Durerea in coxartroza

Durerea este primul simptom care apare in coxartroza (artroza soldului). Este localizata cel mai frecvent inghinal, dar poate aparea si la nivel fesier, pe fata interna a coapsei, pe fata externa a soldului sau la nivelul genunchiului.

Durerea in coxartroza apare treptat, in luni sau ani. Durerea de sold care apare brusc, este cauzata cel mai probabil de un traumatism (lovitura) sau alte afectiuni.

Durerea din coxartroza este de tip mecanic: apare la ridicarea de pe scaun, la ortostatismul (statul in picioare) prelungit, la mers, la urcarea si coborarea scarilor, este agravata de oboseala si este calmata de repaus. Durerea din artroza este meteodependenta, se accentueaza la frig si umezeala.

Redoarea (senzatia de intepenire a articulatiei sau rigiditatea) apare, la inceput, dupa un moment de repaus, mai ales dimineata cand pacientul se da jos din pat (redoare matinala), sau dupa ce se ridica de la masa, se da jos din masina. Redoarea matinala este cel mai frecvent si caracteristic simptom al coxartrozei. Aceasta redoare dispare dupa ce pacientul se mobilizeaza (are loc incalzirea articulatiei).

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Pe masura ce coxartroza evolueaza, apar dureri la efort fizic, apoi la mers, iar in stadiile avansate ale coxartrozei, durerea ajunge sa fie continua, fiind prezenta si in cursul noptii. Nu exista corelatie intre intensitatea durerii si severitatea modificarilor radiologice. Pacientii care nu au modificari radiologice pot sa acuze dureri, in timp ce pacienti cu modificari avansate radiologice de coxartroza pot sa suporte foarte bine durerea.

Din cauza durerii de sold, se modifica mersul, acesta devine schiopatat, pacientul incearca sa nu foloseasca membrul afectat solicitand mai mult piciorul sanatos, iar, ulterior, pacientul se poate deplasa doar cu ajutorul unui baston sau cu ajutorul unui cadru.

Ce trebuie sa stii despre durerea de sold ce apare din cauza osteoartritei (artrozei)

Durerea de sold poate varia, in functie de gradul si de natura degenerarii articulatiei, de starea fizica a pacientului (cum ar fi greutatea si nivelul lui de activitate ori sedentarism) si de perceptia individuala a durerii, care este diferita de la un pacient la altul.

Durerea de sold asociata cu osteoartrita (asa cum mai este denumita artroza) este, de obicei, caracterizata de o anume combinatie a urmatoarelor simptome:

Durerea de sold apare si dispare - Durerea de sold cauzata de artroza poate sa apara si sa dispara si, spre deosebire de durerea de genunchi provocata de osteoartrita, este adeseori predictibila; asta inseamna ca pacientii cu coxartroza pot anticipa in ce moment al zilei apare durerea si ce activitati vor avea drept rezultat durerea de sold. Retine, insa, ca aceasta este o tendinta, nu o regula generala.

Exista doua tipuri distincte de durere de sold. In cadrul unui studiu clinic conceput pentru a afla modul in care oamenii percep sau se confrunta cu durerea provocata de artroza, cercetatorii au descoperit ca pacientii cu artroza la sold, in general, au simtit doua tipuri diferite de durere: o durere surda si o durere ascutita intermitenta.

•    Durere continua, surda. In zona inghinala si in partea din fata a coapsei pacientul simte cel mai frecvent o durere surda, persistenta. Unii pacienti pot sa se confrunte cu o durere surda in zona feselor, in exteriorul soldului si/sau in zona lombara. Persoanele cu artroza folosesc cuvinte precum "sursa", "continua", "sacaitoare", "chinuitoare", "pulsatila" pentru a descrie acest tip de durere.

•    Durere ascutita intermitenta. Episoadele de durere intensa, ascutita din cauza artrozei de la sold sunt subite si scurte. Pacientii descriu acest tip de durere de sold folosind cuvinte precum "ascutita", "ca un junghi", "ca si cum patrunde un cutit", "paralizanta".

Anumite lucruri pot face ca durerea de sold sa se agraveze

•    Perioadele prelungite de inactivitate. Pacientii cu coxartroza adeseori se plang de durerea care apare dimineata, cand se dau jos din pat. Durerea, de cele mai multe ori, se va disipa in decurs de 30 de minute dupa ce s-au dat jos din pat sau dupa ce au renuntat la o pozitie de asezat.

•    Abductia (miscare prin care se indeparteaza un membru sau un segment al acestuia de axul median al corpului), rotirea interna si externa. Faptul ca pacientul isi intinde picioarele sau ca isi roteste degetele mari de la picioare inspre interior sau inspre exterior poate cauza durere de sold. Statul intins pe spate cauzeaza o rotatie naturala inspre exterior a degetelor mari si a picioarelor, asa ca dormitul pe spate poate fi foarte inconfortabil. Si rapoartele sexuale pot provoca durere.

•    Aplecarea. Cand pacientul se apleaca mult, acest lucru poate fi dificil de realizat sau imposibil pentru unii pacienti cu artroza. Multi se plang ca aplecarea pentru a-si pune sosete in picioare sau pentru a se incalta este o adevarata provocare.

•    Dificultatea care apare atunci cand pacientul se urca sau coboara dintr-o masina. Persoanele care sufera de dureri ale articulatiei soldului se vor plange, adeseori, de dificultate in cazul sofatului si de nevoia de a-si folosi bratele pentru a ridica piciorul si coapsa atunci cand coboara si se urca intr-o masina.

•    Activitatea fizica prelungita. Participarea la unele activitati fizice, inclusiv la unele sporturi, poate avea ca rezultat o durere ascutita sau poate fi urmata de o durere surda.


 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0