Curcumina - o noua paradigma si oportunitate terapeutica pentru tratamentul artrozei

Managementul artrozei reprezinta o adevarata provocare. Aceasta afectiune complexa si multifactoriala necesita nu numai ameliorarea simptomelor, adica durerea, dar si pastrarea structurii articulare si functiei articulare, fara efecte secundare. Suplimentele nutritive sunt candidati buni pentru tratarea artrozei, datorita profilului lor de siguranta, potentialului de eficacitate si lipsei efectelor adverse.

Curcumina este un pigment galben izolat din tulpina subterana de Curcuma longa, cunoscut sub numele de turmeric. Curcumina este o substanta extrem de complexa, cu un profil excelent de siguranta. Exista dovezi puternice privind potenta sa antiinflamatorie, acesta este motivul pentru care curcumina intra in categoria de suplimente pentru articulatii si pentru dureri de genunchi. Cu toate acestea, in mod natural nu se poate ajunge la rezultate optime terapeutice datorita solubilitatii sale scazute, absorbtiei gastro-intestinale scazute si biodisponibilitatii reduse.

Curcumina a fost cercetata in special pentru puterea ei anti-inflamatorie si anti-oxidanta, stresul oxidativ si inflamatia fiind cunoscute ca intervenind in aparitia cancerului si a bolilor neurodegenerative.

In India, praful rezultat prin macinarea rizomului de turmeric (tulpinii subterane) e supranumit “pulberea sfanta”, datorita virtutilor sale vindecatoare. Turmericul este utilizat in medicina traditionala indiana pentru tratarea plagilor, a infectiilor si a multor altor probleme de sanatate. Turmericul a fost folosit de secole si in medicina traditionala chineza.

Mai mult de 80 studii s-au desfasurat pana acum pentru pacienti cu artroza, cu colon iritabil, cu Alzheimer, diabet sau sindrom metabolic, cancer, astm si boli cardiovasculare.

Aceste studii clinice ilustreaza interesul pentru aceasta substanta si beneficiul sau la o gama larga de boli.

Proprietatea anti-inflamatorie a curcuminei a fost investigata si explicata prin studii care arata modul in care actioneaza curcumina asupra caii inflamatorii. S-a demonstrat ca inhiba activarea factorilor inflamatori sau mediatori ai inflamatiei, precum NF-kB si translocarea indusa de IL-1β si exprimarea ulterioara a NF-kB induse de genele pro-inflamatorii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Efectul curcuminei a fost testat in vitro asupra condrocitelor umane. Studiul a demonstrat in vitro ca nu exista nici un efect toxic al curcuminei asupra viabilitatii celulare. De asemenea, a produs un efect antiinflamator prin inhibarea mediatorilor pro-inflamatori, adica PGE2, oxid nitric, IL-6 si IL-8. Anti-inflamatoriile nesteroidiene nu inhiba productia de oxid nitric asa cum o face curcumina. Curcumina a fost mai putin eficace pe PGE2 decat AINS. Cu toate acestea, spre deosebire de AINS, curcumina a inhibat COX-2, dar nu COX-1.

Potenta anti-inflamatorie a curcuminei a fost descoperita prin capacitatea sa de a inhiba activarea NF-kB, producand astfel efecte anti-catabolice. Acest efect a fost demonstrat intr-un studiu cu un tratament combinat de curcumina si resveratrol. Resveratrolul se gaseste in vita de vie, precum si in alte plante si a fost demonstrat ca poseda proprietati anti-inflamatorii si anti-oxidante. Combinatia celor doua substante a produs un efect sinergic. Un alt studiu a aratat efectul anti-catabolic al curcuminei prin inhibarea MMP-9 (matrix-metalo-proteinaza), prin inhibarea activarii NF-kB. Astfel, curcumina ar putea fi capabila de a inversa dezechilibrul dintre factorii anabolici si factorii catabolici care are loc in cartilajul artrozic, prin reducerea partii catabolice. Curcumina poate preveni degradarea cartilajului articular si poate promova acumularea in matricea extracelulara a componentelor matricei nou sintetizate.

Un alt efect important al curcuminei in artroza este efectul acesteia asupra supravietuirii celulare. Inhiba efectul citotoxic indus de IL-1β, stimuleaza factorii anti-apoptotici si inhiba factori pro-apoptotici.

 

Studiile desfasurate la pacienti cu artroza au aratat ameliorarea durerii articulare si a functiei articulare, curcumina a fost eficienta si sigura pe termen lung. Ca si consecinta a scaderii durerii artrozice, pacientii au redus consumul concomitent de AINS.

