints-and-muscles/hip-fracture/treatments/prevention.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0