Curcumina - o noua paradigma si oportunitate terapeutica pentru tratamentul artrozei

Managementul artrozei reprezinta o adevarata provocare. Aceasta afectiune complexa si multifactoriala necesita nu numai ameliorarea simptomelor, adica durerea, dar si pastrarea structurii articulare si functiei articulare, fara efecte secundare. Suplimentele nutritive sunt candidati buni pentru tratarea artrozei, datorita profilului lor de siguranta, potentialului de eficacitate si lipsei efectelor adverse.

Curcumina este un pigment galben izolat din tulpina subterana de Curcuma longa, cunoscut sub numele de turmeric. Curcumina este o molecula extrem de complexa, cu un profil excelent de siguranta. Exista dovezi puternice privind potenta sa antiinflamatorie, acesta este motivul pentru care curcumina intra in categoria de suplimente pentru articulatii si pentru dureri de genunchi. Cu toate acestea, in mod natural nu se poate ajunge la rezultate optime terapeutice datorita solubilitatii sale scazute, absorbtiei gastro-intestinale scazute si biodisponibilitatii reduse.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Curcumina a fost cercetata in special pentru puterea ei anti-inflamatorie si anti-oxidanta, stresul oxidativ si inflamatia fiind cunoscute ca intervenind in aparitia cancerului si a bolilor neurodegenerative.

In India, praful rezultat prin macinarea rizomului de turmeric (tulpinii subterane) e supranumit “pulberea sfanta”, datorita virtutilor sale vindecatoare. Turmericul este utilizat in medicina traditionala indiana pentru tratarea plagilor, a infectiilor si a multor altor probleme de sanatate. Turmericul a fost folosit de secole si in medicina traditionala chineza.

Mai mult de 80 studii s-au desfasurat pana acum pentru pacienti cu artroza, cu colon iritabil, cu Alzheimer, diabet sau sindrom metabolic, cancer, astm si boli cardiovasculare.

Aceste studii clinice ilustreaza interesul pentru aceasta substanta si beneficiul sau la o gama larga de boli.

Proprietatea anti-inflamatorie a curcuminei a fost investigata si explicata prin studii care arata modul in care actioneaza curcumina asupra caii inflamatorii. S-a demonstrat ca inhiba activarea NF-kB si translocarea indusa de IL-1β si exprimarea ulterioara a NF-kB induse de genele pro-inflamatorii.

Efectul curcuminei a fost testat in vitro asupra condrocitelor umane. Studiul a demonstrat in vitro ca nu exista nici un efect toxic al curcuminei asupra viabilitatii celulare. De asemenea, a produs un efect antiinflamator prin inhibarea mediatorilor pro-inflamatori, adica PGE2, oxid nitric, IL-6 si IL-8. Anti-inflamatoriile nesteroidiene nu inhiba productia de oxid nitric asa cum o face curcumina. Curcumina a fost mai putin eficace pe PGE2 decat AINS. Cu toate acestea, spre deosebire de AINS, curcumina a inhibat COX-2, dar nu COX-1.

Potenta anti-inflamatorie a curcuminei a fost descoperita prin capacitatea sa de a inhiba activarea NF-kB, producand astfel efecte anti-catabolice. Acest efect a fost demonstrat intr-un studiu cu un tratament combinat de curcumina si resveratrol. Resveratrolul se gaseste in vita de vie, precum si in alte plante si a fost demonstrat ca poseda proprietati anti-inflamatorii si anti-oxidante. Combinatia celor doua substante a produs un efect sinergic. Un alt studiu a aratat efectul anti-catabolic al curcuminei prin inhibarea MMP-9 (matrix-metalo-proteinaza), prin inhibarea activarii NF-kB. Astfel, curcumina ar putea fi capabila de a inversa dezechilibrul dintre factorii anabolici si factorii catabolici care are loc in cartilajul artrozic, prin reducerea partii catabolice. Curcumina poate preveni degradarea cartilajului articular si poate promova acumularea in matricea extracelulara a componentelor matricei nou sintetizate.

Un alt efect important al curcuminei in artroza este efectul acesteia asupra supravietuirii celulare. Inhiba efectul citotoxic indus de IL-1β, stimuleaza factorii anti-apoptotici si inhiba factori pro-apoptotici.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiile desfasurate la pacienti cu artroza au aratat ameliorarea durerii articulare si a functiei articulare, curcumina a fost eficienta si sigura pe termen lung. Ca si consecinta a scaderii durerii artrozice, pacientii au redus consumul concomitent de AINS.

Curcumina reprezinta astfel unul din remediile naturiste pentru artroza. Datele actuale reprezinta interes pentru studii noi de siguranta si eficacitate si mai ales de imbunatatire a formulei acesteia pentru cresterea biodisponibilitatii.

Tu sau părinții tăi suferiți de dureri de genunchi? Completează chestionarul disponibil aici pentru tine sau pentru ei și află rapid dacă acestea indică un risc de gonartroză. Dacă te înscrii în categoria de risc, primești un consult de specialitate gratuit!

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0