O ampla meta-analiza1. a  zece studii  a urmarit  dacă suplimentarea cu turmeric sau extract de curcumină afectează durerea și funcția fizică la persoanele cu gonatroza- osteoartrita genunchiului, precum si  răspunsul terapeutic (durere și funcție) al turmericului în comparație cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Toate cele 10 studii au arătat o îmbunătățire a durerii și a funcției față de valoarea inițială cu terapia cu turmeric. În trei studii care au comparat adminsitrarea de  turmeric si respectiv de antiinflamatoare nesteroidiene AINS, nu au existat diferențe în scorurile rezultatelor.

În toate studiile nu au existat evenimente adverse semnificative în grupul de terapie cu turmeric.

Concluzia meta analizei a fost ca in comparație cu adminsitrarea de placebo, exista un beneficiu al turmericului in gonartroza asupra durerii și funcției  genunchiului. Pe baza unui număr mic de studii, efectele sunt similare cu cele ale AINS. Variabile precum doza optimă, frecvența și formularea rămân insa neclare în acest moment, insa in cadrul consult la reumatolog multi medici  care au experienta in administrarea acestuia,  pot face recomandari individuale, in monoterapie sau asociata cu antiinflamatoarele clasice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un alt studiu 2. a comparat chiar, punctual efectele curcuminei versus administrarea de diclofenac. S-au avut in vedere nu numai efectele asupra durerii articulare, dar s o serie de alate reactii adevrese ale terapie cronice cu antiinflamatoare, precum flatulenta, arsurile gastrice si efectul asupra modificarilor de greutate

Ca doza s-au folosit comparativ, zilnic ,timp de 28 de zile, urmatoarele scheme de tratament

  • o capsulă de curcumină 500 mg (BCM-95®) de trei ori pe zi,
  • fie un comprimat de diclofenac 50 mg de două ori. 

Pacienții au fost supuși unei evaluări la momentul inițial și în zilele 7, 14 și 28.

Principala măsură a rezultatului a fost severitatea durerii,  dar si efectul anti-flatulența (în ziua 7), efectul anti-ulcer, efectul de scădere a greutății și evaluarea globală a terapiei de către pacient și medic în ziua 28 . Siguranța după tratament a fost evaluată prin înregistrarea evenimentelor adverse și investigații de laborator.

Rezultatele au fost urmatoarele, pentru  pacienții  dn grupul care a primit curcumină:

  • În zilele 14 și 28, pacienții care au primit curcumină au prezentat o îmbunătățire similară a severității durerii și a scalei durerii articulare în comparație cu pacientii la care a fost adminstrat diclofenac, iar diferența nu a fost semnificativă statistic.
  • În ziua 7, pacienții care au primit curcumină au prezentat o reducere semnificativ mai mare a numărului de episoade de flatulență în comparație cu diclofenacul.
  • În ziua 28, s-a observat un efect de scădere în greutate  și un efect anti-ulcer al curcuminei.
  • Niciunul dintre pacienți nu a necesitat blocanți H2 ( tratament de tipul famotidinei,  pentru calmarea  arsurilor gastrice) în grupul cu curcumină, iar 28% dintre pacienți au necesitat blocanți H2 în grupul cu diclofenac.
  • Efectele adverse au fost semnificativ mai mici în grupul cu curcumină - 13% față de 38% în grupul cu diclofenac.
  • Evaluarea globală a terapiei de către pacient și medic a fost similară în cele două grupuri de tratament.

Concluzia studiului este ca curcumina are o eficacitate similară cu diclofenacul, dar a demonstrat o toleranță mai bună în rândul pacienților cu osteoartrita la genunchi si  poate fi o opțiune de tratament alternativă la pacienții cu gonartroza care sunt intoleranți la efectele secundare ale antiinflamatoarelor nesteroidiene.

Curcumina este un antiinflamator natural si reprezinta astfel unul din remediile naturiste pentru artroza si s-ar putea sa iti fie recoamndat cu incredere in cadrul unui consult la reumatolog. Datele actuale reprezinta interes pentru studii noi de siguranta si eficacitate si mai ales de imbunatatire a formulei acesteia pentru cresterea biodisponibilitatii.

Tu sau părinții tăi suferiți de dureri de genunchi? Completează chestionarul disponibil aici pentru tine sau pentru ei și află rapid dacă acestea indică un risc de gonartroză. Dacă te înscrii în categoria de risc, primești un consult de specialitate gratuit!

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie:

 

 

 

1. Therapeutic effects of turmeric or curcumin extract on pain and function for individuals with knee osteoarthritis: a systematic review, 2021, Kristopher Paultre , William Cade, Daniel Hernandez, John Reynolds, Dylan Greif, Thomas Michael Best

 

 

 

2. Safety and efficacy of curcumin versus diclofenac in knee osteoarthritis: a randomized open-label parallel-arm study, 2019, Dhaneshwar Shep, Chitra Khanwelkar, Prakashchandra Gade

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1